Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα προαπαιτούμενα του διαλόγου

Η συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα των αγροτοσυνδικαλιστών με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «ξεμπλοκάρει» από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, λόγω του νέου πανελλαδικού παναγροτικού ξεσηκωμού. Για να γίνει αυτό αρκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να θελήσει να συζητήσει σοβαρά και επί της ουσίας με τους εκπροσώπους της εξεγερμένης αγροτιάς και, ταυτόχρονα, να δεσμευτεί για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως τα ιεραρχεί και τα προβάλλει το αγροτικό κίνημα.

Κι ας μην ακούσουμε πάλι... ανοησίες του τύπου «δε γίνεται διάλογος με προαπαιτούμενα», διότι οι αγρότες έχουν σαφώς και ρητώς ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία διάθεση να συμμετάσχουν σ' έναν «διάλογο» για να «σιγοντάρουν» στην παρελκυστική τακτική του υπουργείου Γεωργίας και για να «νομιμοποιήσουν» την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο διάλογο, λοιπόν, της ερχόμενης Δευτέρας υπάρχει ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο: Η συζήτηση να γίνει επί τη βάσει των αιτημάτων, όπως ιεραρχούνται στα ψηφίσματα των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων, και να καταλήξει σε σαφή κυβερνητική δέσμευση για άμεση ικανοποίηση αυτών των συγκεκριμένων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από αυτή την απαίτηση κι αυτό θα πρέπει «να το χωνέψει καλά» η κυβέρνηση.

***

Πριν αναφερθούμε σε βασικά αιτήματα που θα τεθούν στη συνάντηση της Δευτέρας, να σημειώσουμε ότι το αγροτικό κίνημα προβάλλει οικονομικά αλλά και θεσμικά αιτήματα, με πρώτο στην ιεράρχηση να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλουν για το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων οι κανονισμοί κι άλλα μέτρα της ΕΕ. Κι ας έρθουμε τώρα σε κάποια από τα βασικά αιτήματα αυτής της αγροτικής κινητοποίησης:

Εν πρώτοις υπάρχει το πρόβλημα του βαμβακιού, το οποίο - όλοι πλέον συνομολογούν - οξύνθηκε πολύ περισσότερο φέτος, λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν την κατάργηση αυτού του καταστροφικού κανονισμού κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «εθνικά μέτρα» για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. Με άλλα λόγια, ζητούν να βρεθεί τρόπος ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν φέτος ακριβώς λόγω της εφαρμογής του νέου κανονισμού.

Οσον αφορά στην τελική φετινή τιμή του προϊόντος, ζητούν να είναι μια και ενιαία για το σύνολο της παραγωγής που παραδίδεται στα εκκοκιστήρια - να μην υπάρξουν δηλαδή «μη επιλέξιμες» ποσότητες οι οποίες δε θα επιδοτηθούν. Το πάγιο αίτημα είναι να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί στην τιμή στόχου, που φτάνει στις 365 δραχμές το κιλό. Θα μπορούσε, όμως, η κυβέρνηση να δεχτεί, τουλάχιστον, να πάρουν όλοι οι παραγωγοί τις 310 δραχμές το κιλό, όπως, άλλωστε, πάρα πολλές φορές έχουν υποσχεθεί και δεσμευτεί δημοσίως οι δύο υφυπουργοί Γεωργίας, Β. Αργύρης και Φ. Χατζημιχάλης. «Δικαιολογίες» του τύπου «η τιμή του βαμβακιού καθορίζεται αποκλειστικά από την ποσότητα της συνολικής παραγωγής και ως εκ τούτου από το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου» δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από τους αγρότες, καθώς δεν είναι εκείνοι που υπέγραψαν το νέο καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι - ο τότε υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με τους ίδιους υφυπουργούς, την υπέγραψε πριν δέκα μήνες - ούτε βεβαίως είναι αυτοί που με την έναρξη της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου υπόσχονταν ότι «η φετινή τιμή του βαμβακιού θα φτάσει και δε θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα».

Το δεύτερο απ' τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών είναι η αποζημίωση για το 100% των καταστροφών που έχει προκαλέσει στη γεωργία και στην κτηνοτροφία η πρόσφατη κακοκαιρία. Κι αυτό το αίτημα είναι αδιαπραγμάτευτο. Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δηλώνει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως αποδέχεται αυτό το αίτημα. Πλην, όμως, δεν ξεκαθαρίζει το πώς ακριβώς και το πότε θα το ικανοποιήσει.

Συγκεκριμένα, δε διευκρινίζει:

  • Πρώτον, αν, πότε και με πόσα χρήματα το κράτος θα χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώσει τους πληγέντες για τις καταστροφές στην ηρτημένη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.
  • Δεύτερον, πότε κι από πού θ' αποζημιωθούν οι αγρότες - γεωργοί και κτηνοτρόφοι - για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, όπως, π.χ., στα θερμοκήπια, σε συγκεντρωμένα στις αποθήκες αγροτικά προϊόντα, στις αγροτικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, στέγαστρα, δίκτυα ύδρευσης των ζώων, δίκτυα άρδευσης των καλλιεργειών, αγροτικά μηχανήματα κλπ.), καθώς και σε πάρα πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες και ιδιαίτερα στα ελαιόδεντρα, όπως και στους αμπελώνες.

Επιπλέον η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος που αφορά στο «πάγωμα» των αγροτικών χρεών των πληγέντων παραγωγών επί τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια και για δανειακές διευκολύνσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους. Οι παραγωγοί επιμένουν και σ' αυτό το αίτημα. Το τρίτο απ' τα βασικά αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών αφορά στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων υποδομής στην ύπαιθρο - π.χ. αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα - ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος παραγωγής και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Ζητούν, δε, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής αυτών των έργων κι όχι γενικές και αόριστες υποσχέσεις.

Το τέταρτο από τα βασικά αιτήματα είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, αλλά να παραμείνει στο δημόσιο τομέα και να λειτουργήσει με αναπτυξιακά και παραγωγικά κριτήρια, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, να εξυγιανθούν και να ενισχυθούν από το κράτος και να προσεχτούν καλύτερα από την ΑΤΕ οι συνεταιρισμοί, ώστε να παρεμβαίνουν πιο αποτελεσματικά στην αγορά «χτυπώντας» την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

***

Βεβαίως, είναι γνωστό ότι το αγροτικό κίνημα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν παλεύει απλώς για την ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά μάχεται για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η οποία άλλωστε δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα - και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι του «όλα ή τίποτα». Αντιθέτως, θέτει συγκεκριμένα αιτήματα και απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις επ' αυτών: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», λοιπόν, για την ελληνική κυβέρνηση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ