Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αντιδράσεις φορέων για την τροπολογία

"Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" που η ίδια και προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, παραβιάζει δημοκρατικές αρχές και προχωρεί σε "βαθιά βουτιά στην τσέπη" των ανεξάρτητων ασφαλιστικών φορέων, αντί να δρομολογήσει την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας". Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Η κυβέρνηση - τονίζεται στην ανακοίνωση - αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της να δρομολογήσει την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, προσφεύγοντας στο δανεισμό από τα ισχυρά ταμεία (π. χ. το ΤΣΜΕΔΕ των μηχανικών) για να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" άλλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ.) που αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν με την αναπτυχθείσα "πελατειακή" σχέση μέσω διορισμών, παθογόνων προεκλογικών ρυθμίσεων κλπ.

Ας γνωρίζουν οι εμπνευστές της τροπολογίας - καταλήγει το ΤΕΕ - ότι οι μηχανικοί έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να υπερασπίσουν την οικονομική αυτοτέλεια του φορέα τους και την ευρωστία του Ταμείου τους.

  • Την απόδοση πλήρους αυτονομίας στις διοικήσεις των ταμείων για τη διαχείρισή τους ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και το διοικητή του ΤΕΒΕ η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετη με τη ρύθμιση, καθώς μάλιστα οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι έχουν πικρή πείρα από τη ληστρική διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων στις προηγούμενες δεκαετίες και για το λόγο αυτό κάθε επαναφορά παρόμοιου καθεστώτος τούς βρίσκει αντίθετους.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου καλεί, με ανακοίνωσή της, τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους μεταλλεργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις "και να επιβάλουμε μέτρα με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων".
  • Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που δεσμεύει τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα Ελλάδας, ζητά το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης."Η τροπολογία αυτή, επισημαίνει το ΕΚΘ, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και στόχο έχει να περιορίσει την αυτονομία των Ταμείων και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα και αποθεματικά τους κεφάλαια, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι της κοινωνικής ασφάλειας".
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων εκφράζει "τη μεγάλη αγανάκτηση και οργή των 14.000 πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου", για την τροπολογία και ζητά την απόσυρσή της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ