Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ"
Σκάνδαλο και με... διάταγμα

"Σκάνδαλο πέντε Αστέρων".Ο τίτλος του "Ρ" στις 4.3.1999 σε ρεπορτάζ για τα "Αστέρια της Γλυφάδας" είναι χαρακτηριστικός όσων έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στην περιοχή. Η συναλλαγή δηλαδή μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, προκειμένου να κατασκευαστεί μέσα στο δάσος μια τσιμεντούπολη. Ως γνωστόν, εκκρεμεί εισαγγελική έρευνα μετά από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του "Ρ".

Το προωθούμενο ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλία άλλαξε δύο φορές, μόνο και μόνο για να μπορέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Ομίλου Αλλαμανή και Ν. Χιόνη (εταιρία ΜΕΤΩΝ) και δεν αποκλείεται να αλλάξει ξανά...

Αξίζει να περιγράψουμε τι ακριβώς έγινε, καθώς και τι προβλέπει το αρχικό και το τελικό κείμενο του ΠΔ για την περιοχή.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που εκπόνησε ο ΟΡΣΑ και ολοκλήρωσε το 1997, με στόχο την έκδοση ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλία, προβλεπόταν η απαγόρευση επέκτασης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στην περιοχή "Αστέρια της Γλυφάδας". Επέτρεπε μόνο την επισκευή τους για λόγους χρήσης και υγιεινής.

Μάλιστα, ο Οργανισμός επικαλέστηκε τότε σχετική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτήριζε το χώρο στο σύνολό του "ως αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος χρήζει απόλυτης προστασίας".

Περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη απαγορευτική απόφαση του Οργανισμού, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβίβασε στον ΟΡΣΑ αίτηση της εταιρίας ΕΣΤΡΕΛΙΑ (5.8.97) με φάκελο δικαιολογητικών για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα "Αστέρια Γλυφάδας".

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού, με απόφασή του, εγκρίνει κατ' αρχήν την έναρξη κατά φάσεις των εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος... Μετά την απόφαση του υπουργού, ο ΟΡΣΑ άλλαξε την απόφασή του και ισχυρίζεται: "Εμφανίζεται ως αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων με λειτουργίες που θα προσφέρουν βιωσιμότητα στο υπάρχον ξενοδοχειακό συγκρότημα, υπό την προϋπόθεση να μη θιγεί το σημερινό πευκοδάσος".

Κι όλα αυτά, ενώ λίγους μήνες πριν απαγόρευε κάθε παρέμβαση στο χώρο!!!

Τι προβλέπει το ΠΔ

Το ΠΔ λοιπόν, στη νέα "βελτιωμένη" του έκδοση, κάνει δεκτά όσα θέλουν οι Δασκαλόπουλος, Αλλαμανής και Χιόνης, ιδιοκτήτες των "Αστεριών". Δηλαδή:

Δύο διώροφα συγκροτήματα κτιρίων σε έκταση 10 στρεμμάτων, εμπορικό κέντρο, υδροψυχαγωγικό πάρκο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων, δύο μεγάλα συγκροτήματα εστιατορίων, γυμναστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις (Health club), αμφιθέατρο αγνώστου χρήσης, έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων. Προβλέπονται ακόμη ημιυπαίθριοι, δηλαδή στεγασμένοι χώροι και γιγαντιαίο πάρκινγκ 50 περίπου στρεμμάτων για 1.500 αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ