Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αισιοδοξία... "πουλάει" ο Γ. Ανωμερίτης

Απαντήσεις - κοροϊδία στα αιτήματα των αγροτών μεθοδεύει η κυβέρνηση

Τη "μάσκα" της αισιοδοξίας φόρεσε χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, για να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες από την "Ατζέντα 2000"! Επίσης, άφησε εντέχνως να εννοηθεί, για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη εξαγγελιών - κατευθύνσεων και επιμέρους αποφάσεων για τον αγροτικό τομέα, που θα ανακοινωθούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι οποίες, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, θα αφορούν το διάστημα 2000 - 2006, δηλαδή τις επιταγές της "Ατζέντας 2000".

Αναφορικά με τη λαίλαπα των αντιαγροτικών μέτρων της "Ατζέντας 2000" ο υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι θα υπάρξουν μηδαμινές επιπτώσεις, ενώ την ίδια στιγμή άλλα κυβερνητικά στελέχη ομολογούν περικοπές στους κοινοτικούς πόρους για τη γεωργία, της τάξης των 175 - 220 δισ. δραχμών ετησίως. Και βέβαια κανείς τους δεν τολμά να ομολογήσει ότι η "Ατζέντα 2000" που επιβάλλεται στο πλαίσιο της "συμφωνίας του Αμστερνταμ" (ΟΝΕ) θα σημάνει την ερήμωση της υπαίθρου και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Τα κυβερνητικά επιτελεία πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες συσκέψεις επί συσκέψεων, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, με φανερή πρόθεση να ρίξουν στάχτη στα μάτια της αγροτιάς και όχι να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Γιατί, δε φαίνεται από πουθενά ότι θα προκύψει κάτι το ουσιαστικό για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς. Ο ίδιος ο Γ. Ανωμερίτης, αναφερόμενος χτες στο θέμα των αγροτικών χρεών είπε ότι η όποια ρύθμιση γίνει, θα είναι τραπεζικού χαρακτήρα. Δηλαδή δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται να μειωθεί ένα μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και αν γίνει τελικά αυτό, θα παρουσιαστεί ως μέγιστη παροχή, ενώ είναι γνωστό ότι δε λύνει κανένα πρόβλημα και δε μειώνει ούτε στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής. Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών "κλοτσάει" στο θέμα της αύξησης της επιστροφής του ΦΠΑ και στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα.

Πάντως, πέρα από τα επιμέρους ζητήματα που υποτίθεται ότι επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η ουσία είναι ότι δε θα ικανοποιηθούν τα κρίσιμα αιτήματα των αγροτών για κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ και για ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα, ούτε επίσης υπάρχει πρόθεση να ικανοποιηθεί το αίτημα των αιτημάτων που είναι: Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ