ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ
Για τον "εθνικό κοινωνικό διάλογο" και την "κοινωνική ασφάλιση"

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την εξαγγελία "εθνικού κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό. Το ΠΓ κατέληξε στα παρακάτω:

1. Ο "εθνικός κοινωνικός διάλογος", που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια χονδροειδή απάτη σε βάρος των εργαζομένων. Εχει στόχο να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στο γκρέμισμα, που προετοιμάζουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αυτού του ανεπαρκούς σημερινού ασφαλιστικού συστήματος.Τέτοια μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται ήδη στις άλλες χώρες της ΕΕ, έχοντας πυροδοτήσει μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζομένων.

2.} Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, ενότητα και κοινό αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη μικρομεσαία αγροτιά, τις γυναικείες και νεολαιίστικές οργανώσεις.Οπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη και όπως δείχνει η συνολική πολιτική και τακτική του ΠΑΣΟΚ, στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων για τη διαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στα πλαίσια των επιλογών του πολυεθνικού κεφαλαίου για "μείωση του κόστους εργασίας" και για "άνοδο της παραγωγικότητας", που αποτελούν σημαία στην επέλασή του για μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η επαγρύπνηση επιβάλλεται και γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίζει χρόνο, ώστε να καλύπτει την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων, ενώ ο "διάλογος" θα διαρκεί. Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων αποτελεί περίτρανη απόδειξη για το πώς εννοεί το διάλογο και το περιεχόμενό του. Οι προθέσεις της γίνονται φανερές και με τη διατήρηση των τριών αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, είχε δημαγωγικά καταψηφίσει, καθώς και του νόμου που το ίδιο ψήφισε ως κυβέρνηση.

3. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει ότι η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη για τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα.Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταλήστεψαν τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των βιομηχάνων και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, με την εκμετάλλευση των αποθεματικών, τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, τις παγωμένες οφειλές κλπ.

Το ασφαλιστικό σύστημα που ισχύει, μπορεί να μην καλύπτει τις συνολικές ανάγκες των εργαζομένων, ωστόσο αποτυπώνει, σε ένα βαθμό, ορισμένες κατακτήσεις 80 χρόνων σκληρών αγώνων των εργαζομένων.

Το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα έχει διαμορφώσει προτάσεις που αντιμετωπίζουν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση. Η κυβέρνηση, αν ήθελε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων, θα έπαιρνε υπόψη αυτές τις προτάσεις.

Στους κυβερνητικούς στόχους για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος περιλαμβάνονται σχεδιασμοί, όπως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, μείωση των συντάξεων με τον υπολογισμό του μέσου μισθού της τελευταίας δεκαετίας αντί της πενταετίας, αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και μείωση της κρατικής και εργοδοτικής εισφοράς. Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, προσδιορίζοντας την ανώτερη στο 20% των συντάξεων μετά από 35 χρόνια δουλιάς.

4. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας πρέπει να "υποδεχτούν" τον "εθνικό κοινωνικό διάλογο" με συντονισμό της πάλης τους, με αλληλεγγύη και με επίγνωση ότι το πεδίο του "διαλόγου" ούτε το κύριο μέτωπο είναι, ούτε μπορεί να διεξάγεται από την πλευρά τους με το μαζικό κίνημα παροπλισμένο.

Η πάλη των εργαζομένων μπορεί να αναπτύσσεται στη βάση κοινών στόχων, όπως:

  • Δημόσια και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική, με απόρριψη και αντίθεση στις διάφορες ανοιχτές ή συγκαλυμμένες μορφές ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Απόρριψη της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ειδικά μέτρα για τη νεολαία, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία, τους ανασφάλιστους.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων απόψεων και επιλογών που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις υπέρ της εξατομίκευσης και της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας - αποδοτικότητας, που οδηγεί στην υπερεκμετάλλευση, στην ατομική χειραγώγηση, στην τρομοκρατία και την εξαγορά.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Επανασύνδεση των κατώτατων ορίων συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας) του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και θανάτου με τα 18 ημερομίσθια. Σταδιακή εξομοίωση των κατώτερων ορίων των συντάξεων του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και άλλων Ταμείων των επαγγελματιών με τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ. Διπλασιασμός των συντάξεων του ΟΓΑ και εξομοίωσή τους στην πορεία με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Κλιμακωτή αύξηση των συντάξεων ανάλογα με τα ένσημα και τις εισφορές. Στα 35 χρόνια ή 10.500 ημέρες ασφάλισης να αναλογεί κύρια σύνταξη στο 80% των αποδοχών.
  • Εφαρμογή της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης, όπου το κύριο βάρος θα αναλογεί στο κράτος και στην εργοδοσία.
  • Στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να αποτελούν την πλειοψηφία. Τα αποθεματικά των Ταμείων να αξιοποιούνται από τους ίδιους.

5. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκαίο να παλέψουν, για να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα, που βάζουν ταφόπλακα στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά τους. Αυτό που οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν είναι, όχι μόνο η διατήρηση των κεκτημένων τους, αλλά και νέα δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΡΩΜΑΛΕΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ".

"Συνέδριο" αντιαγροτικό

Διεκπεραίωσαν τελικά χτες την επιχείρηση επανεκλογής, για δεύτερη φορά, νόθας διοίκησης στη ΓΕΣΑΣΕ τα αγροτικά κομματικά στελέχη των ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων, όπως - προφανώς - το σχεδίασαν τα κυβερνητικο-κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι οργάνωσαν έκτακτο Συνέδριο χωρίς καν να προβληθεί κάποια, έστω τυπική, δικαιολογία αποκαλύπτει και τους πραγματικούς στόχους τους: Επιδίωξαν να επανεκλέξουν μια υποτακτική, ελεγχόμενη διοίκηση στη ΓΕΣΑΣΕ, μέσω της οποίας θα μπορούν να καθυποτάξουν την κορυφαία αγροτική οργάνωση. Για να το πετύχουν, λοιπόν, οι "δάσκαλοι του εκσυγχρονισμού", που έχουν αναγάγει σαν δόγμα τους το γνωστό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", δε δίστασαν να καταφύγουν σε ανοιχτά αντιδημοκρατικές διαδικασίες και μεθοδεύσεις νοθείας, αδιαφορώντας για την κατακραυγή και την καταρράκωση όποιας έστω αξιοπιστίας, αδιαφορώντας για την πλήρη απομόνωσή τους.

Ασφαλώς, η επιχείρηση επανεκλογής, με όποιο κόστος, μιας απόλυτα ελεγχόμενης από την κυβέρνηση διοίκησης στη ΓΕΣΑΣΕ δε γίνεται τυχαία στο συγκεκριμένο χρόνο. Εχει να κάνει με την ίδια την κυβερνητική πολιτική και τις αρνητικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Οι ίδιοι οι μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αγώνες που παίρνουν χαρακτηριστικά εξέγερσης, δημιουργούν στην κυβέρνηση μεγάλους πονοκεφάλους, για την απρόσκοπτη πορεία υλοποίησης των εντολών της ΕΕ όπως έχει δεσμευτεί.

Πολύ μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα καθώς, όπως δείχνουν οι μεγάλοι αυτοί αγροτικοί αγώνες, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση τις βασικές επιλογές της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ενώ είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση, στο σύνολό, της γνωστής συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη παραπέρα χειροτέρευση της κατάστασης σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον αγροτικό χώρο, θα οξύνει στο έπακρο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, ήδη, οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Καθώς η επιχείρηση "κοινωνικός διάλογος" δε φαίνεται να αποπροσανατολίζει τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, για να περάσει με "κοινωνική συναίνεση" η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της, η κυβέρνηση Σημίτη καταφεύγει ανοιχτά σε αντιδημοκρατικές, αυταρχικές τρομοκρατικές κλπ. συμπεριφορές. Στην προκειμένη περίπτωση των αγροτών, για να προλάβει είτε να επιβραδύνει και ματαιώσει, αν είναι δυνατόν, τις παραπέρα κινητοποιήσεις της αγροτιάς, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να καθυποτάξει το μαζικό αγροτικό κίνημα. Αυτό το στόχο προσπαθεί να πετύχει και με τη συγκεκριμένη μεθόδευση για την επανεκλογή νόθας διοίκησης στη ΓΕΣΑΣΕ, από ελεγχόμενους υποτακτικούς της, όπως είναι τα αγροτικά - κομματικά στελέχη που σήμερα "χρησιμοποιεί". Κι αυτό εξασφαλίζοντας "αντιπαροχές κρατικοδίαιτων" με τα τεράστια ποσά - πάνω από μισό δισεκατομμύριο στα τελευταία 2 χρόνια... - που παρακράτησε από τους ίδιους τους αγρότες και τα διέθεσε στη ΓΕΣΑΣΕ, για να ανταποκριθεί καλύτερα στο διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο κατά των αγροτικών αγώνων... Πρακτικά σήμερα είναι ΣΥΝεργοί και ΣΥΝένοχοι όλοι όσοι συμμετέχουν και στηρίζουν τις αντιδημοκρατικές και καλπονοθευτικές αυτές μεθόδους ενάντια στο αγροτικό κίνημα. Οι αγρότες άλλωστε έχουν αναδείξει μέσα στην πάλη τα γνήσια και αντιπροσωπευτικά όργανά τους, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ