Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Περιμένουν ακόμα τα σπίτια οι πρόσφυγες

Σε απόγνωση βρίσκονται 228 οικογένειες στο Νομό Καβάλας καθώς το έργο κατασκευής 113 νέων κατοικιών στον οικισμό Ζυγός έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια. Αποτέλεσμα, οι οικογένειες αυτές να συνεχίζουν να ζουν σε παράγκες, καθώς είναι πολύ χαμηλών εισοδημάτων.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι το έργο έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης καθώς "η εργολήπτρια κοινοπραξία εταιριών λόγω μη πληρωμής της από το κράτος για την εξασφάλιση των αξιώσεών της, δέσμευσε τα ακίνητα, αρνείται να τα παραδώσει και προσέφυγε στα δικαστήρια. Η καθυστέρηση εξόφλησης των χρεών έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξησή τους και την περιπλοκή του ζητήματος".

Οι 113 κατοικίες, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, έχουν θεμελιωθεί, αλλά είναι κατασκευαστικά ημιτελείς και δεν αντιστοιχούν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη στέγης. Επίσης η έλλειψη έργων υποδομής επιτείνει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των νεοπροσφύγων, ενώ είναι ορατή η καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου.

"Οι νεοπρόσφυγες καταγγέλλουν, ότι αν και υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα, δεν προβλέπεται με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των κατοικιών και ποιος θα επιβαρυνθεί τη δαπάνη, αφού εφαρμόζεται το καθεστώς του χρησιδανείου. Ακόμη ότι είναι δεδομένη η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στη διανομή των ημιτελών κατοικιών. Μάλιστα θα το πράξει με ανισότιμα κριτήρια και νομικά τεχνάσματα προς όφελος των οικογενειών που σιωπούν και δε διαμαρτύρονται δημόσια γι' αυτό το διοικητικό χάος", τονίζεται στην Ερώτηση των βουλευτών.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι "από την πλευρά της κυβέρνησης και ανθρώπων του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), κατευθύνονται πολύμορφες μεθοδεύσεις και διαιρέσεις μεταξύ τους (των νεοπροσφύγων) και ότι πρόσφατα μετά την έκδοση τής με αριθμό 8/23.6.1999 εγκυκλίου του προέδρου του ΔΣ του ΕΙΥΑΠΟΕ ακόμη και υπάλληλοι του Ιδρύματος με φορτικότατες παρενοχλήσεις εξωθούσαν ομογενείς να υπογράψουν τις "αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος" που τυπικά προαπαιτούνται για την παράνομη όπως ισχυρίζονται διανομή των 113 ημιτελών κατοικιών".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να λυθεί το αδιέξοδο στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης του ΕΙΥΑΠΟΕ, για όλους τους δικαιούχους, ισότιμα, χωρίς δυσμενείς νομικές συνέπειες εις βάρος του Δημοσίου, για τις οποίες έχουν επιφυλαχτεί εγγράφως οι νεοπρόσφυγες, καθώς και χωρίς πρόκληση κοινωνικής αναταραχής;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ