Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει για αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επί αρκετή ώρα συνομιλούσαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ούτε η Μαντλίν Ολμπράιτ ούτε ο Γιάσερ Αραφάτ αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες των συνομιλιών τους, αλλά η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η ημερομηνία ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Η Ολμπράιτ υπογράμμισε ότι το ίδιο θέμα θα εξεταστεί επισταμένα και διεξοδικά και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αλλά και άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τις εξελίξεις. O Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη της αμερικανικής ηγεσίας τόσο στην προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" όσο και στον ορισμό μιας νέας ημερομηνίας ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, η οποία θα στηριχτεί διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, ο Σαέμπ Ερακάτ, επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι αν η ημερομηνία ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας αναβληθεί χωρίς να οριστεί κάποιο νέο χρονοδιάγραμμα, τότε "η ειρηνευτική διαδικασία θα εισέλθει σε εσαεί διαπραγματεύσεις". Ο Ερακάτ τόνισε ότι η ημερομηνία αυτή συμβολίζει για τον παλαιστινιακό λαό "το τέλος του σκοτεινού τούνελ" και τους δίνει ελπίδα για την πραγματοποίηση των οραμάτων τους, με αποτέλεσμα αν αναβληθεί επ' αόριστον να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ανεξέλεγκτες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής συναντήθηκε με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος.

Ουδέν σχόλιο από τον Νετανιάχου

Επέστρεψε, χθες, από την τριήμερη περιοδεία του στη Ρωσία και στην Ουκρανία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τη μεγάλη επιθυμία του για σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα και να εξάρει τη συμβολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γιεβγκένι Πριμακόφ στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εντούτοις, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έκρυψε την αγανάκτησή του όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πρόκειται να επιδιώξει και αυτός, μετά τον Γιάσερ Αραφάτ, συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. "Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν", τόνισε οργισμένα ο Νετανιάχου, του οποίου οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον φέρονται να έχουν ψυχρανθεί, μετά το "πάγωμα" στην εφαρμογή της ενδιάμεσης "συμφωνίας" του Ουάιλ Πλαντέισον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η απόφαση ανεξαρτησίας για μετά τις ισραηλινές εκλογές(1999-04-29 00:00:00.0)
"Συμβουλές υπομονής" της Μόσχας σε Αραφάτ(1999-04-07 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια και αποκλεισμός πριν την άφιξη Ολμπράιτ(1998-10-03 00:00:00.0)
Εληξε η σύνοδος χωρίς καμία πρόοδο(1998-05-06 00:00:00.0)
Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία της Ολμπράιτ(1997-09-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η παλαιστινιακή ανεξαρτησία(1997-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ