Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Εισαγγελική παρέμβαση για τον Σελίμ Αγά!

Ερευνα για την απίστευτη κομπίνα καταπάτησης χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του "Ρ", σχετικά με την κομπίνα καταπάτησης χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό, δίπλα στην υπό κατασκευή δυτική περιφερειακή λεωφόρο. Ο κ. Κολιοκώστας διέταξε για το θέμα έρευνα, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλία Κολιούση.

Στις 24.01.99 o "Ρ" είχε αποκαλύψει την ασύλληπτη κομπίνα που "στήθηκε" προκειμένου κάποιοι - φερόμενοι ως ιδιοκτήτες - να οικειοποιηθούν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης στη δυτική πλαγιά του Υμηττού. Η έρευνα ξεκίνησε όταν τον περασμένο Οκτώβρη εμφανίστηκε υποψήφιος αγοραστής στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής και υπέβαλε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να αγοράσει έκταση 42,05 στρεμμάτων στην Αγ. Παρασκευή, δίπλα στο αμερικάνικο κολέγιο. Η αγορά του ακινήτου θα γινόταν με βάση ένα προσύμφωνο πώλησης του 1982. Υστερα όμως από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για "δημόσια δασική", σύμφωνα με τον προσωρινό κτηματολογικό χάρτη της Αγίας Παρασκευής. Αγοραστές και πωλητές επικαλούνται ένα συμβόλαιο του 1905, το οποίο δεν υπάρχει! Μεταξύ του 1905 και 1982 μεσολαβούν: ένα βομβαρδισμένο Υποθηκοφυλακείο, κατεστραμμένα αρχεία συμβολαιογράφων και ύστερα από όλα αυτά, απόφαση Πρωτοδικείου που αναγνωρίζει το συμβόλαιο που δεν υπάρχει... Οι τίτλοι που επικαλούνται οι σημερινοί πωλητές φτάνουν, σύμφωνα με τα συμβόλαια των προηγούμενων ιδιοκτητών, μέχρι το 1835 και τον αρχικό ιδιοκτήτη, ονόματι... Σελίμ Αγάς. Και σήμερα, κάποιοι με αυτούς τους τίτλους φέρονται να είναι ιδιοκτήτες 1.408 στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό!

Την περασμένη Κυριακή, 31.01.99 ο "Ρ" αποκάλυψε και το οικονομικό σκάνδαλο της υπόθεσης. Ο μελλοντικός αγοραστής των 42,05 στρεμμάτων υπέβαλε στις 23.10.1998 δήλωση φόρου μεταβίβασης στη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής για το ακίνητο (δηλαδή το δάσος) και πλήρωσε φόρο 237.930 δρχ.! Δηλαδή, το φόρο που αναλογεί στα 2 εκατομμύρια που κόστιζε το... αγροτεμάχιο των 42,05 στρεμμάτων το 1982, όταν και υπεγράφη το προσύμφωνο πώλησης μεταξύ αγοραστή και πωλητών! Η Εφορία υπολόγισε τη σημερινή αξία του ακινήτου στα 3,36 δισεκατομμύρια δραχμές και ο φόρος που αναλογεί είναι 437.320.000 δραχμές! Ωστόσο, η ΔΟΥ εισέπραξε το ποσό των 237.930 και επικύρωσε την αγοραπωλησία - σκάνδαλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ