Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολα καλά τα βλέπει ο πρωθυπουργός!

Ο Κ. Σημίτης μιλώντας στη Βουλή είπε ότι ο Ελληνας αγρότης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης!

Τη στιγμή που οι αγρότες βρίσκονται για μία ακόμα φορά στους δρόμους του αγώνα εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ο πρωθυπουργός, χτες στη Βουλή, εμφάνισε μία ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης των αγροτών οι οποίοι, όπως είπε, τυγχάνουν της αμέριστης συμπαράστασης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε Επίκαιρες Ερωτήσεις των Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό δημόσιο έδωσε για τους αγρότες 1,3 τρισ., ποσό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. Περιγράφοντας περαιτέρω την "εικονική πραγματικότητα" που έχει στο μυαλό του, είπε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε τα χρέη και από το 1993 μέχρι σήμερα η ΑΤΕ έχει εκδώσει 19 σχετικές αποφάσεις, μείωσε το κόστος του χρήματος όπως και το κόστος παραγωγής ορισμένων προϊόντων. Ετσι, είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της ΑΤΕ μειώθηκαν από 22% το 1993 σε 14% το 1999 για τους μεμονωμένους αγρότες και από 21% σε 13% για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Τα δε βραχυπρόθεσμα δάνεια για τους νέους αγρότες καθορίστηκαν στο 8,5% και τα μεσοπρόθεσμα στο 12 - 13%.

Κατά τον πρωθυπουργό η δραματική εγκατάλειψη της υπαίθρου δεν υφίσταται και ο αντίθετος ισχυρισμός αποτελεί "κινδυνολογία", αφού όπως είπε η μετακίνηση από τα χωριά γίνεται με ηπιότερο ρυθμό από ό,τι τη δεκαετία του 1980 και συνοδεύεται με αύξηση συγκέντρωσης στα ημιαστικά κέντρα όπου υπάρχουν "εναλλακτικές λύσεις εκτός από τον πρωτογενή τομέα, για απασχόληση και εξασφάλιση εισοδήματος αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης".

Κατά τον Κ. Σημίτη, όποιος λέει ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες και ζητάει την επίλυσή τους, ρέπει στην παροχολογία, ακολουθεί κομματική τακτική και εκφράζει θέση που είναι "αντιδραστική και συντηρητική" αφού δίνει "ανέξοδες υποσχέσεις". Ο ίδιος έσπευσε να πει ότι θα ήθελε να είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά "δεν υπάρχουν τα μέσα".

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι η κυβέρνηση με την τακτική της αφήνει το πρόβλημα να σαπίσει και ευνοεί τον "κοινωνικό αυτοματισμό", ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί το μητρώο αγροτών. Από την πλευρά του ο Δ. Τσοβόλας είπε ότι το αγροτικό είναι "καζάνι που βράζει" και όταν εκραγεί δε θα μπορεί η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά να πει ότι οι αγρότες "είναι υποκινούμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ