Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Πενιχροί και το 2000

Πενιχρούς προϋπολογισμούς, που να συμβαδίζουν με τον κυβερνητικό "στόχο" της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, καλούνται να συντάξουν και το νέο έτος οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) της χώρας. Με απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου και του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη - που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - τα έσοδα των ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι στα επίπεδα του 1999, προσαυξημένα έως 2% των συνολικών επιχορηγήσεων του φετινού οικονομικού έτους.

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι προϋπολογισμοί που συνέταξαν φέτος οι ΝΑ ήταν εξαιρετικά πενιχροί και πως η ασήμαντη αύξηση του 2% αφορά προνοιακά επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη, τότε και το 2000 οι Νομαρχίες θα ψάχνουν χρήματα για να καλύψουν τις λειτουργικές τους έστω δαπάνες. Αλλωστε και στην παραπάνω απόφαση δηλώνεται απροκάλυπτα πως στόχος για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΝΑ πρέπει να είναι "ο εξορθολογισμός και περιορισμός των λειτουργικών και λοιπών καταναλωτικών δαπανών". Και καλεί τις Νομαρχίες να επιλέξουν στη... λύση της "αξιοποίησης" των ιδίων πόρων. Τις καλεί, δηλαδή, να στραφούν και πάλι - με την επιβολή φόρων και τελών - στην τσέπη του δημότη.

Στην ίδια απόφαση αποτυπώνεται και ο ρόλος που προδιαγράφει για το θεσμό η κυβέρνηση, αυτόν απλά του διαχειριστή ειλημμένων αποφάσεων, καθώς τον αποκλείει από τη χρηματοδότηση για οποιαδήποτε αναπτυξιακά έργα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 6 της απόφασης τονίζεται; "Από το έτος 2000, οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για κάλυψη δαπανών για επενδύσεις των ΝΑ, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, παύουν να ισχύουν".Και συμπληρώνει πως οι πληρωμές αυτών των δαπανών θα καλυφθούν από τους πενιχρούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί για τη ΝΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ