Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αρση του εμπάργκο ... με προϋποθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την ψευδαίσθηση της ομαλοποίησης της κατάστασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία έφερε η χτεσινή ειδησεογραφία από Σαράγεβο, Βελιγράδι και Ηνωμένα Εθνη: Χτες, άρθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ν. Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο) και σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς με τον Σέρβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Την ίδια στιγμή και εν αναμονή της αποχώρησης δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών από τη Βοσνία, παρατηρείται "κινητικότητα" και στα στρατόπεδα των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων.

Η άρση των οικονομικών κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί το 1992 από τον ΟΗΕ κατά του Βελιγραδίου, αποφασίστηκε σε συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με πλήρη ομοφωνία και των 15 μελών και, βάσει της απόφασης 1074, τέθηκε τέρμα στο εμπορικό εμπάργκο, με την επιφύλαξη επιβολής νέων, "σε περίπτωση που κάποια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές δεν τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τη Συνθήκη του Ντέιτον".

Προς απογοήτευση της ρωσικής διπλωματικής αποστολής, στην ίδια συνεδρίαση, δεν αποφασίστηκε και ο τερματισμός της αποπομπής της Ν. Γιουγκοσλαβίας από τη Γενική Συνέλευση και τα άλλα Σώματα των Ηνωμένων Εθνών, με επιχείρημα το "αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς της χώρας". Αυτό είχε ως συνέπεια τη μη επανένταξη του Βελιγραδίου σε διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ευνόητο ότι δεν απελευθερώθηκαν και τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο εξωτερικό που σήμερα διεκδικούνται από την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ. Το επιχείρημα των ΗΠΑ σ' αυτό τον "αποκλεισμό" του Βελιγραδίου από παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς ήταν σαφές. Οπως δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλίν Ολμπράιτ, "θα πρέπει να υπάρχει αξιόλογη πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου"!

Το ραντεβού στο Παρίσι

Ορισμένα από τα ζητήματα που έθιξε με τις παραπάνω δηλώσεις της η Αμερικανίδα πρέσβειρα, αλλά και άλλα, θα θιχτούν σήμερα στη συνάντηση του Βόσνιου και Σέρβου Προέδρου στο Παρίσι. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες ότι η συνάντηση των δύο ηγετών είναι "πολυσήμαντη" για τους ακόλουθους, μεταξύ άλλων, λόγους: Ο Σέρβος Πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Βοσνία ως κράτος με σύνορα αυτά της Συνθήκης του Ντέιτον... βάζοντας πάγο στα όνειρα των Σερβο-Βόσνιων για ένωση με τη "μητέρα" Σερβία. Σε αντάλλαγμα, ίσως, πετύχει να πείσει τον Βόσνιο Πρόεδρο Ιζετμπέκοβιτς να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Βελιγραδίου για το ρόλο της Σερβίας στον πόλεμο και στα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην περίοδο της αιματηρής σύρραξης. Τι θα κερδίσει ο Ιζετμπέκοβιτς από τη σημερινή συνάντηση; Οι διπλωματικές πηγές επιμένουν πως ενδεχομένως να πάρει τις "διαβεβαιώσεις" του Προέδρου Μιλόσεβιτς για την "εξακολούθηση της δέσμευσης" του Σερβο-Βόσνιου Προέδρου Μομτσίλο Κράισνικ και άλλων ηγετών του Πάλε στη Συνθήκη του Ντέιτον...

Αλλαγές στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη του 1997, θα παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία, στο πλαίσιο μίας νέας στρατιωτικής επιχείρησης για την "εγγύηση" της ασφαλούς αποχώρησης των 52.000 οπλιτών των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Το ρόλο της "ασπίδας" θα παίξουν περίπου 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι εντός των ημερών θα αναχωρήσουν από τη Γερμανία για το Σαράγεβο. Η "προστατευτική", όπως ονομάστηκε, δύναμη των 5.000 πεζοναυτών θα μείνει στην περιοχή μέχρι τον Μάρτη.

  • Ενα μη - στελεχωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη χτες στα δάση της βορειοανατολικής Βοσνίας. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να δηλώσει μόνον ότι η το αεροσκάφος συνετρίβη 33 χλμ. βορειοδυτικά της Τούζλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ