Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Με μια παιδιάστικη αισιοδοξία"

"Αγαπητοί φίλοι". Ετσι απλά και ανθρώπινα ξεκίνησε να μιλά ο Γκενσάι Γκιουρσόι."Σαν εκπρόσωπος ενός νεαρού κόμματος, που με τα κριτήρια διάρκειας ζωής της χώρας μας δεν είναι ακόμη μεσόκοπο, αναγνωρίζω, με την άδειά σας, στον εαυτό μου το δικαίωμα να μη χρησιμοποιώ διπλωματική γλώσσα και να σας απευθύνομαι με το "αγαπητοί φίλοι"", εξήγησε.

"Με τη μεσολάβησή σας, συνέχισε, απευθύνω στους αδελφούς μας, που ζουν σ' αυτή τη γωνία αυτού του χωρίς ταίρι γαλανού νερού, τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς των μελών του ΚΕΑ, το οποίο γιόρτασε την πρώτη επέτειο από την είσοδό του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας εδώ και μόλις 10 μέρες.

Το ΚΕΑ, όπως δεν αμφιβάλλω ότι γνωρίζετε, ολοκλήρωσε, μέσα στον ένα αυτό χρόνο, την οργάνωσή του και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στις προσεχείς γενικές εκλογές, ξεπερνώντας αναρίθμητες δυσχέρειες.

Ναι, είμαστε ένα νέο κόμμα, αλλά είμαστε ένα κόμμα υποψήφιος εκπρόσωπος ενός ευρέος λαϊκού δυναμικού υπέρ της εργασίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισοτιμίας, που η χούντα της 12ης Σεπτέμβρη προσπάθησε να σβήσει ακόμη και από τις αναμνήσεις.

Στην πολυκομματική περίοδο της Τουρκίας, για ένα διάστημα άνω των 50 χρόνων, κυριάρχησαν στο φάσμα των πολιτικών κομμάτων, κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Δεξιάς, που επεκτείνονταν ως τα πιο ακραία σημεία. Καθώς ολοκληρώνεται ο 20ός αιώνας, η εικόνα του κόσμου που παρουσιάζεται μπροστά μας δεν είναι πολύ ευχάριστη. Η ηγεσία και των δύο χωρών, βάζοντας στην πάντα τα αναρίθμητα προβλήματα που υπάρχουν μέσα στα σύνορά τους, εξαντλούν τη δραστηριότητά τους στον πόλεμο των σημαιών σε βράχους και στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και αυτά τα κωμικοτραγικά προβλήματα προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο στην εσωτερική πολιτική. Οι ηγέτες και των δύο χωρών, χειραγωγώντας τα πράγματα με την καθημερινή πολιτική, σε επίσημες δηλώσεις επιτυγχάνουν να θαμπώσουν τα μάτια με πολλαπλασιασμένους οικονομικούς αριθμούς ανάπτυξης. Εκείνο που υπάρχει είναι η αυξανόμενη ανέχεια, η ανησυχία για το μέλλον, η ανασφάλεια και η μόλυνση.Λένε είναι μόνο οι θάλασσές μας, οι περιοχές μας, ο αέρας μας, οι τροφές μας που μολύνονται, αλλά ταυτόχρονα και οι συνειδήσεις μας. Στους λόγους της πολιτικής εξουσίας, οι θεωρητικοί παραπέμπουν το μέλλον των λαών στο μύθο της "παγκοσμιοποίησης", που εγώ δεν αμφιβάλλω ότι οι ίδιοι το καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο σκοπός μου δεν είναι η καταστροφολογία, είναι η υπενθύμισή του ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το συνολικό μέλλον των λαών μας, πέρα από τις θελήσεις τους. Ολες οι ενδείξεις δείχνουν ότι, στην πορεία αυτή, η κοινωνική παρέμβαση του ανθρωπίνου είδους είναι αναπόφευκτη. "Οπως ξέρουμε όλοι από την Ιστορία, κανένα STATUS QUO δεν κράτησε για πάντα. Και το ασταθές παγκόσμιο STATUS QUO είναι οπωσδήποτε καταδικασμένο να καταστραφεί. Αν η ανθρωπότητα θέλει να συνεχίσει την ύπαρξή της στον αιώνα (και αυτό το αίτημα βρίσκεται με λανθάνοντα τρόπο στη φύση της), απαιτείται μια από κοινού συνειδητή παρέμβαση. Αν ο δρόμος αυτής της παρέμβασης της ανθρωπότητας δε βρίσκεται στο σοσιαλισμό, τότε πού βρίσκεται;". Αυτό το ερώτημα θέτει ο Ισαάκ Ντόιτσερ, που στράφηκε με τον πιο αμείλικτο κριτικό τρόπο ενάντια στις σοσιαλιστικές εφαρμογές του παρελθόντος και στους αντιπάλους τους.

Εμείς, σαν κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, δεν είμαστε οπαδοί κανενός σοσιαλιστικού ή αυτοθεωρουμένου σοσιαλιστικού προτύπου του παρελθόντος, αλλά το πρόσωπό μας είναι στραμμένο προς ένα σοσιαλισμό αντίπαλο του μιλιταρισμού, που αυτοδημιουργείται και πάλι στην πρακτική των εργατικών και εργαζόμενων τάξεων, που καθορίζεται σαν ελεύθερος, αυτοδιαχειριζόμενος, πλουραλιστικός, διεθνιστικός, βασισμένος στο δημοκρατικό σχεδιασμό και τις σχέσεις ανθρώπου - φυσικού περιβάλλοντος.

Χωρίς αμφιβολία, μέσα σε αυτή την προοπτική προσεγγίζουμε τα εθνικά και διεθνή προβλήματα και τα προβλήματα τα σχετικά με τη συγκέντρωση αυτή με θέμα "Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον 21ο αιώνα" και την οριστική λύση τους.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή η προσέγγιση δεν έχει την έννοια της αναβολής της λύσης των προβλημάτων σε ένα απροσδιόριστο μέλλον. Αντίθετα, σήμερα, άμεσα τώρα, πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να γίνει μέσα στα σύνορά μας και στα πλαίσια των σχέσεων γειτονίας.

Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί και στις δύο χώρες ένα όλο και μεγαλύτερο πολιτιστικό φράγμα ενάντια στο κύμα του εθνικισμού και του σοβινισμού, που θα αγκαλιάζει σε πρωτοφανή βαθμό τις εργαζόμενες μάζες. Γι' αυτό, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στις κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες των δύο χωρών, για τη διεύρυνση των σχέσεων γειτονίας στο έπακρο. Ετσι ώστε οι χιλιάδες δεσμοί, που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στις πλευρές μας, να φέρουν τα πολεμικά πλοία των δυο πλευρών σε κατάσταση που να μην μπορούν να περιφέρονται στα νερά του Αιγαίου και στη Μεσόγειο.

Με το στόχο της εξάλειψης των προκαταλήψεων που τραυμάτιζαν τις ανθρώπινες σχέσεις των δύο λαών στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν μας, ας χτενίσουμε από κοινού όλες τις εκδόσεις και τα σχολικά βιβλία. Ας αρχίσουμε να εξοφλούμε πρόσωπο με πρόσωπο τις οφειλές μας εκατοντάδων χρόνων.

Ας απαλλάξουμε τις επιστημονικές, πολιτικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές μας σχέσεις από την ψυχρή και εκνευριστική διπλωματική γλώσσα των κυβερνήσεων. Ενώ αυτές θα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ζαρωμένες πίσω από τους εκτοξευτήρες των πυραύλων, τα στρατιωτικά οδοφράγματα και τα κυβερνεία των πολεμικών πλοίων, εμείς ας πίνουμε ρακί, ας πίνουμε ούζο, ας χορεύουμε συρτάκι και ας λέμε "σαρκί".

Ολες αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες για το 2000 μπορούν να εξελιχθούν βήμα προς βήμα σε ένα κοινό πρόγραμμα ειρήνης και συνεργασίας. Ακόμη και στα πιο κρίσιμα σημερινά προβλήματα, όπως το Κυπριακό, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν προτάσεις λύσεων, που μπορούν να γίνουν κατανοητές από τους λαούς και αυτό το πρόγραμμα στη βάση του μπορεί να αποτελέσει μια λαϊκή διπλωματία.

Αυτά που είπα ξέρω ότι δε θα μπορέσουν να αλλάξουν εύκολα τις διακρατικές σχέσεις που έχουν καθοριστεί από αυστηρούς και σκυθρωπούς διπλωμάτες, επιχειρηματίες και στρατηγούς. Αλλά πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή και ότι μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στη βαρβαρότητα μόνο με μια παιδιάστικη αισιοδοξία και με πείσμα.

Σας χαιρετώ, στο όνομα του ΚΕΑ, με φιλία και σεβασμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ