ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντούν στην πρόκληση Γιαννόπουλου

Ανθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης καταδικάζουν τις απαράδεκτες συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

Την αντίδραση ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Δημοσιογραφίας έχει προκαλέσει η προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, με τις απειλές του υπουργού Δικαιοσύνης σε βάρος του "Ρ".

Παραθέτουμε σήμερα ένα μέρος των δηλώσεων που έγιναν στο "Ρ":

Σεραφείμ Φυντανίδης

Ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σεραφείμ Φυντανίδης τονίζει:

"Επειδή γνωρίζω καλά τον Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος με έχει υπερασπιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, πιστεύω ότι τελικά δε θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Τα θέματα αυτά, σε μια δημοκρατική κοινωνία που θέλουμε να ζούμε, δε λύνονται με δικαστικές διώξεις, αλλά με ανταλλαγή απόψεων μέσα από το πλαίσιο που προσφέρει η οργάνωση των ΜΜΕ, αλλά και η ίδια η Βουλή.

Αυτό που είπα ότι πιστεύω αποτελεί και ευχή μου".

Χρήστος Πασαλάρης

Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Χρήστος Πασαλάρης σε σχόλιο του αναφέρει:

"Προκαλεί κατάπληξη το θράσος του υπουργού της Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, που απειλεί με δίωξη την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επειδή δημοσίευσε αλογόκριτο το σε βάρος του κείμενο της Πανθεσσαλικής των αγροτών...

Κατάπληξη, αν όχι γέλωτες, καθ' ότι εκπηγάζει από τον κατ' εξοχήν "Μέγα Διδάσκαλο" της αθυροστομίας και των πεζοδρομιακών ύβρεων, άφθονα δείγματα των οποίων φυλάσσω από προσωπικό μου αρχείο, αρνούμενος να τα δημοσιεύσω, διότι ουδέ καν γελοιογραφική αξία έχουν.

Αδίστακτος στον αυταρχικό του κατήφορο ο άνθρωπος αυτός, αντί να ασχοληθεί με τα εκρηκτικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, δαπανά ολόκληρο το 24ωρο του σε κωμικές καθημερινές εμφανίσεις στο γυαλί και σε φλύαρες, ιδιόχειρες επιθέσεις εναντίον εφημερίδων, δημοσιογράφων και φορέων, όπως η ΕΣΗΕΑ, την οποία αποκαλεί "συντεχνία".

Υπουργοί και κυβερνήσεις που δεν ανέχονται την κριτική και αντιδρούν καθ' όν τρόπον αντιδρά ο κ. Γιαννόπουλος αποπνέουν θνησιμότητα. Και ο κ. Γιαννόπουλος είναι ο πλέον εκδηλωτικός των υπουργών για να την εκφράσει...".

Δημήτρης Ρίζος

Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ Δημήτρης Ρίζος τονίζει:

"Αδυνατώ να πιστέψω, πώς ένας τόσο έμπειρος και τόσο δημοκρατικός πολιτικός, όπως ο κ. Γιαννόπουλος, μπορεί να διέπραξε ένα τόσο μεγάλο ατόπημα.

Εχω την ελπίδα ότι πρόκειται για παρερμηνεία.

Παρά την εκτίμησή μας στον κ. Γιαννόπουλο, εγώ και όλοι οι συνάδελφοι του "Αδέσμευτου" καταδικάζουμε τέτοιες θέσεις και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο "Ριζοσπάστη". Είναι αυτονόητο".

Θύμιος Καρακατσάνης

Ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης τονίζει:

"Οι αγώνες των λαών είναι αυτοί που φέρανε στον κόσμο μεγάλες αλλαγές και βελτίωσαν το επίπεδο ζωής. Οι ματωμένοι αγώνες του ΚΚΕ έκαναν τη χώρα τούτη να έχει κάποιο επίπεδο ελευθεροτυπίας, κάποιο επίπεδο εργατικής νομοθεσίας, κάποιο επίπεδο για τα δικαιώματα του πολίτη. Μπορεί να μην κατάφερε το απόλυτο, γιατί η αντίδραση είχε τη στήριξη των ξένων δυνάμεων, όμως αυτοί οι αγώνες είναι που μας κάνουν να ζούμε σήμερα, έχοντας μια ανάσα.

Ανθρωποι που λένε ότι υπήρξαν σ' αυτό το στρατόπεδο, λένε ότι αγωνίστηκαν γι' αυτό, έρχονται τώρα από τη θέση της εξουσίας και απειλούν τους νεότερους που αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά. Αυτό δεν είναι τραγελαφικό. Είναι τραγικό.Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Αριστοφάνη,ο οποίος έλεγε "στην πολιτική, το φαύλον, μόνον ο φαυλότερος νικά".Εύχομαι ο κ. Γιαννόπουλος να μην αφήσει τέτοιες σκιερές θέσεις να δικαιώσουν τον Αριστοφάνη.

Θυμάμαι κάποτε που γινόταν λόγος για την ελευθεροτυπία, με αφορμή τις ανακοινώσεις της "17 Ν". Τότε πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Γιαννόπουλος, υποστήριζε ότι η ελευθεροτυπία δεν πρέπει να φιμώνεται ούτε σ' αυτή την περίπτωση. Ενας αμερόληπτος, λοιπόν, πολίτης αναγκάζεται να βγάλει το συμπέρασμα: Τελικά για τον υπουργό η "17 Ν" είναι πιο ενάρετη και δημοκρατική, από την ανακοίνωση των νόμιμα αγωνιζόμενων αγροτών;.

Ξέρω ότι όποιος λέει την αλήθεια, κυνηγιέται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, που δε φαίνεται σήμερα. Ομως, είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Οι αγρότες έχουν το ιερό δικαίωμα να δημοσιεύονται οι απόψεις και οι αποφάσεις τους, σε μια δημοκρατική χώρα, σ' ολόκληρο τον Τύπο. Κι αυτός που τις δημοσιεύει δεν υποκινεί, αλλά ελευθεροτυπεί και μπράβο του".

Αλέκα Παϊζη

Η ηθοποιός Αλέκα Παϊζη τονίζει:

"Προσυπογράφω την ανακοίνωση της Διεύθυνσης του "Ριζοσπάστη" και καταδικάζω τέτοιες, καταδικασμένες προ πολλού, πρακτικές περιστολής και δίωξης της ελευθερίας του Τύπου".

Αννα Φόνσου

Η ηθοποιός Αννα Φόνσου τονίζει:

"Σίγουρα κανείς σώφρων και δημοκράτης άνθρωπος "προς υπεράσπιση της τιμής και υπόληψής του και της πολιτικής τους προσωπικότητας", όπως λέει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δε θα είχε προβεί σε εξώδικο πράξη, ζητώντας ουσιαστικά δήλωση μετανοίας από το "Ριζοσπάστη". Επρεπε να γνωρίζει ο κύριος Γιαννόπουλος ότι αυτό που εκφράζει ο "Ριζοσπάστης" ταυτίζεται απόλυτα με την άρνηση "δηλώσεων μετανοίας" των αγωνιστών του Κόμματος και τις αρχές που υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται. Μια από αυτές τις αρχές είναι και η ελευθεροτυπία, η οποία δεν επιτρέπεται κανείς να απειλεί με πράξεις σαν κι αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης".

Γιώργης Βαρλάμος

Ο Γιώργης Βαρλάμος,χαράκτης - ζωγράφος, τονίζει:

"Είναι λυπηρό από ανθρώπους που υπήρξαν κάποτε αριστεροί να συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο. Να στέλνει ο υπουργός Δικαιοσύνης εξώδικο στο "Ριζοσπάστη", σε ένα όργανο, το οποίο στάθηκε πάντοτε στο ύψος του - κατά γενική ομολογία".

Παύλος Κοντογιαννίδης

Ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης τονίζει:

"Κάθε εφημερίδα φέρει την ευθύνη αυτών που δημοσιεύει και κανένας "παράγων" δεν μπορεί να επιβάλει την τροποποίηση της ουσίας των δημοσιευμάτων. Εκεί έγκειται η ελεύθερη έκφραση. Δικαιοσύνη είναι να εκφράζεται κανείς μέσα στα πλαίσια της ευθύνης της έκφρασής του".

Εύα Μελά

Η Εύα Μελά,ζωγράφος - χαράκτρια, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τονίζει:

"Ο υπουργός Δικαιοσύνης με την πράξη του αυτή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να θέλει να φιμώσει την ελεύθερη δημοσιογραφία. Ο "Ριζοσπάστης", σαν φωνή των εργαζομένων, είχε υποχρέωση να στηρίξει τους αγώνες των αγροτών και η δίωξη, την οποία άσκησε ο υπουργός, μόνο τιμή μπορεί να θεωρηθεί για όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Πιστεύω πως εμείς - ο λαός - πρέπει να απαντήσουμε σ' αυτή τη δίωξη με πιο έμπρακτη, πιο αποφασιστική στήριξη των αγώνων".

Σοφοκλής Πέππας

Ο ηθοποιός Σοφοκλής Πέππας τονίζει:

"Υπάρχει τεράστια "κόπρος του Αυγεία". Αν ο κύριος Γιαννόπουλος θέλει να κάνει τον "Ηρακλή", να στρέψει τις προσπάθειές του εκεί και όχι στις ανακοινώσεις των αγωνιζόμενων και των συνδικαλιστών τους, λ. χ. των αγροτών. Ας τους αφήσει, τουλάχιστον, ήσυχους στην πείνα τους. Αν επιθυμεί την εξυγίανση, ας αφήσει ήσυχες, τουλάχιστον, τις εφημερίδες που ασχολούνται ακόμη με σοβαρά θέματα, όπως είναι οι αγώνες και οι αγωνίες των εργαζομένων".

Εξόχως ανησυχητικό γεγονός

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Ενώπιον των ευθυνών της, για την κάλυψη που παρέχει στον υπουργό Δικαιοσύνης, βάζει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, ο βουλευτής του ΚόμματοςΟρ. Κολοζώφ.Στην Ερώτηση τονίζεται ότι οι επιθέσεις του Ε. Γιαννόπουλου ενάντια στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" συνιστούν προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου, παραπέμπουν σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό και το γεγονός, σε συνδυασμό με την κυβερνητική κάλυψη, χαρακτηρίζεται ως εξόχως ανησυχητικό. Η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο Ορ. Κολοζώφ έχει ως εξής:

"Απαράδεκτη προσπάθεια περιστολής της ελευθερίας του Τύπου συνιστούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ". Οι επιθέσεις κορυφώθηκαν πριν λίγες μέρες, όταν εξώδικο έγγραφό του με απειλητικό ύφος τής υποδεικνύει τι να γράφει και πώς να σχολιάζει τις ανακοινώσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών!

Αυτή η στάση, που παραπέμπει έντονα στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό του μεσοπολέμου και αποτελεί προσπάθεια περιστολής της ελευθεροτυπίας και φίμωσης του Τύπου, έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) και μιας σειράς συνδικαλιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων.

Το όλο ζήτημα δεν περιορίζεται σε μια διένεξη ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", αλλά αποτελεί μείζον θέμα ελευθεροτυπίας, που αφορά το σύνολο του Τύπου, όλους τους εργαζόμενους, ολόκληρο το λαό. Οι απαράδεκτες επιθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης είναι εξόχως ανησυχητικό γεγονός, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδοκιμάζει ή δε διαχωρίζει έστω τη θέση της, αλλά καλύπτει πολιτικά τον υπουργό και κατά συνέπεια γίνεται συνένοχή του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε και να διασφαλιστούν όροι ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και ανεμπόδιστης άσκησης της ελευθερίας του Τύπου, χωρίς απαράδεκτες από κάθε άποψη υπουργικές παρεμβάσεις λογοκρισίας όπως αυτές που ασκήθηκαν σε βάρος της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" από τον υπουργό Δικαιοσύνης ".

Να λογοκρίνει την ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα ζητά ο

Να λογοκρίνει την ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα ζητά ο Ευάγ. Γιαννόπουλος από το "Ριζοσπάστη"

Ε, όχι και "συνήγορος" ο διώκτης!

Ο Ε. Γιαννόπουλος δε διστάζει στην επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας να κατηγορεί το "Ρ" ότι "επιτίθεται κατά δημοσιογράφων που δεν υπακούουν στη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος"...

Πρώτον, ο τελευταίος που μπορεί να παριστάνει τον "υπερασπιστή" των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης. Καταντά αστείο, αυτός που λασπολογεί και απειλεί με διώξεις τους δημοσιογράφους, που επιχειρεί τη φίμωση του "Ρ", που έχει στο ενεργητικό του την εντελώς πρόσφατη νυχτερινή επιδρομή των "δυνάμεων της τάξης" κατά του ΣΚΑΪ, που οι προσωπικές επιθέσεις του κατά δημοσιογράφων αποτελούν ατέλειωτο κατάλογο, να αυτοαναγορεύεται σε "προστάτη" των δημοσιογράφων!

Δεύτερον, οι δημοσιογράφοι ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων δημόσιων προσώπων. Αυτά που γράφουν και λένε, δεν τα λένε για τον εαυτό τους και άρα δεν αφορούν μόνο τον εαυτό τους. Οπως δικαιούνται να ασκούν, έτσι και υποχρεούνται να δέχονται κριτική.

Τρίτον, ο "Ρ" δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής προς τον οποιονδήποτε διατυπώνει δημόσιο λόγο. Σε ό,τι δε αφορά τους δημοσιογράφους, η κριτική του, εκτός από πολιτικό, δικαιούται να έχει, έχει, και θα έχει, και δεοντολογικό χαρακτήρα, ορισμένες φορές έντονου ύφους, όταν αυτό θεωρείται σκόπιμο.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μας με τον κ. Γιαννόπουλο. Εμείς διεκδικούμε το δικαίωμα να ασκούμε και να υφιστάμεθα κριτική. Εκείνος διεκδικεί το "δικαίωμα" του να επιβάλει απαγόρευση εκείνης της κριτικής που δεν είναι της αρεσκείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ