ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι αύριο στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αυριανό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απευθύνουν πολλοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες Εργαζομένων. Παράλληλα συνεχίζεται η εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς το δίκαιο αγώνα των μαθητών, αλλά και η καταγγελία του κυβερνητικού αυταρχισμού.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΠΟΔΠ - ΑΕΙ) επισημαίνει πως το τελευταίο τρίμηνο οι μαθητικές κινητοποιήσεις έφεραν στην επιφάνεια την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας και ιδιαίτερα της Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτές οι κινητοποιήσεις από την κυβέρνηση (χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι άλλων εποχών, έγιναν συστηματικές προσπάθειες συκοφάντησης των μαθητών, επεμβάσεις εισαγγελέων κλπ.).

"Η εκπαιδευτική πολιτική που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των μαθητών, των καθηγητών, αλλά και των γονιών. Η συνεχής υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας φαλκιδεύει το μέλλον τους, ενισχύει την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση και φορτώνει με πρόσθετα οικονομικά βάρη όλους τους εργαζόμενους", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΔΠ - ΑΕΙ. Στη συνέχεια αναφέρεται στα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα που υπάρχουν και στο χώρο των Πανεπιστημίων και καταλήγει υπογραμμίζοντας: "Η Ομοσπονδία μας συμμερίζεται και κατανοεί την αντίδραση των μαθητών και ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κινήματος".

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές καλεί όλους τους οικοδόμους, όλη την εργατική τάξη, κάθε άνθρωπο που πονάει το μέλλον αυτού του τόπου, να πάρουν μέρος στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το Συντονιστικό των αγωνιζόμενων μαθητών. "Το ζήτημα της Παιδείας είναι ένα από τα πιο οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, γιατί με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση τα παιδιά της εργατικής τάξης πετιούνται απ' τα Λύκεια. Στα παιδιά μας ορθώνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και κλείνει ο δρόμος για την ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης", τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο.
  • Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας υπογραμμίζει πως ο μαθητικός, πολύμορφος και νεανικός ξεσηκωμός δίνει μαθήματα ρεαλισμού και αγώνα και καλεί όλο το λαό να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο. "Με ορμή και αποφασιστικότητα το μαθητικό κίνημα ξεπέρασε όλα σχεδόν τα εμπόδια που έστησαν μπροστά του η κυβέρνηση και οι διάφοροι βαστάζοι της. Κι όλα αυτά παρά τους τόνους δημαγωγίας, ψευτιάς και συκοφαντίας που ρίχτηκαν πάνω στους μαθητές. Παρά τις ποικίλες απειλές και εκβιασμούς για απουσίες και χάσιμο της χρονιάς. Παρά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, την ποινικοποίηση του αγώνα τους, την αστυνομική τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες ή τους δήθεν "αγανακτισμένους γονείς" και τις εκκλησιαστικές συμβουλές", επισημαίνει η Ομοσπονδία. Ολα αυτά - συνεχίζει στην ανακοίνωσή της - απέδειξαν πως η σημερινή νεολαία δεν είναι μια χαμένη γενιά, κρατά τις αγωνιστικές παραδόσεις και μπορεί με το πείσμα της να νικήσει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και να τους στείλει στα σκουπίδια. "Η κυβέρνηση, αδύναμη ηθικά, έχει πολύτιμα στηρίγματα, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δε θα τα καταφέρουν εύκολα με τα παιδιά", καταλήγει η Ομοσπονδία.
  • Ο Δήμος Ξυνιάδας,σε ψήφισμά του, αφού δηλώνει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των μαθητών, καταλήγει: "Σε περίπτωση που ο υπουργός επιχειρήσει να "τιμωρήσει" τους μαθητές ορισμένων σχολείων, μαζί και του δικού μας Λυκείου, που αγωνίστηκαν όλο αυτό το διάστημα ενάντια στη "μεταρρύθμισή" του, με χάσιμο της χρονιάς ή οποιαδήποτε άλλη "τιμωρία", θα βρει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό της περιοχής απέναντί του να αγωνίζεται στο πλευρό των παιδιών του".
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος σημειώνει μεταξύ άλλων: "Ο αγώνας για την παιδεία είναι παλλαϊκός. Ο αγώνας για τη μόρφωση είναι μέρος του συνολικού αγώνα για το μεροκάματο και το δικαίωμα στη δουλιά, στην υγεία, στον πολιτισμό, σε όλα τα λαϊκά δικαιώματα".
  • "Εμείς οι αντιστασιακοί - που αντιμετωπίσαμε τανκς και πολυβόλα, την κατοχή, για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία με κυρίαρχο το σύνθημα της ΕΠΟΝ "Ζωή, χαρά και μόρφωση, να το ιδανικό μας και μες τη χώρα θέλουμε αφέντη το λαό μας" - βρισκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών και καθηγητών για να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα για δικαίωμα στην πραγματική μόρφωση", τονίζει μεταξύ άλλων το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ.
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους μαθητές, που "πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων και της υπαίθρου για να διαφυλάξουν τον πολιτισμό, το δικαίωμα στη μόρφωση, το μέλλον τους από τις εξωελληνικές συνταγές που καθορίζουν με ταξικούς διαχωρισμούς την πρόσβασή τους στη μόρφωση οι "εκσυγχρονιστές", οι οποίοι με το νόμο Αρσένη προσπαθούν να επιβάλουν στο χώρο της Παιδείας, χρησιμοποιώντας όλα τα κατασταλτικά μέσα, την προβοκάτσια και τις κάθε λογής θεραπαινίδες των Μέσων Μαζικής αποχαύνωσης και διαστρέβλωσης, παλαιών καταδικασμένων εποχών".
  • Ανάλογου περιεχομένου ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και τα Παραρτήματα της Α Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά, Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών - Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης,το Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ.
  • Τη συμπαράστασή της στον δίκαιο και μεγάλο αγώνα των μαθητών εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται: "Στεκόμαστε στο πλάι σας με στοργή και περηφάνια, γιατί κάνετε έναν αγώνα παρά πολύ δίκαιο. Στεκόμαστε στο πλάι σας και σας συμπαραστεκόμαστε, γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσουν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που στοχεύουν στο διώξιμο από το σχολείο ενός μεγάλου αριθμού μαθητών".
Αγώνας σε όλη τη χώρα ενάντια στην τρομοκρατία

Τη συμμετοχή τους στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο προετοιμάζουν οι μαθητές σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα τους παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησής τους. Παράλληλα, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο, οι μαθητές ετοιμάζουν και κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Πάτρα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε πείσμα των βρόμικων μεθόδων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είναι οι μαθητές της Αχαϊας.Στην περιοχή 29 σχολεία παραμένουν ακόμα υπό κατάληψη καθώς ο (παρα)κρατικός μηχανισμός περνά πια σε ωμή βία με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής. Στο κτίριο που στεγάζονται το 6ο και 11ο Λύκειο Πάτρας εισέβαλαν χτες "αγανακτισμένοι γονείς" και με τη βία έβγαλαν έξω τους μαθητές, οι οποίοι, όμως, ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν το κτίριο, εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης. Παρόμοια εξέλιξη υπήρξε και στο Κλασικό Λύκειο. Εντονη ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας σε πολλά σχολεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν απαθείς τα επεισόδια που προκαλούσαν "αγανακτισμένοι". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο και 5ο Λύκειο οι τραμπούκοι αφαίρεσαν ένα τμήμα της πύλης για να μπορέσουν να εισβάλουν υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών. Τελικά, οι μαθητές τοποθέτησαν στο κενό κάδους σκουπιδιών αποκλείοντας και πάλι την είσοδο και περιφρουρώντας την κατάληψη. Στο 7ο Λύκειο Πάτρας οι "αγανακτισμένοι γονείς", αναβιώνοντας μεθόδους δοσίλογων της κατοχής, κατέδιδαν σε αστυνομικούς τους μαθητές που μοίραζαν ανακοινώσεις του Συντονιστικού των Μαθητών, ζητώντας να συλλάβουν τα παιδιά τους!

Χτες τα μέλη του Συντονιστικού οργάνου των μαθητών έδωσαν συνέντευξη, όπου κατήγγειλαν τη βία και την τρομοκρατία. Ανακοίνωσαν την απόφαση για συνέχιση του αγώνα, με σταθμό το αυριανό Πανελλαδικό Παμμαθητικό Συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Αθήνα. Για τη μεταφορά των μαθητών στο συλλαλητήριο, το Συντονιστικό δρομολογεί πούλμαν που θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή στις 8 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου.

Στο μεταξύ, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας με αποφάσεις των ΔΣ τους εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των μαθητών. Μάλιστα, τα ΔΣ των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογικού και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, καθώς και τη βία και τρομοκρατία που ασκεί ο (παρα)κρατικός μηχανισμός και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Χτες ο Σύλλογος της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου αποφάσισε να πραγματοποιήσει σήμερα παράσταση έξω από τη Νομαρχία Αχαϊας για να καταγγείλουν την τρομοκρατία.

Ηράκλειο

Εξω από το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου συγκεντρώνονται αύριο, στη 1 το μεσημέρι, οι μαθητές των Χανίων, του Ηρακλείου, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο. Στο συλλαλητήριο, εκτός από τους μαθητές θα πάρουν μέρος και άλλοι φορείς, σύλλογοι γονέων και εργατικά σωματεία και όλοι μαζί θα πορευτούν προς τα γραφεία της Περιφέρειας.

Χτες στο "Καπετανάκειο" Λύκειο του Ηρακλείου, "αγανακτισμένοι" γονείς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μαθητών, απείλησαν μέλη του 15μελούς ότι θα καλέσουν τον εισαγγελέα και την Αστυνομία, προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη.

Χανιά

"Τελεσίγραφο" στα μέλη του 15μελούς του 4ου Λυκείου Χανίων έδωσαν προχτές γονείς - μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που εισέβαλαν στη γενική συνέλευση και απείλησαν τα μέλη του 15μελούς να παραιτηθούν ως την Παρασκευή, αλλιώς θα καλούσαν τον εισαγγελέα.

Μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία στην Κρήτη, ενώ όλα δείχνουν από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων ότι οι μαθητές θα συμμετάσχουν μαζικά στο παγκρήτιο συλλαλητήριο.

Αγρίνιο

Πρωτοφανής σε συμμετοχή μαθητών από όλο το νόμο Αιτωλοακαρνανίας ήταν η συναυλία που έγινε χτες το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο.Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Συντονιστικό Αγώνα Αγρινίου, η Β ΕΛΜΕ και το Εργατικό Κέντρο και πήρε μέρος η Ενωση Αγροτικών Συλλόγων, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Γονέων. Εκπρόσωποι των μαθητών κατήγγειλαν την τακτική τρομοκρατίας που ακολουθεί η κυβέρνηση και παράλληλα κατήγγειλαν τον κάλπικο διάλογο που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Για το αυριανό συλλαλητήριο που θα γίνει στο Σύνταγμα, το Εργατικό Κέντρο και η Ενωση Οικοδόμων θα παραχωρήσει πούλμαν σε όσους μαθητές πάρουν μέρος, που μέχρι χτες ξεπερνούσαν τους 100.

Μαγνησία

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, 30 σχολεία στη Μαγνησία συνεχίζουν τις καταλήψεις. Χτες το μεσημέρι, η Αστυνομία πήγε στο 2ο γυμνάσιο Βόλου και αναζητούσε τον πρόεδρο του 15μελούς, με το πρόσχημα ότι πρέπει να περάσει από το αστυνομικό τμήμα "για να δώσει κατάθεση". Οι μαθητές αρνήθηκαν να πουν το όνομά του, αλλά οι "αγανακτισμένοι" γονείς σε ρόλο "χαφιέ" υπέδειξαν το όνομα του μαθητή. Χτες το βράδυ το Συντονιστικό Αγώνα θα συνεδρίαζε και θα συζητούσε τον τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου κρούσματος. Ωστόσο, και από τη Μαγνησία αναμένεται να είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Λάρισα

Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Λάρισας Δημεράς Γιάννης απείλησε δυο μαθητές πως "αν τους ξαναδεί στο προαύλιο του σχολείου, σε ώρα μη διδακτική", θα υποστούν αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και θα καλέσει τον εισαγγελέα. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα και οι μαθητές του 1ου Λυκείου, προκειμένου να αποφασίσουν τη μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

Παράλληλα, οι μαθητές της Λάρισας ετοιμάζονται για τη μεγάλη κάθοδο στο αυριανό συλλαλητήριο. Ηδη μέχρι στιγμής η συμμετοχή δείχνει ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Αρτα

Μαζική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή μαθητών της Αρτας στην πανελλαδική κινητοποίηση. Οι μαθητές, όμως, που δε θα μπορέσουν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο διοργανώνουν συναυλία στην πόλη. Σήμερα οι μαθητές αναμένεται να πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις, με προσανατολισμό τη συνέχιση των καταλήψεων.

Γιάννενα

Κλίμα τρομοκρατίας προσπαθούν να "σπείρουν", οι γνωστοί "αγανακτισμένοι" γονείς και στα Γιάννενα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τρομοκρατική και αυταρχική ενέργεια "ευαισθητοποιημένων" γονέων του 1ου Λυκείου, που κάλεσαν την αστυνομία προκειμένου να λήξουν οι καταλήψεις.

Στην Κέρκυρα 22 σχολεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατάληψη. Την Παρασκευή κάποιοι από τους μαθητές θα κατέβουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ενώ οι υπόλοιποι συμμαθητές τους διοργανώνουν μπλόκα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το μαθητικό κίνημα

"ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΣΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ"

"Αίγινα 1 Φεβρουαρίου 1831: Προλαβόντως (= προηγουμένως) και σήμερον ανεχώρησαν πολλοί μαθηταί απεδώ, και άλλοι πολλοί ετοιμάζονται ν' αναχωρήσουν. Πριν αναχωρήσουν οι μαθηταί, αφού συνήλθαν, έκαμαν την ακόλουθον διαμαρτύρησιν, με απόφασιν να την εκδώσουν, όταν λυθούν τα δεσμά και της τυπογραφίας και της πατρίδος των".

"Προ ολίγων μηνών εκήρυξεν επισήμως η Ελληνική Διοίκησις ότι εσυστήθη σχολείον εις την Αίγιναν, όπου διδάσκεται όχι μόνον η ελληνική γλώσσα και η ελληνική φιλολογία, αλλά και άλλαι ξέναι γλώσσαι και επιστήμαι της σοφής Ευρώπης... Δίδοντες απόλυτον πίστιν εις ταύτην την προκήρυξη ήλθομεν εις την Αίγιναν με όλην μας την ένδειαν (= τη φτώχεια), οι πλειότεροι ορφανοί από πατέρας που έπεσαν εις τον έσχατον αγώνα κατά της τυραννίας και κατά της απαιδευσίας, και πολλοί αφίνοντες εις το σπίτι πατέρας γέροντας πληγωμένους εις την αυτήν την περίστασιν. Ηλθαμεν, αλλά τι είδαμεν; Τάφον κεκονιαμένον (= ασβεστωμένον), σχολείον δηλαδή έξωθεν μεν λαμπρόν έσωθεν δε άδειον από διδασκάλους ικανούς και από μαθήματα ανάλογα με την ηλικίαν και τας ανάγκας μας και εντελώς ασύμφωνα με τας προσδοκίας μας και με τα επισήμους υποσχέσεις της Διοικήσεως. Πολλούς μήνας εσιωπήσαμεν, ελπίζοντες βελτίωσιν των πραγμάτων, αλλά βλέποντες ότι αυτή όχι μόνον δεν γίνεται, αλλ' ότι απεναντίας και εις τους ολίγους διδασκάλους επιβάλλεται δεσποτικώς και το είδος των μαθημάτων και ο τρόπος της παραδόσεώς των, επαραστήσαμεν (= κάναμε διάβημα) μίαν φοράν με σέβας εις τους εφόρους του σχολείου, ότι δεν δυνάμεθα πλέον να μείνωμεν εις αυτό (διάβαζε αποχή - κατάληψη), αν δεν εκπληρωθεί κατά γράμμα της Διοικήσεως η υπόσχεσις. Αυτήν την παράστασιν (= τη διαμαρτυρία), που έγινε, όπως είπαμεν, με σέβας, αόπλως και μόνον προς τους εφόρους (= υπεύθυνους), η Διοίκησις την εθεώρησεν ως στασιαστικήν απείθειαν, διόρισεν αρματωμένους στρατιώτας (διάβαζε ΜΑΤ) να παρακολουθούν όλα μας τα βήματα και να μας ακολουθούν παντού. Αλλ' εμείς συναισθανόμενοι την αθωότητά μας και το δίκαιον του ζητήματός μας, εις διάστημα κάμποσων ημερών τους εδείξαμεν αφόβως και το στήθος και το μέτωπόν μας. Διότι ο καθαρός ουρανός αστραπάς δεν φοβάται. Εις το αναμεταξύ εμεταχειρίσθησαν και δώρα και υποσχέσεις αξιωμάτων και άλλους χαμερπείς τρόπους, τους οποίους είναι αισχρόν και να λέγωμεν, διά να μας διασπάσουν και να πείσουν μερικούς από ημάς να μεταμεληθώμεν (= να δηλώσουμε μετάνοια), δηλαδή να μη ζητώμεν πλέον το δίκαιόν μας, και να παραδεχθούμεν μάλιστα εγγράφως οι ίδιοι διά τους εαυτούς μας ότι είμεθα ένοχοι εγκλήματος, το οποίον ποτέ μήτ' εφαντάσθημεν... ".

(Απόσπασμα από διακήρυξη των μαθητών της Αίγινας το 1831. Από το βιβλίο του Αλ. Κ. Δημαρά "Η Μεταρρύθμιση που δεν έγινε". Περιέχεται στο σχολικό βιβλίο "Θέματα νεότερης και σύγχρονης ιστορίας", Γ Λυκείου) Ποιος να υποκινούσε, άραγε, τους μαθητές της εποχής εκείνης; Ισως ο Κολοκοτρώνης, αφού ΚΚΕ δεν υπήρχε τότε...

Εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, η ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την ωριμότητα των σύγχρονων μαθητών του γυμνασίου και του Λυκείου, τους έδωσε με ειδικό νόμο το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα μαθητικά τους συμβούλια, να κάνουν συνελεύσεις, να συσκέπτονται και να παίρνουν αποφάσεις. Και δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι οι νέοι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον του τόπου. Τον τελευταίο καιρό όμως ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση υποτιμώντας και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη και το ήθος των νέων διατυμπανίζουν ότι είναι ανεύθυνοι, ότι υποκινούνται και κατευθύνονται. Στη συγχορδία αυτής της επίθεσης κατά των μαθητών και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Δεν "τους πάει" φαίνεται ο Δέσποτας τους νέους όταν αγωνίζονται και δε σκύβουν το κεφάλι. Τους θέλει και αυτός και η άλλη εξουσία άβουλους και υποτακτικούς, σύγχρονους ραγιάδες. Γι' αυτό και σαρκάζουν και λοιδορούν τον αγώνα τους, το πρωτόγνωρο μαθητικό κίνημα, που αποτελεί σημάδι των καιρών μας ενθαρρυντικό, σημάδι υγείας της νέας γενιάς σε μια εποχή απάθειας, οχαδερφισμού, ατομικισμού και βολέματος. Και όμως... Η σημερινή εξουσία, που σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται προκλητικά ενδοτική και υποχωρητική απευθύνοντας ακόμα και δημόσια ευχαριστήρια σε 'κείνους που μόνο δεινά επισώρευσαν κατά καιρούς στον τόπο μας, στους δικούς της πολίτες, και μάλιστα στους μαθητές τελευταία, δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και εφαρμόζει την πολιτική της πυγμής, παριστάνοντας τον ηρωικό και ακραιφνή υπερασπιστή των συμφερόντων του έθνους... Και επιχαίρει σαρκαστικά στην ιδέα ότι οι μαθητές θα καμφθούν, θα γονατίσουν και θα γυρίσουν στα σχολεία με σκυμμένο το κεφάλι, ενώ θα έπρεπε να λυπάται και να ανησυχεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν ήθελε να διαμορφώνει πολίτες υπεύθυνους, με ελεύθερο και αγωνιστικό φρόνημα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε αποτελέσματα της μαθητικής εξέγερσης, αυτή η μεγάλη αγωνιστική εμπειρία των μαθητών θα αποτελέσει "επένδυση" και παρακαταθήκη για το μέλλον στους αγώνες του λαού για μια καλύτερη παιδεία και για καλύτερη ζωή. Με τη σκέψη αυτή οι μαθητές δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώσουν ηττοπάθεια και απογοήτευση, αλλά, αντίθετα, να νιώθουν περήφανοι γι' αυτό τον ωραίο αγώνα, όπως περήφανοι νιώθουμε και εμείς γι' αυτούς και τους καμαρώνουμε...

Αποστόλης ΚΑΤΟΙΚΟΣ

Καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ