ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Η επιτροπή ανέβαλε την απόφαση για την τύχη του Μπρτσκο

ΡΩΜΗ.-

Το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της βίας μεταξύ μουσουλμάνων και Σερβοβόσνιων, σχετικά με την τύχη της πόλης Μπρτσκο, επιχείρησε να αποτρέψει η Διεθνής Επιτροπή Διαιτησίας, αναβάλλοντας για έναν τουλάχιστον χρόνο τη λήψη απόφασης για το πού, τελικά, θα δοθεί η στρατηγική βοσνιακή πόλη! Αρκεί, όμως, η "υπεκφυγή" της αναβολής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο ανάφλεξης της σύρραξης στην περιοχή;

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της επιτροπής, Αμερικανός Ρόμπερτς Οουενς, μέχρι τον επόμενο χρόνο (οπότε και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον του Μπρτσκο), θα ενισχυθεί η παρουσία των πολυεθνικών δυνάμεων στην πόλη όπου θα οριστεί και Αμερικανός επόπτης, ο οποίος θα αναλάβει προσωρινά τη διοίκησή της. Η ελευθερία της διακίνησης των προσώπων, Σέρβων και μουσουλμάνων, θα διασφαλιστεί, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή Διαιτησίας και θα διοργανωθούν σύντομα εκλογές υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να σημειωθεί πως προχτές είχαν "διαρρεύσει" στον Τύπο"αξιόπιστες" δηλώσεις μελών της επιτροπής που "αποκάλυπταν" ότι η διοίκηση της πόλης θα δοθεί στους Σερβοβόσνιους. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις των μουσουλμάνων απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πως έκαναν την επιτροπή να αλλάξει γνώμη, αναβάλλοντας την απόφασή της για τους επόμενους 12 μήνες.

"Ο προσωρινός έλεγχος της πόλης δε δίνεται σε κανέναν, διότι δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποιος από τους υποψηφίους (μουσουλμάνοι, Σερβοβόσνιοι) έχει σταθεροποιηθεί ως προς την τήρηση των όρων της Συμφωνίας Ντέιτον", εξήγησε ο Οουεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αίτηση για τον έλεγχο του Μπρτσκο μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς η προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τη Διεθνή Επιτροπή Διαιτησίας λήγει στις 15 Μάρτη 1998.

"Μία από τις λύσεις που εξετάζονται σοβαρά είναι η μετατροπή της πόλης σε "ειδική περιοχή" διοικητικού τύπου, παρόμοιου με αυτόν της Ουάσιγκτον μέσα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", είπε ο Ρόμπερτς Οουεν, αναφερόμενος σε κάποια από τα σχέδια που μελετά η επιτροπή για το διοικητικό καθεστώς του Μπρτσκο. Θετικές αντιδράσεις φαίνεται πως επιφυλάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στην απόφαση - "αναβολή" της Ρώμης. Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησαν μέλη της λεγόμενης "Ομάδας Επαφής" για το Βοσνιακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας, που επρόκειτο να συζητήσει χτες βράδυ την απόφαση, "θα καλωσορίσει την απόφαση που πάρθηκε στη Ρώμη και δεσμεύεται να δώσει την πλήρη υποστήριξή της και βοήθεια στις προσπάθειες επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας πάνω στην τύχη του Μπρτσκο"...

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Γιουγκοσλαβικό Τζον Κόρνμπλουμ δέχτηκε με ανακούφιση την αναβολή της απόφασης για το Μπρτσκο, λέγοντας "είναι αρκετό για να αποφύγουμε τον πόλεμο". Η δήλωσή του είναι δηλωτική των "μεθόδων διπλωματίας", που ασκούνται εδώ και καιρό σ' αυτή την ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή της Βοσνίας, μια που οι πρόχειρες και βεβιασμένες "λύσεις" που έδωσε η περιβόητη Συνθήκη του Ντέιτον αναδεικνύουν και οξύνουν, σε κάθε περίπτωση προβλήματος, τα σοβαρά εμπόδια που προβάλλουν στον επιθυμητό στόχο περί ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ολα αυτά, ενώ η χώρα, από το Μπρτσκο ως το Μόσταρ, σιγοβράζει, προκαλώντας φόβους για το μέλλον της ήδη εύθραυστης ειρήνης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα αναχωρήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Προς στιγμήν, η ειρήνη "διασφαλίζεται" κυρίως με τη δύναμη των όπλων, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης των πολυεθνικών δυνάμεων, που προσανατολίζεται γύρω στα μέσα του 1998. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους ως τότε, ενώ οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι μια συνεχής στρατιωτική παρουσία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα Κύπρο ή ένα νέο Λίβανο.

ΗΠΑ
Αδιαλλαξία στους απεργούς πιλότους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σκληρή και άκαμπτη εμφανίζεται στα αιτήματα των πιλότων η αεροπορική εταιρία "American Airlines", παρά τις συμβιβαστικές διαθέσεις που έδειξαν από την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι πιλότοι. Συγκεκριμένα, το συνδικάτο των Αμερικανών πιλότων, αντιπροσωπεύοντας τους εργαζόμενους της εταιρίας στις διαπραγματεύσεις, δέχτηκαν μικρότερη αμοιβή σε εσωτερικές πτήσεις, αν η εταιρία αποδεχτεί τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Η διεύθυνση όμως αρνήθηκε όλο το πακέτο των αιτημάτων, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα αυξήσει τα έξοδά της, κάνοντας τη λιγότερο ανταγωνιστική από τις υπόλοιπες, προβάλλοντας επίσης το γεγονός ότι οι περισσότερες πτήσεις που πραγματοποιούνται είναι μέσα στις ΗΠΑ. Ηδη η εταιρία άρχισε τις ακυρώσεις πτήσεων προς την Καραϊβική και την Ευρώπη, καθώς και δεκάδες εσωτερικές πτήσεις, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός από ακινητοποιημένα αεροπλάνα στα αεροδρόμια και δημιουργηθεί χάος.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις η προγραμματισμένη απεργία που θα ξεκινήσει σήμερα τα μεσάνυχτα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τα κυριότερα αιτήματα των πιλότων είναι: αύξηση της τάξης του 3% κάθε χρόνο μέχρι το έτος 2000, η οποία θα ισχύσει από τις 31 Αυγούστου αυτού του χρόνου. Επίσης, τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές της εταιρίας ύψους 725 εκατομ. δολαρίων, σε χαμηλότερο της χρηματιστηριακής αγοράς κόστους, ώστε να καλύψουν τις χαμηλές αποδοχές εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς και τις πολύ χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές για τις νέες προσλήψεις από το 1983. Αντίθετα, η διεύθυνση δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει περισσότερο από μια συνολική αύξηση της τάξης του 6% μέχρι και το 2000, ενώ δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει τόσο μεγάλο ποσοστό από το στοκ των μετοχών της. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Επικοινωνιών, η προγραμματισμένη απεργία πρόκειται να στοιχίσει γύρω στα 200 εκατομ. δολάρια ημερησίως και την παράλυση πολλών υπηρεσιών που εξαρτώνται άμεσα από τις αεροπορικές επικοινωνίες.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι οδηγοί φορτηγών συνεχίζουν την απεργία

Νεκρός ένας από τους απεργούς που διαδήλωναν στον κεντρικό δρόμο

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Φρικτό θάνατο βρήκε ένας Ισπανός οδηγός φορτηγού, που κατά τη διάρκεια πικετοφορίας σε κεντρικό δρόμο της Βόρειας Ισπανίας μαζί με τους συναδέλφους απεργούς του, καταπατήθηκε από φορτηγό ενός Γάλλου οδηγού, ο οποίος έκανε ελιγμούς για να τους αποφύγει.

Ο Γάλλος οδηγός, Τζόελ Σέρειρα, που τελικά συνελήφθη επειδή δε σταμάτησε να παράσχει βοήθεια στον Ισπανό οδηγό, Καρμέλο Αουσιν, ανέφερε "συνέχισα να οδηγώ επειδή οι άνδρες στα αυτοκίνητά τους με κυνηγούσαν, πετώντας παράλληλα και πέτρες". Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Γάλλος αφέθηκε ελεύθερος, όταν η εταιρία στην οποία δουλεύει, πλήρωσε την εγγύηση.

Πάντως, η Αστυνομία υποστήριξε πως ο Αουσιν ήταν μεν απεργός και συμμετείχε στην πικετοφορία την Τετάρτη, ωστόσο, την Πέμπτη που σκοτώθηκε δεν ήταν ανάμεσα στους απεργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι φίλοι του σκοτωμένου απεργού, δήλωσαν πως ο Αουσιν στεκόταν στην άκρη του δρόμου και συνομιλούσε με άλλον οδηγό φορτηγού.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε για 9η μέρα η απεργία των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία, ενώ η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση που έχει κηρύξει την απεργία συνέχισε να αρνείται τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και διάφορων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

"Αν η κυβέρνηση, που γνωρίζει τα αιτήματά μας, συμφωνήσει να βρεθούν λύσεις, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για συνομιλίες που θα μπορούσαν να λήξουν την απεργία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου "Fedatran", Πέντρο Μαρτίν, στο "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Το "Fedatran" επιμένει πως χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση του τομέα αυτού, η οποία όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής, όπου θα εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές.

Οι απεργοί διεκδικούν να δοθούν επιδοτήσεις στα καύσιμα, να αναγνωριστούν οι αρρώστιες που προκύπτουν από το συγκεκριμένο επάγγελμα, και ζητούν να μειωθεί η ηλικία για τη συνταξιοδότηση από 65 σε 60 χρόνια.

Πάντως, σε χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά μέτρα, ώστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των οδηγών φορτηγών να μπορούν να διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών στα καύσιμα. Ωστόσο, το συνδικάτο "Fedatran" επισήμανε πως η απόφαση αυτή δε θα οδηγήσει στη λήξη την απεργία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απεργίες δημόσιων υπαλλήλων για τους μισθούς πείνας

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Πιέσεις στην κυβέρνηση του Κολομβιανού Προέδρου Ερνέστο Σάμπερ, για μισθολογικές αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, ασκούν το τελευταίο τριήμερο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα της χώρας, πραγματοποιώντας από την περασμένη Τρίτη πανεθνικές 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Αίσθηση προκάλεσε η μαζική συμμετοχή τουλάχιστον 60.000 Κολομβιανών δημοσίων υπαλλήλων στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία "Μπολιβάρ" της Μπογκοτά. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών στράφηκαν κατά της συντηρητικής εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία δεν προτίθεται να δώσει αυξήσεις άνω του 13,5%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 1996 ξεπερνούσε το 21,5%!

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κολομβίας.

Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας κοντά στα μπλόκα των απεργών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ