ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο",

Συνάντηση φιλίας

ΧΑΡ. Γ. ΤΣΙΡΙΔΗΣ,δικηγόρος, Πειραιάς. Διαβάσαμε και απολαύσαμε το ρεπορτάζ για την Ελληνοτουρκική Συνάντηση Φιλίας, που έγινε στη Χίο στις 31 - 1 - 97 και διήρκεσε μέχρι 1 και 2 του Φλεβάρη 1997. Οι επισημάνσεις σας, "δε ζητάμε το έδαφος, ζητάμε την καρδιά σας" και η εικονιζόμενη φωτογραφία του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και του μέλους της ΚΕ Μπ. Αγγουράκη με το δήμαρχο του Τσεσμέ Νουρί Ερτάν, έκανε διάνα.

Συγχαρητήρια και στις δυο αντιπροσωπείες, γιατί οι λαοί μας, φύσει και θέσει ειρηνικοί, δεν έχουν φιλοπόλεμες διαθέσεις, ούτε να μοιράσουν τίποτε, αλλά στα στήθια τους και την καρδιά τους, φιλοξενούν τα μηνύματα που στέλνει το περιστέρι της ειρήνης.

Και πάλι συγχαρητήρια για την πολιτική προβολή και παρουσίαση, που έγινε με την εφημερίδα, της Ελληνοτουρκικής Συνάντησης Φιλίας.

Περί συμβόλων

ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ,Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης. Αρκετές μεγάλες χώρες έχουν κι από ένα σύμβολο παρμένο από το ζωικό βασίλειο. Οι Ρώσοι έχουν την αρκούδα, οι Αγγλοι το λιοντάρι, οι Αμερικάνοι τον αετό κλπ. Ολα είναι επιθετικά και σαρκοφάγα.

Επειδή η χώρα μας δεν έχει κανένα παρόμοιο σύμβολο, σκέφτηκα ότι δε θα 'ταν άσχημα να αποκτούσε και αυτή κάτι το ανάλογο. Ετσι λόγω και της φτώχειας της, νομίζω ότι το πιο κατάλληλο ζώο θα 'ταν ο άκακος και χορτοφάγος γάιδαρος.

Αυτός τραβάει το καρότσι του βιοπαλαιστή, φορτώνει τα ξύλα του ορεινού αγρότη, κάνει χίλιες δυο δουλιές στην ύπαιθρο και τέλος κουβαλάει και τον κύριο Γιαννόπουλο στη Σαντορίνη, που δεν μπορεί να πάει η "Μερσεντές".

Αλλα εκτός αυτού, σήμερα ο γάιδαρος στη χώρα μας αντιπροσωπεύει - κατά τον κ. Γιαννόπουλο - τους "ολιγάριθμους" αγρότες και, γιατί όχι, τους ναυτεργάτες, καθηγητές, δασκάλους και άλλους εργαζόμενους που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο να διεκδικήσουν την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε άγρια λιτότητα και παρατεταμένη θα 'λεγα, γιατί αυτή πιστεύω θα κρατήσει και πέραν της λήξης της σύγκλισης, ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες και να μη μας ξεφύγει (η σύγκλιση) και τη... χάσουμε. Και αυτή η λιτότητα θα είναι ακόμα πιο άγρια και σκληρή. Αυτό διδάσκει η πολύχρονη πείρα μας και τα παχιά λόγια των εκάστοτε κυβερνώντων. Δεν ξεχνώ την ΠΑΣΟΚική επέλαση όταν κάλπαζε προς την εξουσία με τα συνθήματα "Εξω οι βάσεις", "Εξω από το ΝΑΤΟ, από την ΕΟΚ" κλπ.. Αρα κάτι ήξερε το ΠΑΣΟΚ τότε για το τι σημαίνει να 'σαι μέσα. Τώρα οι μεγάλοι λαοπλάνοι έχουν ξεπεράσει κι αυτούς ακόμη που μας έβαλαν στη στρούγκα.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι ο λαός μας, αργά ή γρήγορα, θα βρει τη φυσική του ηγεσία, που είναι το ΚΚΕ.

Κι η αγροτιά που σήκωσε το κύριο βάρος όλων των εθνικών αγώνων, ας είναι υπερήφανη για τον καινούριο της τίτλο.

Για τον ΔΣΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ,Σκύδρα. Συγχαρητήρια για το πολυήμερο αφιέρωμα προς τον ιερό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας από τα βάθη της ψυχής μου. Μ' αυτό το αφιέρωμα τιμούμε τους ηρωικούς αυτούς μαχητές που δώσανε για την πατρίδα μας ό,τι πιο πολύτιμο είχαν: Τη ζωή τους. Αυτά τα παλικάρια που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο κομμουνιστικό αύριο, για μια αταξική κοινωνία γεμάτη αγάπη και ειρήνη. Πολέμησαν και έδωσαν την ψυχή τους για εμάς, που ορκιζόμαστε στ' όνομά τους και στους αγώνες τους.

Εύχομαι παρόμοια αφιερώματα να γίνονται συχνά για να μπορέσει επιτέλους ο ελληνικός λαός να μάθει ποιος πολεμούσε για την Ελλάδα και ποιος πολεμούσε για τα τέρατα τους Αγγλοαμερικανούς. Πρέπει να μάθουν ότι ο ΔΣΕ πολεμούσε για την ανεξαρτησία και πολεμούσε τον ιμπεριαλισμό.

Νυν υπέρ πάντων ο ενιαίος αγώνας

Ο αγρότης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝΟΣ από τις Νύμφες Κέρκυρας σχολιάζει με το δικό του στιλ γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας. Δημοσιεύουμε ορισμένα από αυτά:

""Η γεωργία είναι μήτηρ και τροφός όλων των άλλων κλάδων και στρωμάτων" και "βαρυποινίτες, τεμπέληδες, τσιφλικάδες υποκινούμενοι από το ΚΚΕ αγρότες".Μεγαλόστομοι ρήσεις και ύβρεις συγχρόνως, από τους κυβερνώντας μας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό μας κ. Σημίτη και άλλους παρακεντέδες της εξουσίας, που θυμίζουν μετεμφυλιακές εποχές.

Τι άλλο έχουν να πουν για να δικαιολογήσουν την υπεύθυνη, αλλά ένοχη θέση τους έναντι των αγροτών και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων; Αντικομμουνιστικό μένος - κομμουνιστικοφαγία.

Αλήθεια δε γνωρίζουν ότι το "σφυροδρέπανο" είναι ιστορικό σύμβολο συμμαχίας του προλεταριάτου με την αγροτιά; Τι άλλο να ακούσουμε από κοντόθωρους ανθρώπους εκτός από το "αποφασίζομε και διατάσσομεν";

Ναυτεργάτες: Είκοσι "προνομιούχοι" ναυτεργάτες άφησαν πρόσφατα την τελευταία τους πνοή μέσα στο κάτεργό τους, καταποντισμένοι στον υγρό τους τάφο, προς δόξαν της εξουσίας των εφοπλιστών.

Για το τραγικό αυτό γεγονός, οι τελευταίοι εις ένδειξιν βαρυτάτου πένθους, φορούν τις γραβάτες τους μεσίστιες και προχωρούν επιπλέον, στην άμεση λύση των προβλημάτων των εξεγερμένων ναυτεργατών!

Και εμείς, τα εκμεταλλευόμενα στρώματα του λαού, πώς αμυνόμαστε απέναντι στους αδίστακτους ηγεμονίσκους, τσαρίσκους και αοριστολόγους υποτακτικούς των εντολών της λυκοφωλιάς των Βρυξελλών;

Αρχή μας η συμπαράταξη. Προσπάθεια σύστασης συντονιστικών επιτροπών αγώνων σε κάθε νομό, κάθε πόλη και χωριό, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιτυχία της διεκδίκησης των προβλημάτων που μας μαστίζουν. Προτού είναι αργά.

Οι "πολιτευτάδες" της εξουσίας, πολιτική και όπλο τους προεκλογικό έχουν, τις ανέξοδες υποσχέσεις, το ψέμα, την απάτη και το ρουσφέτι σε "ομογάλακτούς" τους. Γιατί, όταν μπουν στον ιερό χώρο της εθνικής αντιπροσωπείας και καταλάβουν τους "θώκους" της εξουσίας, την άλλη μέρα αμέσως ξεχνούν τις υποσχέσεις τους προς τους "πληβείους". Και καταπατούν το Βαγγέλιο του λαού, που είναι το Σύνταγμά του - όσο και κουτσουρεμένο να 'ναι - και πορεύονται με τις επιταγές των μεγάλων ξένων τους αφεντικών.

"Πατρίδα είναι ο ελληνικός λαός, δεν είναι μόνο ο εθνικός χώρος, βουνά, κάμποι, θάλασσες". Μια από τις πιο ανέντιμες πρακτικές που υποστηρίζουν, είναι η διχόνοια ανάμεσα στους εκμεταλλευόμενους πολίτες. Ενωμένο το λαό τον τρέμουν και τα βουνά. "Νυν υπέρ πάντων" ο ενωτικός αγώνας".

Η "τήρηση του νόμου"

Κύριε Διευθυντά,

σας γράφω για να εκφράσω το παράπονό μου και δικαίως να διαμαρτυρηθώ από τις στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας, για την απόρριψη της αιτήσεως συνταξιοδότησής μου, ως αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Είμαι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και η προσφορά μου αυτή αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την υπ' αριθ. Φ. 670/1746/560011/7 - 3 - 85 απόφαση του Υφυπουργού ΕΑ. Υπηρέτησα στις Ενοπλες Ελληνικές Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής από 22 - 9 - 1941 μέχρι τις 5 - 10 - 1944.

Στις 30 - 12 - 1988 υπέβαλλα αίτηση συνταξιοδότησης ως αγωνιστής της ΕΑ, σύμφωνα με το νόμο 1.813/88, η οποία απερρίφθη (από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το αρ. πρωτ. 13425/8 - 5 - 1989 έγγραφο) με την αιτιολογία ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αιτήσεως δεν ήμουν συνταξιούχος του ΟΓΑ, οπότε θα έπρεπε εκ νέου να υποβάλλω αίτηση, όταν αποκτούσα αυτή την ιδιότητα.

Από τον ΟΓΑ συνταξιοδοτήθηκα κατά τον μήνα Ιούλιο του 1990, οπότε και υπέβαλα εκ νέου τα δικαιολογητικά μου, πλην όμως με τον Ν. 1976/91 καταργήθηκαν οι διατάξεις περί συντάξεων ΕΑ συνταξιούχων του ΟΓΑ, χωρίς στο μεταξύ χρονικό διάστημα, να μου απονεμηθεί η εν λόγω σύνταξη, έστω και ένα βραχύτατο διάστημα.

Επαναχορήγηση των συντάξεων αυτών επετράπη κατόπιν με νόμο της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (2320/95), οπότε στις 8 Δεκεμβρίου 1996 υπέβαλα ξανά τα δικαιολογητικά μου, για την απονομή της συντάξεως, αλλά και αυτή τη φορά η απάντηση ήταν αρνητική, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξα συνταξιούχος ΕΑ μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 1991, ημερομηνία δημοσιεύσεως του Ν. 1976/91.

Εκφράζω την πικρία μου και το δίκαιο παράπονό μου για την άδικη, καταχρηστική, απρόσωπη και άσπλαχνη συμπεριφορά αυτού του κράτους που επιθυμεί να λέγεται κράτος Πρόνοιας και Δικαίου καθόσον εμμένει πεισματωδώς στην τήρηση του γράμματος του νόμου χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των ζητημάτων και χωρίς να αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό ένα δίκαιο και καθ' όλα νόμιμο αίτημα Ελληνα πολίτη.

Ασφαλώς και δε θα αλλάξει η οικονομική μου κατάσταση με το ποσό των 21.000 δρχ., που είναι η σύνταξη του Αγωνιστή της ΕΑ, αλλά εφόσον αγωνίστηκα για την πατρίδα και η προσφορά μου αυτή αναγνωρίστηκε, μόνο πικρία νιώθω γι' αυτή την άδικη συμπεριφορά που η πολιτεία επιδεικνύει προς εμέ.

Σας ευχαριστώ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ

Υδρούσα Σάμου

Κοινοτικό αλισβερίσι

Εκφράζοντας τις απόψεις αρκετών φίλων, οπαδών και ψηφοφόρων του ΚΚΕ - όπως μας γράφει - ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ από τη Θεσσαλονίκη, επιθυμεί με το γράμμα του να επισημάνει στην εφημερίδα, ότι ορισμένα θέματα χρειάζεται να τονίζονται περισσότερο για πληρέστερη ενημέρωση του κόσμου. Και είναι αυτά τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την ΕΕ. "Ολοι οι αντικομμουνιστές, πολέμιοι της πολιτικής του ΚΚΕ και υπόλογοι στους εργαζόμενους της χώρας, για το άθλιο βιοτικό επίπεδο που τους έχουν επιβάλλει με την πολιτική της υποτέλειας, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μονόδρομος". Και αυτό γιατί διαφορετικά - όπως διατυμπανίζουν - "θα απομονωθεί η χώρα μας και θα χάσουμε τα μεγάλα ποσά που παίρνουμε από την Ενωση".

Το επιχείρημά τους όμως ότι "παίρνουμε" από την ΕΕ, δε συνοδεύεται ποτέ και από το "τι δίνουμε". Και εδώ είναι - όπως κρίνουμε - ότι δε γίνεται, όσο θα 'πρεπε από μέρους του δικού μας κινήματος, ενημέρωση του απλού κόσμου ώστε να μη μένει με την ψεύτικη εντύπωση ότι πάμε πολύ καλά με την ΕΕ.

Ο "Ρ" στις 15 - 12 - 96 είχε ένα κατατοπιστικό άρθρο με τίτλο, "Απαντήσεις σε.. αφελείς απορίες", όπου υπογραμμίζει - επιτέλους - με αριθμούς τι πήραμε σε 15 χρόνια (1981 - 1994) και τι πληρώσαμε, (πήραμε 7,1 τρισ. και πληρώσαμε 13,03 τρισ.).

Αλλα αυτό δεν είναι αρκετό αγαπητοί σύντροφοι. Επίσης δε διαφωτίζει τον κόσμο η συνηθισμένη απάντησή μας, "ότι παίρνουμε τα μισά απ' ό,τι δίνουμε", είναι γενικό, αφηρημένο και δεν πείθει. Χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση για τις αρνητικές συνέπειες της ένταξής μας στην ΕΕ, που έχουν σχέση με τα προβλήματα του λαού και του τόπου μας, την Εθνική μας Ανεξαρτησία κ.ά.

Για τον λόγο αυτό θα 'θελα να προτείνω: Ο "Ριζοσπάστης" να καθιερώσει μόνιμη στήλη, με λόγια απλά και κατανοητά να εξηγεί για την καταστροφική πραγματικότητα που έχει τελικά η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Ακόμα όσα στελέχη του ΚΚΕ παίρνουν μέρος στην τηλεόραση σε εκπομπές που αφορούν το θέμα μας, να μην παραλείπουν ποτέ να τονίζουν με ακριβή στοιχεία το τι ακριβώς συμβαίνει με την ΕΕ. Ετσι πείθονται οι άνθρωποι".

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΙΣΤΑΤΙ.Θα μπορούσαμε, διατηρώντας την ανωνυμία σας, να δημοσιεύσουμε το σημείωμά σας με την προϋπόθεση να είναι γνωστά στη διεύθυνση της εφημερίδας μας το όνομα και η διεύθυνσή σας.

- ΣΩΤΗΡΗ ΙΒΑΝΟΥΔΗ,Νέα Ιωνία Βόλου. Αγαπητέ σύντροφε, πήραμε την επιστολή σου για τα προβλήματα που είχαν προκύψει στη Ν. Ιωνία Βόλου και τη μεταβιβάσαμε στην ΚΟ Θεσσαλίας, να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σε ενημερώσει σχετικά.

- ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΑΚΑΚΗ Χανιά, ΑΛΕΚΟ ΜΑΛΙΑΜΑΝΗ Θεσσαλονίκη, ΑΝΩΝΥΜΟ.Λάβαμε τους στοίχους σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ