ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πράσινο" στη σωτηρία της Πεντέλης

Αναδάσωση στη θέση Πύριζα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Περιβάλλοντος του Πεντελικού

Να "επουλώσουν" τις πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά του '95 και η αδιαφορία της κυβέρνησης, στην Πεντέλη, επιχείρησαν το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες κάτοικοι των βορείων προαστίων, που πήραν μέρος στην αναδάσωση στη θέση Πύριζα. Η αναδάσωση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Περιβάλλοντος του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και συμμετείχαν σχολεία, νηπιαγωγεία, πρόσκοποι, αθλητικοί σύλλογοι, η Σχολή Πυροσβεστικής κ. ά.

Λίγο πριν αρχίσει η αναδάσωση ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Μανώλης Κουρμαδιάς,τόνισε: "Εμείς, κάθε χρόνο οργανώνουμε μια αναδάσωση για τη σωτηρία της Πεντέλης, όπου έχει μείνει λίγο πράσινο. Με την αναδάσωση προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε αυτά που έχουν καεί, αφού σκοπός του συνδέσμου μας είναι η ανάπλαση και η προστασία του βουνού". Στη συνέχεια κατήγγειλε όλους αυτούς που θέλουν την Πεντέλη οικόπεδα και όχι δάσος, ανάμεσά τους την εκκλησία και το μοναστήρι που διεκδικεί ολόκληρο σχεδόν το βουνό. Πολλοί ήταν οι μαθητές που πήραν μέρος στην αναδάσωση. Η 13χρονη Αθηνά Διαμαντή,από το Γυμνάσιο της Ν. Πεντέλης, μας είπε: "Παίρνω μέρος στην αναδάσωση γιατί η κατάσταση είναι οριακή. Η χρησιμότητα του δάσους είναι μεγάλη και όλοι μαζί πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες αυτές για να ξαναβρεί ζωή η Πεντέλη". Η Καίτη Μανούκα,καθηγήτρια του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων, τόνισε: "Στο σχολείο μας ασχολούμαστε με το περιβάλλον και την ανακύκλωση εδώ και μερικά χρόνια. Σήμερα, με την ευκαιρία που ο ΣΠΑΠ κάνει αναδάσωση, θεωρήσαμε σωστό να βοηθήσουμε. Το βουνό το ξέραμε πόσο όμορφο ήταν και είδαμε πώς έγινε. Για να ξαναβρεί την παλιά του ομορφιά, τα παιδιά και εμείς με πολύ κέφι και ζήλο φυτέψαμε δέντρα και ελπίζω κάθε χρόνο να κάνουμε το ίδιο. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να ακολουθούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αρκεί να παίρνονται από τους φορείς. Να μη μένουν μόνο στα λόγια ότι δεν έγινε αυτό, δεν έγινε το άλλο, αυτοί που τα λένε να οργανώνουν και κάτι".

Προσλήψεις στα νοσοκομεία

Η πλήρωση 1.911 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας προωθείται, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας -Πρόνοιας. Η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Κατά κατηγορία αφορούν 50 θέσεις νοσηλευτικής, 919 ΠΕ νοσηλευτικής, 380 ΔΕ αδελφών νοσοκόμων, 79 θέσεις ΤΕ μαιευτικής, 57 ΤΕ επισκεπτριών υγείας, 424 ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και δύο θέσεις ΤΕ βρεφονηπιοκομίας.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων

Θα γίνει την Πέμπτη στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ. Την ίδια μέρα θα γίνει συλλαλητήριο των συνταξιούχων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας

Πανέτοιμες είναι οι συνταξιουχικές οργανώσεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, 27 Φλεβάρη, στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ.

Τη συγκέντρωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, των Τραπεζών και του Δημοσίου. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περιφερειακές συσκέψεις και τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων, που θα έρθουν με πούλμαν από τις περισσότερες πόλεις της χώρας. Το συλλαλητήριο της 27ης Φλεβάρη 1997 θα αποτελέσει, όπως τονίζει η ΣΕΑ, την "πιο μαχητική αγωνιστική αντεπίθεση ενάντια στη σκληρή επιθετικότητα της κυβέρνησης, στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που ήδη έχουν αποφασίσει να περικόψουν μέσα από τον απατηλό διάλογο για την "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας".

Λόγω της μεγάλης απόστασης δε θα έρθουν στην Αθήνα οι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,αλλά θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας στις 27 Φλεβάρη στις 10.30 πμ.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και τη διαμόρφωση των κατώτερων συντάξεων στο ΤΕΒΕ, στο ΤΣΑ και στο ΝΑΤ στο 80% του μισθού που προκύπτει από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τέλος διεκδικούν τη διαμόρφωση των συντάξεων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο 80% του μισθού των εν ενεργεία εργαζομένων.

Ο Εύηνος σε αυτούς που τον εγκατέλειψαν!

Το ΥΠΕΧΩΔΕ τούς καλεί να πάρουν ξανά μέρος "στο παιχνίδι"...

Αμετανόητη δείχνει η κυβέρνηση και στο θέμα του Εύηνου, αφού τώρα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, προσπαθεί να βρει τρόπους - υποκύπτοντας προφανώς σε έντονες πιέσεις - να αναθέσει την ολοκλήρωση του έργου στους ίδιους εργολάβους που το εγκατέλειψαν και στη συνέχεια κηρύχτηκαν έκπτωτοι! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής απέστειλε επιστολή προς τους εργολάβους, με την οποία του ζητά να απαντήσουν επίσημα μέχρι τις 28 Φλεβάρη αν επιθυμούν να επιστρέψουν στο έργο. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τούς ζητά να απαντήσουν "ευκρινώς και σαφώς" αν δέχονται να συνεχίσουν την εκτέλεση του έργου με τους όρους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση που είχαν υπογράψει.

Να σημειώσουμε ότι οι εργολάβοι είχαν οι ίδιοι πριν ένα μήνα ζητήσει τη διάλυση της κοινοπραξίας (πράγμα που αποδέχτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ), επειδή ύστερα από αρκετούς μήνες "παζαριών", κατά τους οποίους είχαν ουσιαστικά εγκαταλείψει το έργο, δεν κατόρθωσαν να πάρουν πρόσθετες αμοιβές ("πανωπροίκια") ύψους αρκετών δισ. δρχ.

Τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει ότι η διάλυση της κοινοπραξίας δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις ούτε στην υδροδότηση της Αθήνας, ούτε στο έργο μέχρι το σημείο που βρίσκεται και ότι για την ολοκλήρωσή του θα γίνει νέος διαγωνισμός.

Τι μεσολάβησε άραγε μέσα στο διάστημα του προηγούμενου μήνα, εκτός από έντονες πιέσεις και παζάρια, και ξανακαλούνται πάλι οι ίδιοι εργολάβοι να συνεχίσουν το έργο;

Επιτυχία της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης"

Ενα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) εξέλεξε η παράταξη της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" (ΕΣΚ). Η εκλογή του καινούριου των μελών στο νέο ΔΣ, έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο (20 - 22 Φλεβάρη).

Στο προηγούμενο ΔΣ η ΕΣΚ δεν είχε έδρα. Η εκλογή εκπροσώπου της ΕΣΚ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, στο ΔΣ αποτελεί μια απάντηση στο όργιο της νοθείας και ιδεολογικής τρομοκρατίας από τη μεριά της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, τόσο πριν το συνέδριο, όσο και κατά τη διάρκειά του. Οσο και αν προσπάθησαν, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, να περιορίσουν χρονικά τις ομιλίες των συνέδρων και να μην ακουστεί η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα, το αποτέλεσμα των εκλογών, έστειλε το μήνυμα. Η (κυβερνητική) πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, που εκλέγεται μέσω ενός ληστρικού εκλογικού συστήματος, σύνθετου πλειοψηφικού - δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική - δεν μπόρεσε να κρύψει τα προβλήματα και να "φιμώσει" τις φωνές για την ανάγκη της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων των προβλημάτων.

Γέμισαν οι πλαγιές της Πεντέλης από πολίτες που φύτεψαν δέντρα

ΛΑΜΙΑ
Σύσκεψη κατά της Σένγκεν

Σύσκεψη κατά της Συνθήκης Σένγκεν διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης της Λαμίας. Σε ανοιχτή της επιστολή καλεί τους μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος σε αυτή, να οργανώσουν την ενημέρωση των πολιτών για τη συνθήκη, αλλά και τον αγώνα για να αποτραπεί η εφαρμογή της. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις εφτά το βράδυ στην αίθουσα του Θεάτρου Σκιών Μ. Χατζάκη (Σκληβανιώτου 13Α).

ΙΣΑ
Ελέγξτε τα ανώνυμα τηλεφωνήματα για αρρώστους

Σε μια άθλια απάτη καταφεύγουν κάποιοι αετονύχηδες για να ξαφρίσουν κάποιους ανυποψίαστους πολίτες.

Τις τελευταίες μέρες, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), κάποιοι πολίτες δέχτηκαν ανώνυμα τηλεφωνήματα που τους πληροφορούσαν ψευδώς για αιφνίδιες και πολύ σοβαρές παθήσεις συγγενικών τους προσώπων, καθώς και για έκτακτες εισαγωγές σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Οι άγνωστοι τους παρότρυναν να σπεύσουν το γρηγορότερο στο νοσοκομείο, προκειμένου να προλάβουν εν ζωή τους συγγενείς τους και τους υποδείκνυαν να έχουν μαζί τους το δυνατόν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που μπορούσαν για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ανάγκες. Μάλιστα, σε μια περίπτωση ακολουθήθηκαν οι ανώνυμες οδηγίες και άτομο αγνώστων στοιχείων, παριστάνοντας υπάλληλο νοσοκομείου, παρέλαβε από τον εξαπατηθέντα το χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε.

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να ελέγχουν κάθε σχετική πληροφορία που τους δίνεται ανωνύμως, για να μην πέσουν θύματα της άθλιας και οργανωμένης απάτης.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα

Συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανικοί του Δημοσίου, πραγματοποιώντας τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

Οι μηχανικοί ζητούν την άμεση ικανοποίηση από την κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα των μηχανικών είναι η οικονομική και θεσμική αναβάθμιση, η εξαίρεση των επιδομάτων τους από το ενιαίο μισθολόγιο, η ίση οικονομική μεταχείριση παλιών και νέων μηχανικών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή οι μηχανικοί πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ