Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση

Οι μαζικοί φορείς καταδικάζουν και καλούν σε αγωνιστική δράση

Σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο και της συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης προβαίνουν οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργατικά σωματεία, ενώσεις ειρήνης...

"Το πέπλο σιωπής με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, να καλύψει τις επιδιώξεις των Αμερικανών να ματοκυλίσουν εκ νέου τα Βαλκάνια, δεν είναι ικανό να κρύψει τις σημερινές δραματικές εξελίξεις", αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας."Η επίθεση των ιμπεριαλιστών, με στόχο το μακέλεμα του σερβικού λαού, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριό τους, εξαιτίας της πιο αισχρής δουλικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ. Κανένας μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος".

Με ψήφισμά του ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Βελιγραδίου αναφέρει πως "οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν για να αποκαλύψουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Σ' αυτά τα σχέδια δυστυχώς για άλλη μια φορά η Ελλάδα δε μένει αμέτοχη". Οι Ελληνες φοιτητές του Βελιγραδίου "ζητούν να σταματήσουν τα νέα σχέδια διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας".

Με ψήφισμά του το Παράρτημα Κυψέλης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) "διαμαρτύρεται έντονα για τη χρησιμοποίηση του εδάφους της Ελλάδας για τη διέλευση κατοχικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, ενάντια στους γειτονικούς μας λαούς της Νέας Γιουγκοσλαβίας, με κίνδυνο ανάφλεξης καταστροφικού πολέμου στα Βαλκάνια".

Με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ "διαμαρτύρεται έντονα για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής σε ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Βαλκανικής".

Με ψήφισμα - καταγγελία του το Σωματείο εργαζομένων στη μεταλλουργία "Καζής" καταγγέλλει "τους τρομοκράτες των λαών Ευρωπαίους και Αμερικανούς για το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού". Καταγγέλλει "την ελληνική κυβέρνηση που δίνει κάθε διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις" και σημειώνει τον "κίνδυνο να εμπλακεί ο ελληνικός λαός μαζί με όλα τα Βαλκάνια σε ένα νέο πόλεμο". Τέλος, καλεί "την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο μακελειό".

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Ν. Πειραιά και Νήσων "Ο Προμηθέας" καταγγέλλει "τις τρομοκρατικές απειλές των Αμερικανατοϊκών για βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και την υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με ανακοίνωσή της, που τιτλοφορείται "Κάτω τα Χέρια από τη Γιουγκοσλαβία", σημειώνει ότι "η χώρα μας, για άλλη μια φορά - με σοβαρότατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης - είχε και έχει άμεση ανάμειξη στην πολεμική επέμβαση (...) Η Βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών "φίλων, εταίρων και συμμάχων"... Οι νέοι κατακτητές μπαινοβγαίνουν όποτε και όπως θέλουν στη χώρα μας, προσβάλλοντας κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας". Και καταλήγει ότι "πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να μη συμμετέχει στα σχέδια των νέων κατακτητών ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό".

Στη Θεσσαλονίκη

Την απαίτησή τους να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση την παροχή κάθε διευκόλυνσης προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι φορείς της Θεσσαλονίκης, που βιώνουν τη ΝΑΤΟική κατοχή της πόλης και αγανακτούν.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απαιτεί να μην εμπλακεί η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και σε περίπτωση επέμβασης του ΝΑΤΟ, να προχωρήσει στη διακοπή κάθε διευκόλυνσης προς τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΘ διακηρύσσει τη διάθεση των εργαζομένων για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και αναφέρει: "Το ΕΚΘ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με διακηρυγμένες θέσεις την αυτοδιάθεση των λαών. Οι λαοί μεταξύ τους μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους, χωρίς την εμπλοκή των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, με σεβασμό στο αμετακίνητο των συνόρων, στην εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία, βασισμένοι στον ειλικρινή διάλογο και με γνώμονα πάντα την ειρηνική συνύπαρξη". Το ΕΚΘ απαιτεί να μην εμπλακεί η χώρα μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση προς τις ξένες δυνάμεις και ζητά "με ειρηνικά μέσα να υπάρξει λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Νέας Γιουγκοσλαβίας και την απρόσκοπτη πορεία των λαών της στο μέλλον, με την ταυτόχρονη διασφάλιση και επικράτηση των κανόνων δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών".

"Εμείς που ζήσαμε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τον Εμφύλιο που μας επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί "σύμμαχοι", με χιλιάδες νεκρούς και υλικές καταστροφές, δε μεγαλώσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να γίνουν θύματα των σατανικών όπλων των ιμπεριαλιστών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και καλεί την κυβέρνηση να απαιτήσει το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Συντάγματος της χώρας μας.

Την απόφασή τους να μη γίνουν βορά στα κανόνια των ιμπεριαλιστών, που θέλουν να επιβάλουν τη βάρβαρη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, διατρανώνουν οι φοιτητές του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ.Δηλώνουν πως θα απαντήσουν αγωνιστικά μαζί με όλο το λαό και τη νεολαία που αντιστρατεύεται τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και αντιπαλεύει τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Σημειώνουν πως "η χρησιμοποίηση της χώρας ως γέφυρας μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η χρήση βάσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και η αποδοχή της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη, καθιστούν τον ελληνικό λαό όμηρο των εγκληματικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού". Και δηλώνει πως τέλειωσαν τα περιθώρια αναμονής και ανοχής. Πρέπει ο λαός να εντείνει τον αγώνα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ