Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Η Δούμα για την υγεία του Προέδρου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας επανήλθε χτες στη συζήτηση πάνω στο σχέδιο απόφασης για την απομάκρυνση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν από τη θέση του για λόγους υγείας. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο αυτό, που είχε καταθέσει στις 22 Γενάρη ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, βουλευτής του ΚΚΡΟ, Βίκτορ Ιλιούχιν, είχε γίνει δεκτό ως βάση για συζήτηση. Οταν, όμως, τέθηκε για ψηφοφορία στο σύνολό του, ο ίδιος ο Β. Ιλιούχιν αντέδρασε και ζήτησε να αναβληθεί η εξέτασή του για το Φλεβάρη. Ηταν σαφές ότι η ιδέα αυτή με την αποπομπή του Γιέλτσιν δεν ήταν παρά ένα πολιτικό παιχνίδι, διότι από νομική άποψη το σχέδιο δεν άντεχε στην κριτική και η παράσταση στήθηκε ως παραπλανητικός ελιγμός. Η ΚΟ του ΚΚΡΟ στη Δούμα μόλις είχε ψηφίσει υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997, της κυβέρνησης Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που δε δίνει ελπίδες για την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών και συντάξεων, ενώ είχε ψηφίσει και υπέρ της επικύρωσης του Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού. Επομένως, έπρεπε να αποκατασταθεί κάπως η εικόνα του ΚΚΡΟ ως αντιπολιτευόμενης δύναμης στα μάτια των ψηφοφόρων. Ο Ιλιούχιν σημείωνε ότι, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Γιέλτσιν δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να του προταθεί να παραιτηθεί από τη θέση του. Αυτή τη φορά δεν έγινε συζήτηση πάνω στο σχέδιο αυτό. Οι βουλευτές έλαβαν γνώση του πορίσματος της Νομικής Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, η οποία, σημείο προς σημείο, ανέτρεπε το σχέδιο του Ιλιούχιν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Δούμα δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί αν ο Πρόεδρος είναι ικανός λόγω της κατάστασης της υγείας του να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Η Δούμα, όμως, υιοθέτησε με 271 ψήφους υπέρ και 32 κατά, μια άλλη απόφαση. Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τους θεράποντες γιατρούς του να παρουσιάσουν στο Κοινοβούλιο πριν από την 1η Μάρτη επίσημο ιατρικό δελτίο για την υγεία του Προέδρου. "Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υγεία του Προέδρου ανησυχεί πολύ τη Ρωσία και τη διεθνή κοινότητα και δεδομένου ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται και απαιτείται η ενεργός παρέμβαση του Προέδρου, η Δούμα ζητεί να της παρασχεθούν τα πορίσματα για την υγεία του αρχηγού του κράτους", τονίζεται στην απόφαση.

Σύμφωνα, πάντως, με παρατηρητές, το υπουργείο Υγείας μπορεί να αποφασίσει ότι το αίτημα αυτό αντιβαίνει στο ιατρικό απόρρητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ