Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αρχισε το... «πλάνισμα»

Από χέρι πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις που θα δοθούν από ΕΛΓΑ - ΠΣΕΑ

Τις προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων στο αγροτικό κεφάλαιο και τις υποδομές που έπαθαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Κι όπως επίσης ανακοινώθηκε, «με απόφαση του υπουργού Γεωργίας ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ ο συντονισμός όλης της διαδικασίας (καταγραφή - εκτιμήσεις - αποζημιώσεις) των ζημιών που καλύπτονται από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ στον αγροτικό τομέα». Αυτό όμως που δεν ανακοινώθηκε είναι τι ποσοστό αποζημίωσης επί της πραγματικής αξίας τη ζημιάς θα δοθεί στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους.

Για τον ΕΛΓΑ είναι δεδομένο ότι δε θα καλυφτεί το 100% της ζημιάς που υπέστη από την κακοκαιρία η αγροτική παραγωγή και οι αποζημιώσεις όταν δοθούν θα είναι πολύ κατώτερες από αυτές που θα πρέπει να πάρουν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι. Κι ακόμα, από ό,τι φαίνεται στην ανακοίνωση, οι εξαγγελλόμενες από την κυβέρνηση προκαταβολές του ΕΛΓΑ, δε θα δοθούν και τόσο σύντομα και, σίγουρα, όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ στο αγροτικό κεφάλαιο. Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, δεν αποζημιώνονται ζημιές μέχρι 20% στις μειονεκτικές περιοχές και 30% στις υπόλοιπες περιοχές για τις κτηνοτροφικές μονάδες και για τα αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα και ζωοτροφές. Σε δέντρα και αμπέλια το ποσοστό που δεν αποζημιώνεται φτάνει το 15% και στις εγκαταστάσεις το 10%. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που οι ζημιές είναι μεγαλύτερες, τα παραπάνω ποσοστά θα αφαιρούνται και η αποζημίωση θα υπολογίζεται στο υπόλοιπο της ζημιάς. Ομως και για το υπόλοιπο της ζημιάς δε διευκρινίζεται αν θα αποζημιωθεί ολόκληρο ή ένα μέρος του. Πάντως, αν κρίνουμε από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια μέσω ΠΣΕΑ, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των μεγάλων ζημιών που έγιναν θα αποζημιωθούν. Και σε καμία περίπτωση δε θα καλυφτεί το κόστος αναπλήρωσης των ζημιών και η απώλεια εισοδήματος των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εκτός των άλλων δικαιολογητικών απαιτείται εκκαθαριστικό της εφορίας οικονομικού έτους 2001 (εισοδήματα 2000) και αντίγραφα των εντύπων Ε1 και Ε9. Αυτό που επίσης δε διευκρινίζεται είναι ποιο είναι το ύψος του εισοδήματος αναφοράς, πέραν του οποίου οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι δε θα δικαιούνται αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ.

Κατά τ' άλλα ανακοινώθηκε πως οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ πρέπει να υποβληθούν μέχρι 22 Φλεβάρη. Βέβαια δε γίνεται λόγος πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι όποιες αποζημιώσεις ΠΣΕΑ στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους και όλα δείχνουν πως για να γίνει αυτό, θα περάσουν από αρκετοί μήνες έως μερικά χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ