Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ελλάδα συντάσσεται με το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε στο CNN ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και ο υφυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπέρ των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας και ότι είναι έτοιμη, όποτε εκδοθεί η σχετική διαταγή από το ΝΑΤΟ, να στείλει και ελληνικά στρατεύματα.

Ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας στην ερώτηση για το "ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την κρίση στο Κόσσοβο και τους σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ", μίλησε σαν επίσημος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. "Για να δώσουμε, είπε, μια πολιτική λύση, πρέπει να ασκηθεί πίεση, πολιτική πίεση από τη διεθνή κοινότητα, για να πειστεί τόσο η γιουγκοσλαβική ηγεσία, ο κ. Μιλόσεβιτς, όσο και οι Αλβανοί εθνικιστές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Εν πάση περιπτώσει, η δύναμη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να γίνει περισσότερο σεβαστή η πολιτική λύση".

"Η Ελλάδα, ρωτήθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος από το CNN, υποστηρίζει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ;" και απάντησε επί λέξει: "Εχουμε ήδη συμφωνήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πριν από μερικούς μήνες, να αποδεχτούμε αυτήν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ,αλλά την ίδια στιγμή (οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ) δέχτηκαν ότι η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, δε θα μπορούσε να λάβει μέρος με τις Ενοπλες Δυνάμεις της, σε αυτήν τη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά είμαστε έτοιμοι, φυσικά, να συμμετάσχουμε σε μια ειρηνευτική δύναμη μετά τη σταθερότητα της συμφωνίας στο Κόσσοβο". Δηλαδή αυτό που λέει είναι ότι η Ελλάδα δε θα χτυπήσει με... δικούς της πυραύλους και δικά της βομβαρδιστικά.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου, εκτίμησε ότι "δε θα έχουμε μια μεγάλη κρίση, αλλά τοπική κρίση".Πρόβλεψε δε, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, προφανώς αισθανόμενος ότι μιλάει εκ μέρους του ΝΑΤΟ, πως "αν χρησιμοποιήσουμε το χρόνο και τη δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς και τα πολιτικά επιχειρήματα και αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών - μελών της ΔΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας, αλλά και των χωρών της περιοχής, ώστε να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία και να πείσουμε τους Γιουγκοσλάβους και τους Αλβανούς, τότε ευελπιστώ ότι θα βρούμε μια πολιτική λύση".

Στην ίδια γραμμή και ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης,ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ "Πλάνετ" είπε: "Φοβάμαι ότι κάποιες βόμβες θα πέσουν.Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν. Είναι πολύ δύσκολο θέμα". Συνεχίζοντας εξέφρασε, ως ΝΑΤΟικός, την... ανησυχία του γιατί "οι Σέρβοι είναι λαός που ξέρουμε πως έχει πολεμήσει και έχουν μια καλά οργανωμένη αεράμυνα". Ο υφυπουργός Αμυνας παραδέχτηκε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελληνική εμπλοκή, ακόμα και σε παρατεταμένες επιχειρήσεις: "Εμείς έχουμε πει ότι συμμετέχουμε σε μια δύναμη που βοηθάει, όπως έχει γίνει, να απεμπλακούν οι παρατηρητές από αυτούς τους χώρους σε περίπτωση που δε γίνει κάτι. Στη συνέχεια έχουμε πει ότι δε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια επιχείρηση σε αυτό το χώρο, γιατί είναι και πολύ επικίνδυνο. Βέβαια αν το ΝΑΤΟ και με εντολή του ΟΗΕ εμπλακεί σε μια παρατεταμένη περίοδο επιχειρήσεων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει. Αλλά αυτή τη στιγμή η απόφασή μας είναι να μη συμμετέχουμε".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Καψής μιλώντας στο Ρ/Σ "Φλας" χαρακτήρισε την ελληνική πολιτική ως "διαμετρικά αντίθετη με τα συμφέροντά μας". Μάλιστα έκανε λόγο για έγκλημα. "Υπάρχει, είπε, και το έγκλημα ότι με την ψήφο μας νομιμοποιήσαμε το δικαίωμα του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών και δει βεβαίως να χρησιμοποιεί τις μειονότητες σαν όργανο διαμελισμού των κρατών, τη στιγμή κατά την οποία μόλις χθες δημοσιεύτηκε έγκριση του ινστιτούτου ΡΑΝΤ, του χρηματοδοτούμενου από το Πεντάγωνο, που προβλέπει ότι το 2003 θα γίνει πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τη μειονότητα της Θράκης. Τι θα πούμε τότε, όταν το ΝΑΤΟ θα στείλει στρατεύματα στην Κομοτηνή και θα πει κάντε δημοψήφισμα;".

Παρέμβαση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου έκανε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ο οποίος δήλωσε ότι προσεύχεται για "να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής".

Ο Μπερνς δίνει διαταγές...

Εχει γίνει πλέον ρουτίνα η παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Ν. Μπερνς,στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Μετά την προχτεσινή του επίσκεψη και συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο, χτες απόντος του υπουργού στο εξωτερικό, ήρθε και πάλι στο υπουργείο για να συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Παραγιουδάκη και ως πολιτικά προϊστάμενος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία πρακτικά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε από στρατιωτικές πηγές ο Ν. Μπερνς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και τόνισε τη στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στα αιτήματα των Αμερικανών είναι και η διέλευση και τουρκικών στρατευμάτων από τη Β. Ελλάδα με προορισμό το Κόσσοβο. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει αναγνώριση εδάφους στη Βουλγαρία και την Αλβανία, αλλά η προσέγγιση από τις χώρες αυτές είναι δύσκολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ