Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τσιμέντο" γίνεται και η Ανατολική Αττική

Μετά το αεροδρόμιο των Σπάτων, η οικολογική καταστροφή ολοκληρώνεται στην Ανατολική Αττική, με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Ανατολικής Αττικής - Μεσογείων. Το προωθούμενο ΠΔ, που παρουσιάστηκε προχθές από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στους έντεκα δημάρχους και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής και στο νομαρχιακό συμβούλιο, έδωσε τη ζοφερή εικόνα της περιοχής στο μέλλον.

Σύμφωνα με το προωθούμενο ΠΔ και τη ΖΟΕ που καθορίζεται με αυτό, γύρω από το αεροδρόμιο με τις εκτάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο τριπλασιάζονται οι πόλεις στην περιοχή. Ουσιαστικά, αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, γύρω από το νέο αεροδρόμιο θα δημιουργηθεί μια νέα τσιμεντούπολη 400 - 500.000 κατοίκων. Επίσης, ορισμένες εκτάσεις μεγαλοϊδιωτών όπως τα κτήματα Καμπά, Ζηρίδη και Μαρινόπουλου αξιοποιούνται με υψηλούς όρους δόμησης.

Την ίδια στιγμή με φωτογραφικές διατάξεις, το ΠΔ δίνει το δικαίωμα σε μεγαλοϊδιοκτήτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις εκτάσεις τους και ελαχιστοποιεί την προστατευόμενη εναπομείνασα γεωργική γη. Παράλληλα, δίνει την ευχέρεια για περαιτέρω τσιμεντοποίηση της περιοχής με "εφεδρικές ζώνες" οικιστικής ανάπτυξης.

Τα μόνα κομμάτια που προστατεύονται με τη ΖΟΕ είναι οι αρχαιολογικοί χώροι - εξαιρουμένου του λόφου Ζάγανι, που έγινε μπάζα στο όνομα του αεροδρομίου - και ορισμένοι γύρω ορεινοί όγκοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι δασικές εκτάσεις και προστατεύονται με τη δασική νομοθεσία.

Τόσο από την εισήγηση της προέδρου του ΟΡΣΑ Α. Μαρκοπούλου όσο και από την παρουσίαση της προϊσταμένης του ΟΡΣΑ Αικ. Σικιανάκη, αυτό που εκφράστηκε είναι ότι "βάσει του ΠΔ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έντονη ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπως σε όλες τις πόλεις που έχουν αεροδρόμιο και δημιουργούνται διάφορες δραστηριότητες γύρω από αυτό και μια ζώνη προστασίας".

Εκ μέρους της ΝΑΣ ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Βασίλαρος, τόνισε: "Για τη ΝΑΣ ο σχεδιασμός του ΟΡΣΑ είναι πολιτικός σχεδιασμός και υπόλογος για αυτόν, είναι ο πολιτικός εκφραστής του Οργανισμού. Πρέπει να έρθουν στην περιοχή και να μας πουν τι είδους ανάπτυξη θέλουν και για ποιον. Για τους ιδιώτες που θα έρθουν στην περιοχή για να αγοράσουν και να επενδύσουν ή για τους κατοίκους που ζουν εδώ; Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής ασφυκτιούν κάτω από τα προβλήματα της άναρχης δόμησης, της ανεργίας. Εμείς πιστεύουμε ότι ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη για το συμφέρον των κατοίκων, που πρέπει να ενημερωθούν, να ενεργοποιηθούν και να πάρουν μέρος σ' αυτό τον σχεδιασμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απείχαν από συζήτηση για τον Οργανισμό Αθήνας (2012-04-04 00:00:00.0)
Σχέδια παράδοσης στο κεφάλαιο (2012-03-07 00:00:00.0)
«Στήνουν» εμπορικό μεγαθήριο σε 354 στρέμματα (2009-10-04 00:00:00.0)
Συνοπτικές διαδικασίες με πρόσχημα τις καθυστερήσεις (2000-08-20 00:00:00.0)
Σκάνδαλο και με... διάταγμα (1999-08-01 00:00:00.0)
"Φυτεύουν" μια πόλη τέρας στα Μεσόγεια (1999-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ