ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΣΑΣΕ
Επιμένουν σε νόθο και "εικονικό" συνέδριο

Οι καρεκλοκένταυροι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι της ΓΕΣΑΣΕ προχωρούν για δεύτερη φορά στη διεξαγωγή συνεδρίου με τους ίδιους αντιπροσώπους, που έχουν εκλεγεί στα χαρτιά

Τη διοργάνωση όχι μόνο νόθου, αλλά και "εικονικού" Συνεδρίου - με κλειστά ψηφοδέλτια και με "πλασματικούς" αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί στα χαρτιά - έφθασαν στο σημείο να προτείνουν, χτες, οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι της συμβιβασμένης διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ. Αυτή ήταν η απάντησή τους στη συγκεκριμένη πρόταση της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας για το διορισμό προσωρινής διοίκησης, με σκοπό την οργάνωση γνήσιων και δημοκρατικών εκλογών σε όλους τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και τη ΓΕΣΑΣΕ, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα που έχει καταλυθεί με το προηγούμενο νόθο Συνέδριο, πριν δύο χρόνια. Ανάλογη πρακτική, άλλωστε, είχε ακολουθηθεί στη ΓΣΕΕ, όταν αρχές του '89 με συμφωνία όλων των παρατάξεων διορίστηκε προσωρινή διοίκηση, η οποία και διενήργησε γνήσιες εκλογές, μετά από σειρά πραξικοπημάτων που είχαν προηγηθεί.

Στη χτεσινή πρώτη μέρα της "εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης" της ΓΕΣΑΣΕ, την οποία αποφάσισαν και οργανώνουν οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι δύο χρόνια μετά, με τους ίδιους αντιπροσώπους με τους οποίους έκαναν και το προηγούμενο νόθο συνέδριο, ήταν φανερή η αγωνία τους για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει με την απομόνωσή τους από τους αγρότες. Στριμωγμένοι δε από τη μοναδική πρόταση διεξόδου της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας, για διορισμό προσωρινής διοίκησης, που βρίσκει απήχηση στους αγρότες, έφτασαν στο σημείο να προτείνουν "εκλογές μαϊμού" με κλειστό ψηφοδέλτιο, για να εκλεγεί "αντιπροσωπευτική διοίκηση"! Το βάρος της πρότασης - για λογαριασμό και στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ανέλαβε ο γνωστός ΣΥΝεταίρος Π. Πεβερέτος,αποκαλύπτοντας μια ακόμα φορά τις αρχές του ίδιου και του πολιτικού του χώρου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκαν "τριχασμένα". Ο σημερινός πρόεδρος Μ. Γιαννακίδης ζήτησε ουσιαστικά να παραμείνει ως έχει η κατάσταση και να εκλεγεί νέα νόθα διοίκηση, η οποία θα προχωρήσει... σε νέες εκλογές. Πρόταση που προφανώς έκανε για να μη χάσει ο ίδιος τη θεσούλα του... Αλλοι, όπως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος,που δε φρόντισαν καν να γίνουν εκλογές στις ομοσπονδίες τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σήμερα αντιπρόσωποι, ζήτησαν και να προχωρήσει με τους πλασματικούς αντιπροσώπους το συνέδριο και να εκλεγεί διοίκηση με κλειστό ψηφοδέλτιο. Μια τρίτη ομάδα ζητούσε να προχωρήσουν έτσι όπως το σχεδίασαν, σε εκλογή νόθας διοίκησης μέχρι το 2000, σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Ωστόσο, ο στόχος που πάνε να υπηρετήσουν με τη συγκεκριμένη τακτική τους οι ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίροι, αποκαλύπτεται από την ίδια την εισήγηση που διάβασε ο Μ. Γιαννακίδης. Οχι μόνον αγνόησε τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα που προβάλλουν και αγωνίζονται να λυθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά και έδωσε το στίγμα του υπονομευτικού - διασπαστικού ρόλου στο αγροτικό κίνημα που σκοπεύουν να ακολουθήσουν και στο μέλλον, συκοφαντώντας τους μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών.

Στήριξη, άμεσα και έμμεσα, στην καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και στο "Συνέδριο", που οργανώνουν οι καρεκλοκένταυροι με αντιπροσώπους εκλεγμένους στα χαρτιά, έδωσαν με την παρουσία και τα λεγόμενά τους οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ (ο Δ. Τσοβόλας, τελικά αποχώρησε γιατί δεν του δόθηκε το δικαίωμα να μιλήσει πρώτος ως αρχηγός κόμματος). Επίσης ο υπουργός Γεωργίας, αφού είπε ότι πρέπει να σταματήσουν οι καταγγελίες και να αρχίσει η προετοιμασία προσαρμογής στις διεθνείς εξελίξεις (δηλαδή στις καταστροφικές συνέπειες που επιβάλλουν η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ), συνέχισε την ομιλία με το να καταγγέλλει στο ακροατήριο ότι... το υπουργείο Γεωργίας είναι διαλυμένο, ότι... δε γίνονται έργα υποδομής στον τομέα της γεωργίας και ότι... οι Κοινοτικοί εταίροι στις Βρυξέλλες δεν τον υπολογίζουν, λες και ο ίδιος δε έχει ευθύνες για όλα αυτά.

Αντίθετα το ΚΚΕ δεν παρευρέθηκε, ενώ η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα αρνήθηκε να συμμετάσχει για να μη νομιμοποιήσει τη νέα παρανομία.

Πρόταση διεξόδου

Συγκροτημένη πρόταση, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ΓΕΣΑΣΕ, παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ, Γιώργος Γκικόπουλος

Προ των ευθυνών τους έθεσαν οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", όσους με την παρουσία τους πάνε να νομιμοποιήσουν μια νέα παρανομία.

Ο Γιώργος Γκικόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Ο σκοπός αυτής της προσωρινής διοίκησης θα είναι να οργανώσει γνήσιες και δημοκρατικές εκλογές σε όλους τους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες στη χώρα και αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν την αρχή της αναζωογόνησης και ανασυγκρότησης ολόκληρου του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θεωρούμε ότι μπορούν να γίνουν, με τη βοήθεια όλων, γνήσιες εκλογές σε όλους του συλλόγους. Κάθε σύλλογος μπορεί και πρέπει να στείλει στην Ομοσπονδία - και θα το κατοχυρώσουμε αυτό σε κάθε Ομοσπονδία και στη ΓΕΣΑΣΕ - ονομαστική κατάσταση ψηφισάντων με την υπογραφή του καθενός που ψήφισε. Αυτό δεν είναι δύσκολο και αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για αποφυγή νοθείας, ενώ οι εκλογές στις Ομοσπονδίες πρέπει να γίνουν με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, όπως και για την ανάδειξη της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ".

Ο Γ. Γκικόπουλος σημείωσε ότι η προσωρινή διοίκηση μπορεί να έχει μεγαλύτερη φερεγγυότητα αν καμιά παράταξη δεν έχει πλειοψηφία σ' αυτή, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία της. "Θα μπορούσε να είχε τη σύνθεση είτε της παλιότερης διοίκησης πριν το 7ο Συνέδριο ή και μια άλλη οποιαδήποτε σύνθεση", είπε.

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν για "κλειστό ψηφοδέλτιο", είπε ότι όχι μόνο δε θα διευκόλυνε, αλλά θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί ένα μέρος από τους αντιπροσώπους που έδωσαν χτες το "παρών", έχουν εκλεγεί "στα χαρτιά", δηλαδή είναι πλασματικοί αντιπρόσωποι. "Δεν μπορούμε λοιπόν να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας και να συναινέσουμε σε μια τέτοια κατάσταση", είπε ο Γ. Γκικόπουλος, και υπογράμμισε:

"Ο μοναδικός τρόπος είναι να παραδεχτούμε ότι υπήρξε πρόβλημα, ότι υπάρχει πρόβλημα και για να το αντιμετωπίσουμε "βάζουμε το νυστέρι μέχρι να φτάσει στο κόκαλο". Κι ας μας πονάει. Ετσι ώστε αυτή η πληγή να φύγει, να σταματήσει. Εχουμε αυτή τη δυνατότητα και έχουμε και ευθύνη όλοι. Η προτασή μας είναι πολύ συγκεκριμένη και δεσμευτική. Παρόμοια ήταν η πρόταση που κάναμε και πριν δύο χρόνια, αλλά δυστυχώς δε μας ακούσατε και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση η κατάσταση να πάει προς το χειρότερο. Εμείς αυτό Θα επιδιώξουμε, ανεξάρτητα από τη δική σας τη θέληση και επιδίωξη".

"Γιατί θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΣΑΣΕ έκανε έστω και ένα βήμα προς την ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό. Ομως, ούτε αυτό δεν έκανε. Εμείς θα δώσουμε όλες μας της δυνάμεις, από τον αγροτικό σύλλογο, στην Ομοσπονδία, στη ΓΕΣΑΣΕ, παντού, έτσι ώστε κάποια στιγμή να εξυγιανθεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάποια στιγμή θα γίνει, και θα το απαιτήσουμε και θα προσπαθήσουμε, γνήσιο δημοκρατικό συνέδριο στη ΓΕΣΑΣΕ. Προτείνουμε έναν τρόπο τώρα, αλλά, όπως και να γίνει, οι προσπάθειές μας θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση και καλούμε όλους τους αντιπροσώπους, ανεξάρτητα από ποια παράταξη είναι και τι σκέψεις έχουν, να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ, Γ. Γκικόπουλος.

"Δε συναινούμε στη νοθεία"

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΛΑΕ

Με ανακοίνωση - καταγγελία που μοίρασαν οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας" (ΛΑΕ) τόσο στους παρευρισκόμενους αντιπροσώπους όσο και στους δημοσιογράφους, καταγγέλλεται η επιχείρηση της διοργάνωσης νέου νόθου συνεδρίου στη ΓΕΣΑΣΕ και καλούνται οι αγρότες να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές και οι αντιπρόσωποι να μην συναινέσουν στην ολοκλήρωση του νόθου συνεδρίου. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΛΑΕ τονίζεται:

"Για μια ακόμα φορά επιχειρείται ένα νόθο συνέδριο στη ΓΕΣΑΣΕ με διαδικασίες που τραυματίζουν και καταρρακώνουν ακόμη περισσότερο την κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών. Με τους ίδιους αντιπροσώπους, που έχουν εκλεγεί "στα χαρτιά" σε αρκετές ομοσπονδίες, η σημερινή "Διοίκηση" θέλει να ανανεώσει τη θητεία της για άλλα τρία χρόνια.

Οι αντιπρόσωποι της Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας (ΛΑΕ) αποχώρησαν από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ, το Φεβρουάριο του 1995, αρνούμενοι να συναινέσουν και να νομιμοποιήσουν την παρανομία της νοθείας. Επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις η θέση μας ότι η Συνομοσπονδία με τον αντιδημοκρατικό τρόπο που εκλέχτηκε το Συμβούλιο της, θα μετατρεπόταν σε όργανο εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, σε μηχανισμό υπονόμευσης της αντίστασης και του αγώνα των αγροτών και σε στήριγμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Η στάση των "διοικούντων" της ΓΕΣΑΣΕ απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις τα δύο τελευταία χρόνια, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό ρόλο που επιφύλασσαν για τη Συνομοσπονδία. Αν και οι πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, πρωτοφανείς σε ενότητα και αποφασιστικότητα, γνώρισαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κοινωνικού συνόλου της χώρας, ωστόσο, η Διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, όχι μόνον έμεινε μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματα των αγροτών, αλλά, με κάθε τρόπο, υπονόμευσε τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες επιβίωσης. Με λόγια και πράξεις στήριξε τη σκληρή αντιαγροτική και υβριστική για τους αγρότες πολιτική της κυβέρνησης. Στάθηκε διακοσμητικό όργανο σε δήθεν διάλογο με την κυβέρνηση, κλείνοντας τα μάτια στους κυβερνητικούς εκβιασμούς, την πρωτοφανή τρομοκρατία, και αστυνομοκρατία, τις μαζικές διώξεις των αγωνιζομένων αγροτών.

Η ΛΑΕ καταγγέλλει αυτήν την πρακτική στους αγρότες της χώρας μας, δηλώνει ότι θα παλέψει για γνήσιο δημοκρατικό Συνέδριο, για Συνομοσπονδία που θα οργανώνει και θα μπαίνει μπροστά στην πάλη των αγροτών, ενάντια στην αντιαγροτική και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και τους αντιπροσώπους να μην πάρουν μέρος σε ένα νέο νόθο Συνέδριο. Ακόμα και τώρα, την τελευταία στιγμή, πιστεύουμε ότι αν εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί η ΓΕΣΑΣΕ να βγει από το αδιέξοδο και να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Διορισμός προσωρινής Διοίκησης στην οποία καμιά παράταξη δε θα έχει την πλειοψηφία, με σκοπό να οργανώσει γνήσιες και δημοκρατικές εκλογές σε όλους τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που θα αποτελέσουν την αρχή της αναζωογόνησης και ανασυγκρότησης ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Γνήσιες εκλογές σε όλους τους συλλόγους. Κάθε σύλλογος θα στείλει στην Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία στη ΓΕΣΑΣΕ ονομαστική κατάσταση ψηφισάντων με την υπογραφή του καθενός.
  • Εκλογές σε όλες τις Ομοσπονδίες με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, όπως και για την ανάδειξη της Διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ".

Ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Γ. Γκικόπουλος, παρουσιάζει την πρόταση διεξόδου της παράταξης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ