Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δε θα επιτρέψουμε να «κουκουλωθεί» το θέμα

Σοβαρές οι επιπτώσεις σε εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής από τη διαφυγή τοξικών ουσιών, στη διάρκεια καταστροφικής πυρκαγιάς στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής από τη διαφυγή τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις 25 Δεκέμβρη, είναι πολύ σοβαρές, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τονίζεται:

  • Η καύση των PCBs, βερνικιών, μονώσεων καλωδίων και ορυκτελαίων έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τη γύρω περιοχή. Και είναι γνωστό ότι η έκθεση με οποιονδήποτε τρόπο στις ουσίες αυτές, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως δερματολογικές παθήσεις (χλωρακμή), μείωση σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλαγές στο μεταβολισμό, αποβολές σε έγκυες, βλάβες σε διάφορα όργανα και κυρίως στο συκώτι, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, βλάβες στην αναπαραγωγή, καρκίνο κλπ.
  • Οι πυροσβέστες και το προσωπικό της ΔΕΗ που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο, έχουν εκτεθεί στις παραπάνω τοξικές ουσίες. Καταγγέλλεται ακόμα η ανευθυνότητα των «υπευθύνων» που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων τις ημέρες αμέσως μετά την πυρκαγιά, με τους ερασιτεχνικούς καθαρισμούς του χώρου χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα και χωρίς τη διάθεση των απόβλητων σε ειδικούς χώρους και δοχεία. Είναι, άλλωστε, απορίας άξιες και οι ενέργειες της Διεύθυνσης Παραγωγής για άμεση αποξήλωση των κατεστραμμένων υλικών χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο Υγιεινής και Ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
  • Είναι άγνωστο ακόμη, το μέγεθος των επιπτώσεων σε αέρα, έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά, οι οποίες θα προκύψουν με τις μετρήσεις που θα διεξαχθούν στο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή. Σε περίπτωση που ανιχνευτούν μολυσματικά εδάφη στη γύρω περιοχή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι τοξικές ουσίες να μπουν στην τροφική αλυσίδα και να έχουν ολέθριες επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής. «Είναι αυτονόητο ότι οι μετρήσεις πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου με δεδομένο ότι τα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό εμφανίζονται μετά από χρόνια».
  • Δε θα μας προκαλέσει εντύπωση, αναφέρει η ανακοίνωση αν, «για να συσκοτίσουν την αλήθεια μας εμφανίσουν γρήγορα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων στα οποία δε θα ανιχνεύονται τοξικές ουσίες!!!»

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ έχοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης προτείνει:

Αμεση (και όχι το 2010 σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ) αντικατάσταση όλων των τοξικά επικίνδυνων ουσιών με άλλες ουδέτερες.

Απολύμανση - καθαρισμό όλων των χώρων, στους οποίους εντοπίζονται τοξικές και επιβλαβείς ουσίες, με ειδικά συνεργεία κατάλληλα γι' αυτή την εργασία.

Μέτρα προστασίας των χώρων και των εργαζομένων εκεί όπου υπάρχουν παρόμοιες συσκευές. Κατάλληλα και επαρκή εφόδια, κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού για την αντιμετώπιση τέτοιων ή παρόμοιων φαινομένων. Τα παραπάνω να προκύψουν από ένα ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων.

Καταγραφή και συστηματική ιατρική παρακολούθηση (και όχι αόριστα και γενικά τσεκ -απ) όλων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στους εργολάβους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία που εκτέθηκαν στους συγκεκριμένους ρύπους και δειγματολογικά κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τα επόμενα χρόνια.

Συστηματικές μετρήσεις σε βάθος χρόνου σε αέρα, έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά, άμεση συγκρότηση αξιόπιστης υπηρεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, κατάρτισης από τη ΝΑ επιχειρησιακού προγράμματος για αντιμετώπιση βιομηχανικών καταστροφών, διαφανείς διαδικασίες δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και απόδοση ευθυνών σε όσους έχουν ευθύνη για την απόκρυψη των κινδύνων και την έλλειψη προστατευτικών μέτρων.

Τέλος, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ θεωρεί ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού της περιοχής». Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση, «σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψει να κουκουλωθεί ένα τέτοιο γεγονός και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης σε επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ