ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "μονόδρομος" του Μάαστριχτ και η "απομόνωση" του ΚΚΕ

"ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ"! Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των δυνάμεων που τάχθηκαν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οσο οι συνέπειες από το Μάαστριχτ χτυπάνε τα λαϊκά στρώματα, όσο μεγαλώνει η εναντίωση - σε Ελλάδα και Ευρώπη - στις επιταγές του, τόσο φουντώνει και η ιδεολογική δραστηριότητα γύρω από τα θέματα της "Ευρώπης". Στόχος, η ιδεολογική χειραγώγηση του λαού, η θωράκισή του απέναντι στις "αντιευρωπαϊκές" θέσεις του ΚΚΕ, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Το φρενάρισμα της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στο αντιλαϊκό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προπαγάνδα των απολογητών του Μάαστριχτ λέει: Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτές είναι ο "μονόδρομος" για τη χώρα. Αν ξεκοπούμε από τις εξελίξεις αυτές μας περιμένει η "απομόνωση", η "αλβανοποίηση"!

Η πονηριά του εν λόγω επιχειρήματος βρίσκεται στο ότι προσπαθεί να υποβάλει την ιδέα ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι "μέσα" - και μάλιστα "ισότιμα" - στις διεθνείς εξελίξεις, με δεσμούς και σχέσεις με όλες τις χώρες και τους λαούς του σύγχρονου κόσμου. Ας εξετάσουμε την αλήθεια αυτών των ισχυρισμών.

1. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ από το 1981. Στο διάστημα αυτό κερδισμένες βγήκαν η εγχώρια και ξένη πλουτοκρατία και χαμένος ο λαός. Αυτό προκύπτει και από την αύξηση των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τις εισηγητικές εκθέσεις των προϋπολογισμών, το ακαθάριστο έλλειμμα από 77,43 δισ. το 1980 έφτασε στα 5.414,7 δισ. δρχ. το 1995 και όλες οι προβλέψεις το ανεβάζουν για το 1996 κοντά στα 6.500 δισ. δρχ.! Ακόμα: Αύξηση ανεργίας στις 500.000, συνεχής μείωση του εισοδήματος, αφαίρεση εργατικών κατακτήσεων, νέα φορολογικά βάρη, νέα βάρη από τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών! Φτώχεια και εμπαιγμός με τα ψίχουλα των ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι Ελληνες από πλευράς αγοραστικής δύναμης είμαστε στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ και μάλιστα 34% κάτω από το μέσο όρο! Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο της ΕΕ από 59,7% το 1992 έπεσε στο 56,5% το 1996! Γύρω στο 22,7% του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Προκλητική αύξηση των καταθέσεων της ολιγαρχίας στο εξωτερικό 4,5 τρισ. το πρώτο εξάμηνο του 1996! Χαριστικές ρυθμίσεις εκατοντάδων δισ. δρχ. και διατήρηση της φορολογικής ασυλίας σε βάρος των εργαζομένων της χώρας!

Στον πολιτικό τομέα η Ελλάδα συντάχθηκε: Με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την επιχείρηση "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" ενάντια στο ΙΡΑΚ, στέλνοντας πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα! Με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Βοσνία! Με την αποστολή στρατευμάτων στη Βοσνία, για επιβολή της συμφωνίας "ειρήνευσης" του Ντέιτον! Με τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και τη συγκρότηση πολυεθνικών δυνάμεων "ταχείας επέμβασης", ενάντια σε χώρες και λαούς που δε σκύβουν το κεφάλι στη "νέα τάξη πραγμάτων" των ιμπεριαλιστών!!!

Οι παραπάνω δραστηριότητες της χώρας συνιστούν πολιτική διαρκώς εντεινόμενης απομόνωσης της Ελλάδας από χώρες και λαούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες της Βαλκανικής αντιμετωπίζονται σήμερα σαν "ενδοχώρα" της Ελλάδας, η οποία αναλαμβάνει ρόλο πλασιέ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή μέχρι και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου! Η Ελλάδα κάθε άλλο παρά συμμετέχει ισότιμα στις διεθνείς εξελίξεις. Αν δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις, διαπιστώνουμε ότι κάθε φορά ακολουθεί τις επιταγές της ΕΕ. Αδυνατεί, εξαιτίας της υποταγής στα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα του λαού και της χώρας. Παράδειγμα: Οι καταστροφικές οδηγίες για τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ οδηγούν στην ιδιωτικοποίησή τους και τελικά στην καταστροφή τους. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (νέα ΚΑΠ) και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς! Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ("οικονομία της αγοράς" και "ελεύθερος ανταγωνισμός") ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και παραδίνει τους τομείς ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, βορά στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου!

Είναι φανερό ότι υπάρχει ήδη απομόνωση και πολιτική - οικονομική περιθωριοποίηση της Ελλάδας, ακριβώς, εξαιτίας της πολιτικής της άρχουσας τάξης, που έχει προσδέσει τη χώρα στο άρμα της "Ευρώπης" και του ιμπεριαλισμού γενικότερα. Αρα ο μπαμπούλας της "απομόνωσης" που επισείουν οι"φιλοευρωπαϊστές", δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο και μάλιστα κακοφτιαγμένο, για να τρομάζει ο λαός. Είναι κινδυνολογία της οικονομικής ολιγαρχίας, που βγαίνει μονίμως κερδισμένη, ενώ ο λαός μονίμως χαμένος.

2. Οσον αφορά τον ισχυρισμό: η αντίθεση στην ΕΕ ισοδυναμεί με απομόνωση της Ελλάδας, σημειώνουμε: Το ΚΚΕ δεν έχει πολιτική, που οδηγεί την Ελλάδα και το λαό της σε απομόνωση από τις άλλες χώρες και λαούς, το αντίθετο μάλιστα. "Η απάντηση του ΚΚΕ στην καπιταλιστική ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη της πραγματικής δημοκρατίας, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους, χωρίς εκμετάλλευση, Ευρώπη της δικαιοσύνης, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Μια Ευρώπη ισότιμης συνεργασίας, αλληλεγγύης, φιλίας των λαών και ειρήνης. Η απάντηση στην καπιταλιστική ενοποίηση είναι, σε τελευταία ανάλυση, η συμμετοχή σε μια ανώτερη μορφή διεθνοποίησης, τη σοσιαλιστική"(1).

Αυτή είναι η πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική ισότιμης συνεργασίας, αλληλεγγύης, φιλίας των λαών και ειρήνης. Πολιτική που δεν έχει καμιά σχέση με "απομόνωση" και "περιθωριοποίηση", όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ. Αντίθετα, η πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική εναντίωσης στις αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ, φέρνει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πιο κοντά με τις άλλες χώρες και τους λαούς τους, που όλο και περισσότερο εναντιώνονται στο Μάαστριχτ! Οι υστερικές κραυγές για "αλβανοποίηση" της χώρας πάνε να τρομοκρατήσουν το λαό με τον μπαμπούλα της Αλβανίας! Εξάλλου, η Αλβανία της φτώχειας, της πείνας και της τρομακτικής ανεργίας είναι δικό τους δημιούργημα και όχι του ΚΚΕ! Επιπλέον, η δική τους πολιτική, πολιτική ξεκληρίσματος της αγροτιάς, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και καταστροφής της παραγωγικής βάσης, αλβανοποιεί την Ελλάδα!

Με τη λογική του "μονόδρομου" "εξαφανίζουν" - στη λογική τού δεν υπάρχει άλλη πρόταση - από την πολιτική σκηνή τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν σαν αληθινή τη θέση τους για το "μονόδρομο" της ΕΕ και του Μάαστριχτ!

Χρειάζεται, ωστόσο, να υπογραμμίσουμε και το εξής: Σήμερα, που οι εργαζόμενοι όλων σχεδόν των χωρών της ΕΕ έχουν ξεσηκωθεί, σήμερα που η ανάγκη κοινής δράσης κατανοείται από περισσότερους, αποδείχνεται ακόμη περισσότερο ότι η πολιτική του ΚΚΕ ενώνει και δεν απομονώνει. Ενώνει τους λαούς (μαζί με τη δράση άλλων πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ) και απομονώνει την πλουτοκρατία από τις αδηφάγες ορέξεις της για καταλήστευση των λαών. Τον φόβο από τη δική της μελλοντική απομόνωση θέλει να τον κάνει και φόβο των λαών.

Η πολιτική του ΚΚΕ εναντίον του Μάαστριχτ συμβάλλει στο δυνάμωμα των λαϊκών αντιστάσεων, στην προώθηση της συλλογικής δράσης, στην αναβάθμιση και άλλων αξιών του λαϊκού κινήματος. Αυτή η δράση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα περί απομόνωσης. Απομονωμένος είναι ένας λαός ηττοπαθής, υποταγμένος. Ενας λαός που δε μάχεται. Οσο το λαϊκό κίνημα θα δυναμώνει, όσο θα βαθαίνει ο αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του, τόσο θα έρχεται πιο κοντά με τους άλλους λαούς. Και επιπλέον: Θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα κατακτά, θα συνειδητοποιείται. Αυτό δεν είναι απομόνωση. Είναι χτύπημα στην απομόνωση.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

(1) Από την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τηνΕΟΚ και την καπιταλιστική ενοποίηση, 10 και 11 Απρίλη 1993

"Πανστρατιά" στον Πειραιά

"Πανστρατιά" στον Πειραιά από την πρώτη κιόλας μέρα του Δεκαήμερου, με εξορμήσεις όλων των στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ), των μελών και των οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε τόπους δουλιάς, στις γειτονιές, στους δήμους της περιοχής, στο Πανεπιστήμιο. Στις εξορμήσεις αυτές θα γίνει διανομή υλικού με τις θέσεις του ΚΚΕ για το Μάαστριχτ, θα γίνουν συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ενώ θα συγκεντρώνονται υπογραφές για το δημοψήφισμα.

Για αύριο Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες πολλών κλιμακίων του Κόμματος. Στα κλιμάκια αυτά βρίσκονται επικεφαλής όλα τα στελέχη της Επιτροπής Πόλης του Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα:

1. Καράβια, Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, Οίκος Ναύτου: Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τους Σ. Τσιμπόγλου, Γ. Μανουσογιαννάκη, Σ. Μαριόλη, Απ. Καρίμαλη μέλη της Επιτροπής Πόλης (ΕΠ) της ΚΟΠ.

2. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και εργοστάσια μετάλλου: Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος δήμαρχος Περάματος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ, Ιορδ. Πουντίδης, Θαν. Παναγιωτόπουλος μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

3. Λιμάνι: Σήφης Κωτσαντής, γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταμάτης Βάσσος μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

4. ΟΣΕ: Ραυτόπουλος, Νουφαρίτσης μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

5. ΗΣΑΠ: Πέτρος Δημητρακόπουλος, στέλεχος της ΚΟΠ.

6 "Παπαστράτος": Αλέκος Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

7. "Κεράνης": Λαγωνίκας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

8. ΔΕΗ: Σκεύος, Στουραϊτης, στελέχη του Κόμματος.

9. Λιπάσματα Δραπετσώνας: Αν. Ζαζόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

10. Κοπή και Μπουκάμπο: Λόλα Ζαζοπούλου και Ελένη Παπαδοπούλου, μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

11. ΕΛΑΪΣ, COLGATE: Ξενάκης, Καμάκας, μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

12. ΙΟΝ και εργοστάσια Ρέντη: Φιορεντής, Λυμπριτάκης, μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

13. ΕΛΣΑ, ΠΙΤΣΟΣ, Σακαλίδης, DOMUS κ.ά: Κριεζής, Παπαγεωργάκης, Ψωμιάδου, μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

14. Εργοστάσια ιματισμού, κλωστοϋφαντουργίας, δέρματος, "Βελής" (Μ. Ασίας 4): Θ. Ευθυμίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σ. Τσιμπόγλου μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

15. Ηλεκτρικός Σταθμός: Αλέκος Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

16. Καραβάκια Σαλαμίνα - Πέραμα: Ζύμαρη, Καλογερόγιαννη μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

17. Οικοδόμοι: Αν. Ζαζόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

18. Εμποροϋπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα - στάσεις λεωφορείων: Στελέχη και μέλη από όλες τις Αχτίδες.

19. "Κρατικό Νίκαιας": Βέρα Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Φ. Μιχαλάκου μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

20. "Μεταξά και Τζάνειο": Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟΠ, Κατερίνα Καλαρουτάκου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

21. ΙΚΑ: Φ. Μιχαλάκου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

22. Πανεπιστήμιο: Β. Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

23. Δήμος Πειραιά: Κ. Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

24. Δήμος Νίκαιας;Β. Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

25. Δήμος Κορυδαλλού: Ν. Θέμελης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

26. Δήμος Κερατσινίου: Ελένη Παπαδοπούλου και Λόλα Ζαζοπούλου, μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

27. Δήμος Ρέντη: Φιορεντής, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

28. Δήμος Περάματος: Γ. Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, Καλογερόγιαννη, Ζύμαρη μέλη της ΕΠ της ΚΟΠ.

Ολα τα κλιμάκια πλαισιώνονται από μέλη και στελέχη των κομματικών και κνίτικων οργανώσεων του κάθε χώρου, ενώ διάχυτη είναι η πεποίθηση, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες να συνεχιστούν για όλο το Δεκαήμερο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αντιδράσεις φορέων για την τροπολογία

"Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" που η ίδια και προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, παραβιάζει δημοκρατικές αρχές και προχωρεί σε "βαθιά βουτιά στην τσέπη" των ανεξάρτητων ασφαλιστικών φορέων, αντί να δρομολογήσει την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας". Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Η κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση - αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της να δρομολογήσει την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, προσφεύγοντας στο δανεισμό από τα ισχυρά ταμεία (π. χ. το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών) για να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ.) που αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν με την αναπτυχθείσα "πελατειακή" σχέση μέσω διορισμών, παθογόνων προεκλογικών ρυθμίσεων κλπ.

Ας γνωρίζουν οι εμπνευστές της τροπολογίας - καταλήγει το ΤΕΕ - ότι οι μηχανικοί έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να υπερασπίσουν την οικονομική αυτοτέλεια του φορέα τους και την ευρωστία του Ταμείου τους.

  • Την απόδοση πλήρους αυτονομίας στις διοικήσεις των ταμείων για τη διαχείρισή τους ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και το διοικητή του ΤΕΒΕ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετη με τη ρύθμιση, καθώς μάλιστα οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι έχουν πικρή πείρα από τη ληστρική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων στις προηγούμενες δεκαετίες και για το λόγο αυτό κάθε επαναφορά παρόμοιου καθεστώτος τούς βρίσκει αντίθετους.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου καλεί, με ανακοίνωσή της, τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους μεταλλεργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις "και να επιβάλουμε μέτρα με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων".
  • Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που δεσμεύει τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα Ελλάδας, ζητά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης."Η τροπολογία αυτή, επισημαίνει το ΕΚΘ, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και στόχο έχει να περιορίσει την αυτονομία των Ταμείων και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα και αποθεματικά τους κεφάλαια, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι της κοινωνικής ασφάλειας".
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων εκφράζει "τη μεγάλη αγανάκτηση και οργή των 14.000 πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου", για την τροπολογία και ζητά την απόσυρσή της.
Σε θέση "μάχης" οι κομμουνιστές

Αρχίζει αύριο το Δεκαήμερο Πανελλαδικής Καμπάνιας Ενημέρωσης που προκήρυξε το ΚΚΕ για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επικείμενη αναθεώρησή της

Με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, συγκέντρωση υπογραφών για Δημοψήφισμα, αρχίζει αύριο η δεκαήμερη Πανελλαδική Καμπάνια Ενημέρωσης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την επερχόμενη αναθεώρησή της,που οργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και θα διαρκέσει ως την 1η του Μάρτη.

Σε μια περίοδο όπου το Μάαστριχτ έχει γίνει στοιχείο της καθημερινής ειδησεογραφίας, αφού η κυβέρνηση το επικαλείται για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή της πολιτική και οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν σ' αυτό την πηγή των δεινών τους, η καμπάνια αυτή έρχεται όχι μόνο να φωτίσει τις αιτίες, αλλά να προειδοποιήσει για το μέλλον και το κυριότερο να συμβάλει στην ανάπτυξη των ίδιων των αγώνων.

"Σας καλούμε, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, να γίνει το 10ήμερο 20 Φλεβάρη-1 Μάρτη χρόνος έντασης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Σας καλούμε να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει, αφού ενημερωθεί".

Αθήνα, Σέρρες, Λέσβος

Στα πλαίσια της 10ήμερης Καμπάνιας ενάντια στο Μάαστριχτ και οι Κομματικές Οργανώσεις της Α Αθήνας ρίχνονται στη μάχη της ενημέρωσης και στη ζωντανή επαφή με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Αθήνας. Εξορμήσεις πραγματοποιούνται αύριο Πέμπτη στα παρακάτω εργοστάσια: ΕΛΙΤ στις 6.15 π. μ. από την ΚΟ Κολωνού,ΕΒΓΑ στις 6.45 π. μ. από την ΚΟ Ακαδημίας Πλάτωνος,ΚΟΤΤΕΡ στις 6.45 π. μ. από την ΚΟ Κάτω Πετραλώνων,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στις 6.45 π. μ. από την ΚΟ Βοτανικού.

  • Στο Νομό Σερρών θα γίνουν ομιλίες με θέμα: "Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι θέσεις του ΚΚΕ" σήμερα Τετάρτη στην Κορμίτσα Σερρών στις 7.00 μ. μ., αύριο Πέμπτη στην Τερπνή στις 7.00 μ. μ. με ομιλητή τον Αλέκο Χατζηκώστα, μέλος του γραφείου της Οργάνωσης Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στη Λέσβο η Παλλεσβιακή Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ αποφάσισε τη συμμετοχή της στο 10ήμερο Ενημέρωσης ενάντια στο Μάαστριχτ με εξορμήσεις για διανομή υλικού και συγκέντρωση υπογραφών σε χώρους δουλιάς και σε συνοικίες της Μυτιλήνης. Αύριο Πέμπτη 20/2 στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου - ΔΕΗ - ΕΠΟΜ και στο Λαγκάδα.

Πρόγραμμα ομιλιών και συγκέντρωση υπογραφών για το Δημοψήφισμα, στα χωριά της Λέσβου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σε κινητοποιήσεις οι πολιτικοί υπάλληλοι

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη λεωφόρο Μεσογείων, έξω από το υπουργείο Αμυνας. Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος και υπάλληλοι που θα έρθουν για το σκοπό αυτό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τις κινητοποιήσεις διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΕΘΑ,με βασικό αίτημα τη διατήρηση του επιδόματος "προσέλευσης και παραμονής σε χώρους εργασίας επικίνδυνους και ανθυγιεινούς".Το επίδομα αυτό, που σήμερα κυμαίνεται από 5.000 μέχρι 10.000 ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, πρόκειται να περικοπεί με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη τη διακοπή χορήγησης του συγκεκριμένου επιδόματος και ζητούν την αναγνώριση του έργου που προσφέρουν και την αύξηση των αποδοχών τους.

Το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Αμυνας φθάνει τις 18.000 υπαλλήλους, που εκτός από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου ο μεγαλύτερός τους αριθμός απασχολείται σε ναυστάθμους, αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών και άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Η ΠΟΕ - ΥΕΘΑ έχει προγραμματίσει δύο ακόμα 24ωρες απεργίες κατά τις μέρες που θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ