Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι οδηγοί φορτηγών συνεχίζουν την απεργία

Νεκρός ένας από τους απεργούς που διαδήλωναν στον κεντρικό δρόμο

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Φρικτό θάνατο βρήκε ένας Ισπανός οδηγός φορτηγού, που κατά τη διάρκεια πικετοφορίας σε κεντρικό δρόμο της Βόρειας Ισπανίας μαζί με τους συναδέλφους απεργούς του, καταπατήθηκε από φορτηγό ενός Γάλλου οδηγού, ο οποίος έκανε ελιγμούς για να τους αποφύγει.

Ο Γάλλος οδηγός, Τζόελ Σέρειρα, που τελικά συνελήφθη επειδή δε σταμάτησε να παράσχει βοήθεια στον Ισπανό οδηγό, Καρμέλο Αουσιν, ανέφερε "συνέχισα να οδηγώ επειδή οι άνδρες στα αυτοκίνητά τους με κυνηγούσαν, πετώντας παράλληλα και πέτρες". Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γάλλος αφέθηκε ελεύθερος, όταν η εταιρία στην οποία δουλεύει, πλήρωσε την εγγύηση.

Πάντως, η Αστυνομία υποστήριξε πως ο Αουσιν ήταν μεν απεργός και συμμετείχε στην πικετοφορία την Τετάρτη, ωστόσο, την Πέμπτη που σκοτώθηκε δεν ήταν ανάμεσα στους απεργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι φίλοι του σκοτωμένου απεργού, δήλωσαν πως ο Αουσιν στεκόταν στην άκρη του δρόμου και συνομιλούσε με άλλον οδηγό φορτηγού.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε για 9η μέρα η απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία, ενώ η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση που έχει κηρύξει την απεργία συνέχισε να αρνείται τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και διάφορων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

"Αν η κυβέρνηση, που γνωρίζει τα αιτήματά μας, συμφωνήσει να βρεθούν λύσεις, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για συνομιλίες που θα μπορούσαν να λήξουν την απεργία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου "Fedatran", Πέντρο Μαρτίν, στο "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Το "Fedatran" επιμένει πως χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση του τομέα αυτού, η οποία όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές.

Οι απεργοί διεκδικούν να δοθούν επιδοτήσεις στα καύσιμα, να αναγνωριστούν οι αρρώστιες που προκύπτουν από το συγκεκριμένο επάγγελμα, και ζητούν να μειωθεί η ηλικία για τη συνταξιοδότηση από 65 σε 60 χρόνια.

Πάντως, σε χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά μέτρα, ώστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οδηγών φορτηγών να μπορούν να διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών στα καύσιμα. Ωστόσο, το συνδικάτο "Fedatran" επισήμανε πως η απόφαση αυτή δε θα οδηγήσει στη λήξη την απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ