Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαίτηση για άμεση και πλήρη λειτουργία

Πάνω από 800.000 άνθρωποι στη Θεσσαλία παραμένουν χωρίς τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι μαζικοί φορείς και ο λαός της Θεσσαλίας για να επιβάλουν στην κυβέρνηση την άμεση λειτουργία του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως φάνηκε και στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 29-1-1999 στη Λάρισα - συμμετείχαν εκπρόσωποι των Νομαρχιών, των δήμων, του Πανεπιστημίου, των Επιμελητηρίων, των Εργατικών Κέντρων, των Αγροτικών Ομοσπονδιών, των ΕΒΕ, της Ιατρικής Σχολής, βουλευτές και εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής - οι Θεσσαλοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγώνες για την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου και γενικότερα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή, όπως και για τη στήριξη των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της Ιατρικής Σχολής που λειτουργεί στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη απορρίφτηκε κατηγορηματικά η πρόταση του υπουργού και υφυπουργού Υγείας για μεταφορά του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πανεπιστημιακό, η συγχώνευσή τους και κάθε προσπάθεια νόθευσης του Πανεπιστημιακού χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου.

Οι φορείς και ο λαός της Θεσσαλίας ανησυχούν πολύ με την επιμονή της κυβέρνησης σ' αυτή τη θέση, η οποία - εκτός των άλλων - θα έχει ως αποτέλεσμα η λειτουργία του νοσοκομείου να ολοκληρωθεί μέσα σε δέκα χρόνια. Ετοιμο, αλλά δε λειτουργεί

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι έτοιμο ένα χρόνο, αλλά δε λειτουργεί, επειδή η κυβέρνηση - επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων - δεν προχωρεί στις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και άλλου προσωπικού.

Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει δύο βασικούς στόχους:

  • Τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (εκπαίδευση φοιτητών, επιστημονική έρευνα κ. ά.), γι' αυτό και η ίδρυσή του εξαγγέλθηκε ταυτόχρονα με την Ιατρική Σχολή το 1985.
  • Την παροχή τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία μειονεκτεί ως προς τον αριθμό νοσοκομειακών κλινών έναντι των άλλων Περιφερειών της χώρας.

Το νέο νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τεχνολογικό εξοπλισμό.

Καταμέτρηση των κλινών που έγινε έδειξε ότι αυτές ανέρχονται σε 547 για την κατανομή των κλινικών. Σ' αυτές προστίθενται 91 επιπλέον κλίνες που έχουν σχεδιαστεί για τη λειτουργία ειδικών μονάδων (εντατική, πρόωρων κ. ά.) και στις οποίες δεν μπορούν να στεγαστούν κλινικές.

Το πρόβλημα ξεκίνησε προ τετραετίας, όταν άρχισε η προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας να μεταφερθούν κλινικές από το Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό, ενώ τελευταία κάνει λόγο για μεταστέγαση ολόκληρου αυτού του νοσοκομείου στο κτίριο του Πανεπιστημιακού.

Οι φορείς της Θεσσαλίας αντιδρούν σ' αυτή την προοπτική και επισημαίνουν ότι ρυθμίσεις μερικής ή ολικής συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά και την άμεση λειτουργία του νέου νοσοκομείου δεν εξασφαλίζουν και την Ιατρική Σχολή θα οδηγήσουν σε αποσύνθεση.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και οι ευθύνες για τη μη λειτουργία του νοσοκομείου βαρύνουν την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ έχει παρέμβει πολλές φορές και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Στις προτάσεις της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναφέρεται:

  • Να λειτουργήσει άμεσα το ΠΠΓΝΘ, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους Οργανισμούς και να αναπτυχθούν οι αναγκαίες πανεπιστημιακές κλινικές, ώστε και οι ανάγκες της περιοχής να καλύπτονται, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο να αναπτύσσεται και οι φοιτητές να ασκούνται. Αν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές προδιαγραφές, νομίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα και για την ανάπτυξη νέων κλινικών του ΕΣΥ στο νέο Νοσοκομείο, ας τροποποιήσουν τον Οργανισμό που αυτοί έχουν καταρτίσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση στη λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών.

Ολα τα άλλα είναι εκ του "πονηρού".

  • Να αναβαθμιστεί το υπάρχον Νοσοκομείο της Λάρισας και να δρομολογηθεί η κατασκευή της δεύτερης φάσης της συνδετήριας πτέρυγας, όπως ήταν προγραμματισμένο, μαζί και με την κατασκευή του ΠΠΓΝΘ. Τι άλλαξε, λοιπόν, και αλλάζει ο προγραμματισμός; Μήπως οι ανάγκες μειώνονται;
  • Να ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο Τρικάλων.
  • Να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου του Βόλου.
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις γιατρών και άλλων κλάδων προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το Νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων στη Λάρισα, που είναι έτοιμο εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι και αυτό θύμα της λιτότητας.

Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, το ΚΚΕ καλεί "τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τη δράση τους μαζί με τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, για να απαιτήσουν αύξηση κονδυλίων για την υγεία και τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να βελτιωθεί η λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ