Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαντάμε με αγώνες στην παρελκυστική κυβερνητική τακτική

Την πρέπουσα απάντηση στις συκοφαντίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, κατά της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών (ΠΑΣΕ), μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας, δίνει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕ. Στην προσπάθεια του Γ. Ανωμερίτη, να διαστρεβλώσει την αλήθεια, λέγοντας ότι "οι εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις παραβιάζουν τους κανόνες διαλόγου", η ΠΑΣΕ του αντιπαραθέτει ότι επιδιώκει το διάλογο για το διάλογο στο πλαίσιο μιας παρελκυστικής τακτικής, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών και τον εκφυλισμό των αγωνιστικών διαθέσεών τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ο υπουργός της Γεωργίας από το βήμα της ΑΓΚΡΟΤΙΚΑ κατηγόρησε την ΠΑΣΕ ότι, με τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις, παραβιάζει τους κανόνες διαλόγου. Για την κατηγορία αυτή θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω: Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες διαλόγου; Ποιος τους καθόρισε; Και ποιοι τους αποδέχτηκαν;Γιατί αν ο υπουργός Γεωργίας θεωρεί διάλογο την παρελκυστική τακτική με στόχο να "ροκανίσει" το χρόνο και να εκφυλίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών για να μη λύσει κανένα πρόβλημα, τότε σαφώς δηλώνουμε ότι η ΠΑΣΕ έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη για το διάλογο.

Ουσιαστικός διάλογος για την ΠΑΣΕ είναι η απάντηση που έπρεπε να δώσει ο υπουργός στη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας σκόπιμα δεν το έκανε, για να κερδίσει χρόνο, αλλά και επειδή ξέρει ότι οι απαντήσεις του θα ήταν αρνητικές σε όλα τα αιτήματα της ΠΑΣΕ.

Ο υπουργός γνώριζε τα αιτήματά μας, αφού μπήκαν για λύση στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Γεωργίας εδώ και πέντε χρόνια, αλλά και πρόσφατα με τα συλλαλητήρια στις αρχές του Δεκέμβρη και στις 15 Ιανουαρίου. Επίσης, στη Βουλή έχουν συζητηθεί σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, σε Ερωτήσεις και αναφορές και σε Επερωτήσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων. Προβλήματα και αιτήματα όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά, τα χρέη των κτηνοτρόφων, μείωση κόστους παραγωγής, αρδευτικά έργα, τα αγροτοδικεία κλπ. είναι γνωστά. Για όλα αυτά ο υπουργός Γεωργίας προσποιείται ότι δεν τα γνωρίζει και ότι θέλει πίστωση χρόνου για να τα μελετήσει.

Η στάση αυτή του υπουργού Γεωργίας αποδείχνει ότι η άρνησή του να συναντήσει την ΠΑΣΕ τον προηγούμενο Δεκέμβρη, που περιόδευε στη Θεσσαλία, δεν οφειλόταν σε κακή συνεννόηση, όπως προφασίστηκε τότε, αλλά στη συνειδητή επιλογή του, που εντασσόταν στα πλαίσια της παρελκυστικής του τακτικής.

Στην ίδια τακτική εντάσσονται και οι παρακάτω κινήσεις της κυβέρνησής του ότι ο υπουργός Γεωργίας τρεις μέρες μετά τη συνάντηση έκανε δηλώσεις για τη ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ, που καμιά σχέση δεν έχει με το αίτημα της ΠΑΣΕ και ολόκληρης της αγροτιάς. Το ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε συμφωνία κυρίων για τις τιμές στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα ("έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα") καμιά σχέση δεν έχει αυτό με το αίτημα της ΠΑΣΕ και όλων των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής.

Η παρελκυστική τακτική συνεχίζεται από το υπουργείο Γεωργίας με το να διαρρέει προς τον Τύπο ότι τα αιτήματα που θέτει η ΠΑΣΕ είναι ειδικά και ότι το υπουργείο πρέπει να ασχοληθεί με τα γενικότερα αγροτικά προβλήματα. Πριν ένα χρόνο, το υπουργείο κατηγόρησε την ΠΑΣΕ για το ότι τα προβλήματα που θέτει είναι γενικόλογα και όχι ειδικά!!!

Μπορεί ο υπουργός Γεωργίας να θέλει διάλογο για το διάλογο, όπως άλλωστε έχει συνηθίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι η ΠΑΣΕ διαφέρει από τους στημένους συνομιλητές της κυβέρνησης. Η ΠΑΣΕ θέλει διάλογο ουσιαστικό για να λυθούν τα προβλήματα κι όχι διάλογο για να ρίξει στάχτη στα μάτια της αγροτιάς. Και αυτό τον διάλογο θα τον επιβάλει η ΠΑΣΕ με τους αγώνες της, που θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύονται τα αγωνιστικά μπλόκα (2009-01-22 00:00:00.0)
Τα προαπαιτούμενα του διαλόγου (2002-01-31 00:00:00.0)
Μόνη λύση η έξοδος στους δρόμους (2002-01-25 00:00:00.0)
Μονόδρομος ο αγώνας για την επιβίωση της αγροτιάς (1999-02-14 00:00:00.0)
"Συνεχίζουμε"! (1999-02-13 00:00:00.0)
ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι αγροτικές κινητοποιήσεις (1999-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ