Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νηνεμία... πριν την καταιγίδα;

ΤΙΡΑΝΑ. -

Σχετική ηρεμία επικράτησε στις διαδηλώσεις, οι οποίες έγιναν χτες στην Αυλώνα και το Φιέρι, όπου χιλιάδες Αλβανοί πολίτες απαίτησαν και πάλι από την κυβέρνηση να τους επιστρέψει τα χρήματά τους, που χάθηκαν στα "πυραμιδικά" σχήματα.

Στην πρωτεύουσα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε ανταλλαγή όχι και τόσο επακριβών χαρακτηρισμών: στην κατηγορία του Δημοκρατικών ότι η αντιπολίτευση αποτελεί "κομμουνιστική συμμορία" το "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Μπερίσα "πιο φανατικό κομμουνιστή και από τον Χότζα" (σ.σ. τι εννοεί ο καθένας με τον όρο "κομμουνισμός" στην Αλβανία δεν μπορεί να συζητηθεί εδώ... ).

Στο μεταξύ, οι φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι, η οποία χαρακτηρίζεται "συνυπεύθυνη" για την κρίση, πληθαίνουν, με τελευταία αυτήν του βουλευτή και δημάρχου της Αυλώνας, Τζεζίμ Σίλα. Χτες ο Σίλα δήλωσε ότι "χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να επαναφέρει την τάξη στην Αλβανία. Σήμερα" - προσέθεσε - "το έγκλημα προχωράει στους δρόμους και κρατά πολυβόλο".

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, Αλεξάντρ Μέξι, δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αν θα παραιτηθεί ή όχι. Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στα Τίρανα, ο Μέξι δήλωσε πως θα παραιτηθεί μόνο, αν του το ζητήσει το Δημοκρατικό Κόμμα και όχι η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές.

Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τη χτεσινοβραδινή δήλωση, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργού Εξωτερικών κ. Τριτάν Σιέχου ότι στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος θα συζητηθούν οι κυβερνητικές ευθύνες και δεν αποκλείονται αλλαγές, ενισχύει την εκτίμηση στα Τίρανα, ότι θα επιχειρηθεί "ξεφούσκωμα" της κατάστασης μέσω αλλαγών σε κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Μέξι κατηγόρησε ξανά την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις λαϊκές αντιδράσεις και τους ηγέτες της ότι είχαν καταθέσει ποσά στις παρατράπεζες. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε καταθέσεις, ούτε υποστήριξε πολιτικά τις "πυραμίδες".

"Ευχαριστίες" προς την Ελλάδα

ΟΜέξι στη συνέντευξή του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να ενισχυθεί οικονομικά η Αλβανία, ώστε να βγει από την κρίση. "Με την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μου", τόνισε "δε θα υπάρξει χειροτέρευση των μακροοικονομικών δεικτών και πολιτική αποσταθεροποίηση και έτσι θα αποφευχθεί νέα μαζική λαθρομετανάστευση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ