ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οσο ζω θα σας πολεμάω... "

Η συγκλονιστική περίπτωση του 90χρονου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ανδρέα Μόσχου, ο οποίος πάλεψε δεκαετίες για μια σύνταξη, την οποία, παρά το ότι τελικά εγκρίθηκε, επιμένουν ακόμη να μην του τη δίνουν

Τη Δευτέρα, 1η Φλεβάρη 1999 συμπλήρωσε χρόνια ζωής 90! Ο Ανδρέας Μόσχος,βετεράνος του αλβανικού μετώπου και της Εθνικής Αντίστασης, με χρόνια και χρόνια εξορίας, φυλακών και βασανισμών - σαν "αναγνώριση" των αγώνων του από το εμφυλιακό καθεστώς, τραυματισμένος σοβαρά από σφαίρα στο πεδίο της μάχης ενάντια στους ναζί, μέλος του ΚΚΕ από το '41, ίσως να μη φανταζόταν ποτέ πως αυτά τα γενέθλια θα τον έβρισκαν με τόση πίκρα και αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση μια χώρας, για την ελευθερία της οποίας πολλές φορές λίγο έλειψε να χάσει και τη ζωή του.

Επί 13 χρόνια,αυτός ο ουσιαστικά μισός, σωματικά, αγωνιστής, αλλά με την ψυχή νεολαίου και σκέψη που πολλοί θα ζήλευαν, παλεύει να του δοθεί σύνταξη πολεμικής διαθεσιμότητας Α', κάτι που θα σήμαινε και την απόδοση των στρατιωτικών βαθμών που δικαιούται σύμφωνα με τη νομοθεσία, αφού στο αλβανικό μέτωπο πολέμησε ως έφεδρος υπολοχαγός. Δηλαδή, πρέπει να του δοθεί σύνταξη με το βαθμό του συνταγματάρχη.

Συγχρόνως, αυτό το συντάξιμο καθεστώς θα του εξασφάλιζε και την τόσο απαραίτητη γι' αυτόν ασφάλιση, αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει μόνο ένα χαρτί απορίας, που σημαίνει, πως μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο έχει δωρεάν περίθαλψη. Ετσι πληρώνει τους γιατρούς που τον επισκέπτονται στο σπίτι καθώς και τα πανάκριβα φάρμακα από τη σύνταξη της συζύγου του Αθηνάς,αφού τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια είναι κατάκοιτος και κάθε απόπειρα να πάει σε νοσοκομείο αποτελεί και ρίσκο για την υγεία του.

Επί 13 χρόνια πάλεψε ενάντια σε ένα σύστημα που με διάφορες γραφειοκρατικές - και ως εκ τούτου γελοίες - δικαιολογίες του αρνιόταν πεισματικά το αυτονόητο. Ο Α. Μόσχος όμως δεν το έβαζε κάτω. Με το παλιό μεράκι της νομικής από τις ανολοκλήρωτες σπουδές του και έχοντας "υπό μάλης" το Σύνταγμα και όλη τη σχετική νομοθεσία, καθώς και με την ουσιαστική βοήθεια του δικηγόρου και επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδή,κατέρριπτε ένα ένα τα σαθρά τους "επιχειρήματα".

Ωσπου αναγκάστηκαν, στις 30 Οκτώβρη 1998 να του αναγνωρίσουν, μέσω της αναθεωρητικής υγειονομικής επιτροπής στρατού - ομόφωνα - συνολικό ποσοστό αναπηρίας 80%, άρα και το συντάξιμο καθεστώς της πολεμικής διαθεσιμότητας Α'. Η γνωμάτευση όμως της επιτροπής αναγνωρίζει και κάτι άλλο. Οτι σε αυτό το καθεστώς μπορούσε, ουσιαστικά και τυπικά, να υπαχθεί ήδη από το '89! Συγκεκριμένα, η γνωμάτευση αναφέρει: "Ο Εφ. Υπλγός Μόσχος Ανδρέας εμφανίζει από 1-3-1989, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 333/1-3-89 γνωμάτευση της Β' βάθμιας Υγ/κής Επιτροπής Αθήνας καθώς και σήμερα κατά την αυτοπρόσωπη εξέτασή του συνολικό ποσοστό αναπηρίας 80% (ογδόντα) και συνεπώς μπορούσε να υπαχθεί στην Κατηγορία Α' της Πολεμικής Διαθεσιμότητας".

Πέρασαν τρεις μήνες από τη μέρα εκείνη και ακόμη δεν έχει γίνει καμία από τις διαδικασίες που προβλέπονται. Δηλαδή, υπογραφή από τον υφυπουργό Αμυνας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κλπ. Ο Α. Μόσχος άρχισε πάλι τα τηλέφωνα στο ΓΕΣ. Πάλι γραφειοκρατικές δικαιολογίες ως απάντηση: "Εξετάζουμε το θέμα σας...".

"Αυτό που τους "κόβει" είναι ότι πρέπει να πάρω και αναδρομικά" λέει ο αγωνιστής γέροντας με βαθιά πίκρα και σαρκασμό στη φωνή του. "Τη Δευτέρα τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω: "είμαι μισός σάπιος. Δεν ξέρω πόσο θα ζήσω. Αλλά δε σας αφήνω. Οσο ζω θα σας πολεμάω. Εάν ως την Πέμπτη δε μου δώσετε οριστική απάντηση ότι εστάλη για υπογραφή στον Πρόεδρο για να πάει στο τυπογραφείο, θα φωνάξω ένα νοσοκομειακό, με ένα φορείο, να με φέρουνε στο ΓΕΣ κι αν θέλουν ας μη με δεχτούνε". Μου λένε "ωραία, θα σας πούμε την Πέμπτη"... Ξέρουν την κατάστασή μου χρόνια τώρα. Με οξυγόνο, με καθετήρες, με κορτιζόνες για να στέκεται η σπονδυλική στήλη. Σου λένε, "άστον, θα ξεμπερδέψει"...".

Βέβαια, όσοι στο ΓΕΣ ή στην κυβέρνηση νομίζουν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν εύκολα με τους μαχητές αυτής της γενιάς, κάνουν λάθος. Το βιογραφικό αυτού του ανθρώπου, που έστω και συνοπτικά πήρε χρόνο να μας το πει, σχεδόν πανομοιότυπο με τα βιογραφικά των αγωνιστών της γενιάς του, θα έπρεπε ήδη να τους έχει πείσει. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι υπόλογοι στη συνείδηση αυτού του λαού και στην ιστορία αυτού του τόπου.

"18 ΑΝΩ"
Αδιάλλακτη η κυβέρνηση

Επιμένει στις απολύσεις των 14 θεραπευτών

"Με αγώνες απαντάμε στον υπουργό Υγείας". Με αυτό το σύνθημα τα μέλη, οι γονείς και οι θεραπευτές της Μονάδας Απεξάρτησης "18 ΑΝΩ" συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας για μια ακόμη φορά την παραμονή στη Μονάδα των 14 θεραπευτών, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της.

Αντιπροσωπεία των παιδιών, συνοδευόμενη απ' τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών Β. Μάνο συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου.Μια συνάντηση που όπως και οι προηγούμενες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού το υπουργείο επιμένει στην απόλυση των θεραπευτών και στην πρόσληψη νέων μέσω του ΑΣΕΠ.

Για την παραμονή των συγκεκριμένων θεραπευτών έχει, όπως έλεγαν τα παιδιά, συμφωνήσει και η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, εκτιμώντας τη σημασία που έχει στην προσπάθεια της απεξάρτησης η προσωπική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ χρήστη και θεραπευτή και η εμπειρία των δεύτερων.

Επιπλέον, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει φτάσει ήδηη προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων των 14 θεραπευτών, η οποία βάζει σαν προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι ένα χρόνο άνεργοι. Ετσι οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας πως θα παρέμβει, για να προσληφθούν οι ίδιοι θεραπευτές μέσω ΑΣΕΠ, αποδεικνύονται Δούρειος Ιππος απέναντι στον αγώνα των μελών της Μονάδας Απεξάρτησης, αφού οι συγκεκριμένοι θεραπευτές αποκλείονται εξ αρχής από τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, αφού δεν είναι άνεργοι.

Μαζί τους σε έκφραση συμπαράστασης στον αγώνα τους ήταν και η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Εισαγγελική παρέμβαση για τον Σελίμ Αγά!

Ερευνα για την απίστευτη κομπίνα καταπάτησης χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του "Ρ", σχετικά με την κομπίνα καταπάτησης χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό, δίπλα στην υπό κατασκευή δυτική περιφερειακή λεωφόρο. Ο κ. Κολιοκώστας διέταξε για το θέμα έρευνα, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κολιούση.

Στις 24.01.99 o "Ρ" είχε αποκαλύψει την ασύλληπτη κομπίνα που "στήθηκε" προκειμένου κάποιοι - φερόμενοι ως ιδιοκτήτες - να οικειοποιηθούν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης στη δυτική πλαγιά του Υμηττού. Η έρευνα ξεκίνησε όταν τον περασμένο Οκτώβρη εμφανίστηκε υποψήφιος αγοραστής στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής και υπέβαλε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να αγοράσει έκταση 42,05 στρεμμάτων στην Αγ. Παρασκευή, δίπλα στο αμερικάνικο κολέγιο. Η αγορά του ακινήτου θα γινόταν με βάση ένα προσύμφωνο πώλησης του 1982. Υστερα όμως από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για "δημόσια δασική", σύμφωνα με τον προσωρινό κτηματολογικό χάρτη της Αγίας Παρασκευής. Αγοραστές και πωλητές επικαλούνται ένα συμβόλαιο του 1905, το οποίο δεν υπάρχει! Μεταξύ του 1905 και 1982 μεσολαβούν: ένα βομβαρδισμένο Υποθηκοφυλακείο, κατεστραμμένα αρχεία συμβολαιογράφων και ύστερα από όλα αυτά, απόφαση Πρωτοδικείου που αναγνωρίζει το συμβόλαιο που δεν υπάρχει... Οι τίτλοι που επικαλούνται οι σημερινοί πωλητές φτάνουν, σύμφωνα με τα συμβόλαια των προηγούμενων ιδιοκτητών, μέχρι το 1835 και τον αρχικό ιδιοκτήτη, ονόματι... Σελίμ Αγάς. Και σήμερα, κάποιοι με αυτούς τους τίτλους φέρονται να είναι ιδιοκτήτες 1.408 στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό!

Την περασμένη Κυριακή, 31.01.99 ο "Ρ" αποκάλυψε και το οικονομικό σκάνδαλο της υπόθεσης. Ο μελλοντικός αγοραστής των 42,05 στρεμμάτων υπέβαλε στις 23.10.1998 δήλωση φόρου μεταβίβασης στη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής για το ακίνητο (δηλαδή το δάσος) και πλήρωσε φόρο 237.930 δρχ.! Δηλαδή, το φόρο που αναλογεί στα 2 εκατομμύρια που κόστιζε το... αγροτεμάχιο των 42,05 στρεμμάτων το 1982, όταν και υπεγράφη το προσύμφωνο πώλησης μεταξύ αγοραστή και πωλητών! Η Εφορία υπολόγισε τη σημερινή αξία του ακινήτου στα 3,36 δισεκατομμύρια δραχμές και ο φόρος που αναλογεί είναι 437.320.000 δραχμές! Ωστόσο, η ΔΟΥ εισέπραξε το ποσό των 237.930 και επικύρωσε την αγοραπωλησία - σκάνδαλο...

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προς ιδιωτικοποίηση των παιδικών σταθμών

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής Λάρισας να επεκτείνει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ) και στον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Πολιτικής, εξέφρασαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Δημοτική Συνεργασία".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τ. Σκυλλάκος,επικεφαλής της "Δημοτικής Συνεργασίας" - παραβρέθηκαν ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Χαλκιάς, Λίτσα Ούντρια, Ειρήνη Κατσίγρα - υπογράμμισε ότι πρόκειται για σοβαρό θέμα, καθώς προωθείται η λογική της ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, που θέλει και την Αυτοδιοίκηση ως επιχείρηση με βάση το κέρδος και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες του δημότη.

Ο Δήμος Λάρισας έχει οργανισμούς στον τομέα της Πρόνοιας - τον Οργανισμό Παιδικών Σταθμών, τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα ΚΑΠΗ - που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και επιχορηγούνται από το κράτος και το δήμο. Η ΔΕΤΠΟΛ είναι δημοτική επιχείρηση και έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό και άλλες αρμοδιότητες.

Η πρόταση της νέας Δημοτικής Αρχής έρχεται με τη δικαιολογία ένταξης σε ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και επιχορηγεί τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Να σημειωθεί δε ότι η επιχορήγηση αυτή δίνεται μόνο σε δημοτικές επιχειρήσεις και όχι σε δημοτικούς οργανισμούς, διαρκεί μόνο για δύο χρόνια κι από εκεί και πέρα ο παιδικός σταθμός πρέπει να λειτουργήσει με βάση το κέρδος, δηλαδή ως ιδιωτικός.

Αν αποφασιστεί από το δήμο η ένταξη στο πρόγραμμα - τόνισε ο Τ. Σκυλλάκος - ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση και των άλλων παιδικών σταθμών που λειτουργούν με την ευθύνη του δήμου.

Τέλος κάλεσε τους Λαρισαίους ν' αντιδράσουν και να περιφρουρήσουν το δημοτικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Ιδρυμα Παιδικής Μέριμνας, καθώς και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, το ΠΙΚΠΑ και άλλους οργανισμούς - στα πλαίσια της πολιτικής ν' απαλλαγεί το κράτος από τις δαπάνες λειτουργίας υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα - ο Τ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ν' αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική και κάλεσε τη νέα Δημοτική Αρχή να μπει επικεφαλής όλων των φορέων για να διεκδικήσουν όλοι μαζί την επαναλειτουργία του Ιδρύματος Παιδικής Μέριμνας.

Τέλος, ο Τ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, τονίζοντας ότι αυτά θα έπρεπε να συζητηθούν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Οσον αφορά στις διοχετευόμενες πληροφορίες για νέα δάνεια του δήμου από ιδιωτικές τράπεζες, διαπίστωσε ότι η νέα δημοτική αρχή προχωράει στην ίδια οδό με την προηγούμενη σ' αυτό το θέμα χωρίς, μάλιστα, να ενημερώσει τις άλλες παρατάξεις και το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αναφέρθηκε στις προτάσεις της "Δημοτικής Συνεργασίας" για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του δήμου που αφορούν στη διεκδίκηση των οφειλόμενων κρατικών επιχορηγήσεων, στον περιορισμό των εξόδων και των μη αναγκαίων προσλήψεων κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ