Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Φλεγόμενο" τοπίο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΣΙΜΠΑΝΓΚ ΜΟΝΤΕΡΑΝΤΟ.-

Στις φλόγες και στη βία έχει παραδοθεί η νήσος Βόρνεο, μία εκ των πολλών νησιών που αποτελούν την απέραντη νησιωτική χώρα, μετά τις εθνοτικές συγκρούσεις που σημειώνονται συνεχώς σχεδόν μία βδομάδα τώρα.

Εκατοντάδες ιθαγενείς Νταγιάκ συγκρούστηκαν ενόπλως και πάλι με τα ινδονησιακά στρατεύματα, που έχουν προστρέξει στην περιοχή για να "προστατεύσουν" τους μετανάστες από ένα άλλο νησί, το νησί Μαδούρα, και έχουν γίνει στόχος των Νταγιάκ. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα που πρωτοσημειώθηκαν συγκρούσεις τα ινδονησιακά στρατεύματα, που συνεχίζουν να συρρέουν στο Βόρνεο των 900.000 κατοίκων, αντί να μπορούν να εκτονώσουν την κατάσταση, έχουν προκαλέσει εκδηλώσεις ακόμα μεγαλύτερης βίας και οργής. Ακόμα συγκεκριμένα ή επίσημα στοιχεία για τραυματίες ή νεκρούς δεν υπάρχουν, αλλά δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή μεταδίδουν ότι στους δρόμους του δυτικού Βόρνεο υπάρχουν είτε πτώματα είτε ακόμα κεφάλια ανθρώπων που το σώμα τους λείπει. Συνολικά περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή τη γωνιά της Γης τον τελευταίο χρόνο, που όλη η χώρα βρίσκεται σε αναστάτωση.

Βέβαια, ο πραγματικός λόγος είναι η σφοδρή οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρη την Ινδονησία και έχει οδηγήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως σε αυτή την περίπτωση του Βόρνεο, όπου εξαθλιωμένες εθνικές ομάδες στρέφονται η μία εναντίον της άλλης, βρίσκοντας σε αυτές ανάλογα τον "εχθρό" ή την αιτία για τη δεινή κατάστασή τους. Αυτή η κατάσταση οδήγησε και χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες στους δρόμους της πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενους για το "ξεκαθάρισμα" στο χώρο των προβληματικών ή χρεοκοπημένων τραπεζών που θα οδηγήσει περίπου 17.000 εργαζόμενους στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ