Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόσκληση σε γεύμα για υποψήφιους αρχηγούς

Τη δυνατότητα νέας υποψηφιότητας εξέταζαν μέχρι αργά το βράδυ βουλευτές της ΝΔ, στο σπίτι του Γ. Βαρβιτσιώτη

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΝΔ η συγκέντρωση είκοσι περίπου βουλευτών της ΝΔ, αντικείμενο της οποίας ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μιας νέας υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος. Οπως δήλωναν βουλευτές πριν τη συνάντηση, εξετάζεται η βιωσιμότητα ενός σχήματος με τον Γ. Βαρβιτσιώτη υποψήφιο πρόεδρο και τον Κ. Καραμανλή αντιπρόεδρο, με τη δέσμευση της αποχώρησης εν καιρώ του Γ. Βαρβιτσιώτη και την παράδοση της προεδρίας στον ανιψιό του ιδρυτή του κόμματος.

Το σενάριο αυτό συνοδεύεται και από την άσκηση πίεσης στον Μ. Εβερτ να μην ξαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ενδεχόμενο όμως που λογικά θα πρέπει να αποκλείεται. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής - που δεν πήρε μέρος στη συγκέντρωση - προχτές δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να βιάζεται και εξαρτά μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του από τον αριθμό των βουλευτών που θα του το ζητούσαν.

Η υπόθεση και άλλης υποψηφιότητας πυροδότησε νέο κύκλο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Χτες ο Χ. Βυζοβίτης, που θεωρείται προσκείμενος στον αντιπρόεδρο του κόμματος, δήλωσε πως "υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Βαρβιτσιώτης και Καραμανλής αποδέχονται τις υποψηφιότητές τους και το θέλει και κόσμος". Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση "οι έτεροι διεκδικητές θα ήταν τραγικό να μην υποχωρήσουν σε μία λύση που θα δίνει περισσότερες εγγυήσεις για την ενότητα της ΝΔ".

Αντίθετα ο Α. Παπαληγούρας δήλωσε αντίθετος σε μία νέα υποψηφιότητα, λέγοντας ότι τρίτη λύση "είναι μόνο ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος δεν έχει σχέση ούτε με τους Εβερτικούς ούτε με τους Μητσοτακικούς". Εκτίμησε δε ότι η όλη κινητικότητα γύρω από το θέμα δείχνει πως ο Μ. Εβερτ αμφισβητείται "όχι μόνο ως πρόεδρος του κόμματος, αλλά και ως υποψήφιος πρόεδρος". Παρεμβαίνοντας στην όλη συζήτηση ο Στ. Μάνος - μέλος της ομάδας των "τριών" - αποστασιοποιήθηκε από την "πασαρέλα" ονομάτων, επιμένοντας στην υιοθέτηση των καταστατικών αλλαγών που ο ίδιος πρότεινε, λέγοντας ότι περιμένει και από τον Κ. Καραμανλή "πώς τοποθετείται σε αυτό το θέμα".

Ο έτερος των διεκδικητών Β. Πολύδωρας επετέθη κατά πάντων, λέγοντας πως το πρόβλημή της είναι ότι "κυριαρχεί ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη ΝΔ. Στην πρωτοπορία αυτής της αντίληψης είναι φυσικά το Καραμανλέικο και το Μητσοτακέικο και ακολουθούν από κοντά ο Βαρβιτσιώτης, ο Κεφαλογιάννης και άλλοι βαρόνοι".

Οπως είναι φυσικό, η σχετική αναζωπύρωση της συζήτησης για τη διαδοχή επεκτάθηκε σε όλα τα εκκρεμή θέματα της ΝΔ. Η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά θυμήθηκε όσους αντιπολιτεύονταν τον Μ. Εβερτ, τους θεώρησε υπεύθυνους για την πρόσφατη εκλογική ήττα και δήλωσε ότι ο Μ. Εβερτ έπρεπε να είχε διώξει τους αμφισβητίες πριν από τις εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι θα πρέπει να διαγραφούν από το κόμμα εκείνοι που δε θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ