Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εισβολή της ΔΕΗ στα Βαλκάνια στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, καλείται να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Η αναβάθμιση της παρουσίας της ΔΕΗ στα Βαλκάνια γίνεται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, προκειμένου οι μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις, να «αλώσουν» και να μονοπωλήσουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο. Εκτελώντας ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, η Ελλάδα, υποχρεώνεται να απαγκριστρωθεί από την υποχρέωσή της για την επάρκεια εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας να απεμπολήσει τον όποιο ενεργειακό σχεδιασμό, προκειμένου να ενισχυθούν τα διεθνή δίκτυα, που θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια των πολυεθνικών μονοπωλίων

Την πολυεθνική αυτή εντολή, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος επιχείρησε να την παρουσιάσει ως κυβερνητική πρωτοβουλία... εξωστρέφειας και ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΗ, ώστε.... η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης! Την ίδια στιγμή, που η ΔΕΗ είναι έτοιμη να εισβάλει στα Βαλκάνια προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών, το ελληνικό σύστημα μεταφοράς και παραγωγής, και ακόμα περισσότερο αυτό της διανομής, βρίσκεται σε οριακό σημείο

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα - ούτε και τα επόμενα χρόνια - με την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Προσπαθώντας να ισχυροποιήσει το... επιχείρημά του, αράδιασε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ, που βρίσκονται υπό κατασκευή, κάνοντας πως αγνοεί ότι τα επικείμενα προβλήματα στην επάρκεια, έχουν υπολογιστεί με βάση αυτές τις μονάδες. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, η ΔΕΗ κατά προτεραιότητα προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης του ηλεκτρικού της δικτύου προς την Ιταλία, όπου έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρυχίου αγωγού και επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων, για να ενεργοποιηθεί και η εμπορική συνεργασία, αλλά και προς την Τουρκία. Παράλληλα, η ΔΕΗ προωθεί συνεργασίες με χώρες όπως η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, προκειμένου να υποστηρίξει την ανακαίνιση των συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, που υπέστησαν ζημιές στη δεκαετία του '90, με στόχο το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η σύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Εξάλλου, υπάρχει προοπτική συνεργασίας με Βουλγαρία και Ρουμανία, για να αποκατασταθεί το σύστημα μεταφοράς προς το Βορρά.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη διαρροή τοξικών ουσιών τύπου κλοφέν στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, δηλώνοντας ότι κάηκε μόνο 1,8 κιλών τοξικών λαδιών, ενώ όπως ο ίδιος είπε το θέμα εξετάζεται από αρμόδια επιτροπή. Αντίθετα, έτοιμο είναι το πόρισμα καταστροφής της μονάδας Νο 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όπου το κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιούνη.

Η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας

Τραγελαφικές σχεδόν καταστάσεις, που μπορεί να εκπορεύονται από διαφορετικά συμφέροντα, αλλά κοινό παρονομαστή έχουν το ενεργειακό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση κατ' εντολήν του μεγάλου κεφαλαίου, διαδραματίστηκαν χτες στο συνέδριο του «Economist» με θέμα «Πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρισμός». Εκεί όμως που φαίνεται να καταλήγουν όλοι είναι ότι πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Π. Κάπρος, εξαπέλυσε επίθεση στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Κατηγόρησε, ευθέως, τη ΔΕΗ ότι κρατά τα τιμολόγια χαμηλά και τη ΔΕΠΑ ότι έχει πολύ υψηλή τιμή στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτό στους ιδιώτες που έχουν αδειοδοτηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ζήτησε, δηλαδή, να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, ώστε να κερδίζουν από εκεί οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ώστε και από εκεί να απογειωθούν τα κέρδη των ιδιωτών.

Με έμμεσο τρόπο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης, παραδέχτηκε ότι μετά το 2005 η ΔΕΗ δε θα μπορεί να καλύψει της ανάγκες της χώρας σε ρεύμα (δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς είπε), αλλά αυτό όπως σημείωσε είναι ζήτημα των αρμοδιοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης. Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2005 δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί νέα μονάδα από τη ΔΕΗ, όταν ετησίως η αύξηση της ζήτησης, κυμαίνεται σε ποσοστό παραπάνω από 4%.

Στις εργασίες του συνεδρίου, παραβρέθηκε και ο γ. γραμματέας του ΟΠΕΚ Αλί Ροντρίγκεζ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας στην αγορά πετρελαίου μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή να ξαναφτάσει η τιμή του πετρέλαιο πάνω από 22 δολάρια το βαρέλι από 19 που είναι σήμερα. Ο Αλί Ροντρίγκεζ επισήμανέ ότι μέχρι το 2050 το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας παρά τη ραγδαία αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου.

Επαφές για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Στη Μόσχα βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτης, προκειμένου να έχει επαφές, με εκπροσώπους της ρωσικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης, για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τα θέματα που έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν είναι: Η υπογραφή μνημονίου μεταξύ των τριών χωρών ότι αποδέχονται το εγχείρημα του αγωγού. Η ανακοίνωση και αποδοχή της τεχνικοοικονομικής μελέτης για το θέμα, που πραγματοποίησε η εταιρεία ELF. Η δημιουργία της τριμερούς εταιρίας που θα αναλάβει να προχωρήσει το όλο θέμα. (Από Ελληνικής πλευράς μετέχουν τα ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση και ο όμιλος Κοπελούζου). Ο ορισμός των εταιριών που θα μετέχουν από τη βουλγαρική πλευρά. Το χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του εγχειρήματος στις μεγάλες αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ