Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Πρωτοβουλίες κατόπιν εορτής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ.-

Πρωτοβουλίες - κάπως καθυστερημένα, βέβαια - προκειμένου να διακοπούν όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία αναλαμβάνει, κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις, η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό αναφέρει σε μια χαρακτηριζόμενη ως "σκληρή" επιστολή της προς τον Τούρκο πρωθυπουργό η Πολίν Γκριν, πρόεδρος της ομάδας.

Η Γκριν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Νετσμετίν Ερμπακάν ότι η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους κοινοτικούς θεσμούς προς ίδιον όφελος, αρνούμενη να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση, ότι καταγράφεται επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα και του ζητεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όσοι τα καταπατούν, να επιτραπούν οι επισκέψεις συγγενών και φίλων των κρατουμένων στις φυλακές και να επιτραπούν οι έλεγχοι διεθνών παρατηρητών στις φυλακές.

Αλλά είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο το αν, στην περίπτωση που τελικά η Σοσιαλιστική Ομάδα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα...

Την ίδια ώρα, η γερμανική διπλωματία εμφανίζεται αβέβαιη όσον αφορά το θέμα και αποφεύγει να λάβει επίσημη θέση. Κατά μια - ανώνυμη - δήλωση Γερμανού αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Βόννη θα προτιμούσε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια...

  • Τουλάχιστον 140 προσωπικότητες και βουλευτές γερμανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει η στάση της Αγκυρας, ενώ αρκετοί αίρουν ζήτημα "αναθεώρησης των διμερών σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας και της πολιτικής προς την Τουρκία στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ