ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανεκπαιδευτική απάντηση στην αδιαλλαξία

Οι μαθητές σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα για το αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο. Συμμετέχουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί

Η καρδιά του πρωτοφανούς κινήματος των μαθητών, που, εδώ και τρεις μήνες με τα δίκαια και ώριμα αιτήματά του, κατόρθωσε να κάνει το αίτημα για αναβάθμιση της παιδείας υπόθεση όλου του λαού και να απαξιώσει τη "μεταρρύθμιση" στη συνείδησή του, χτυπά αύριο στην Αθήνα, στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Μαθητές από όλη σχεδόν τη χώρα, με τη συμπαράσταση των γονιών και των εκπαιδευτικών τους, θα κατέβουν αύριο στην Αθήνα για να δώσουν το "παρών" και να δηλώσουν ότι ο αγώνας δεν τελείωσε. Μαζί τους θα είναι και καθηγητές που έχουν κηρύξει για εκείνη τη μέρα τρίωρες στάσεις εργασίας.

Οι μαθητές σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες για την κάθοδό τους στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ενώ σε όλη σχεδόν τη χώρα χτες σημειώθηκαν κρούσματα "τραμπουκισμού". Σήμερα, στις 11 π.μ.,οι φοιτητικοί σύλλογοι των εννέα κατειλημμένων σχολών της Αθήνας θα αποκλείσουν τη λεωφόρο Αμαλίας στο Σύνταγμα, ενώ, έχοντας ήδη εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών, συμμετέχουν στο μεγάλο πανελλαδικό παμμαθητικό συλλαλητήριο.

Χτες συνεχίστηκαν οι τοπικές κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διάφορους "αγανακτισμένους". Οι τελευταίοι, απειλώντας με εισαγγελείς και αστυνομία ανέλαβαν να παραδώσουν "μαθήματα τραμπουκισμού", καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να καταργηθούν οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 διαδήλωσαν και χτες το πρωί, οι μαθητές της Πετρούπολης,του Ιλίου και του Καματερού.Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης αποφάσισε προχτές τον αποκλεισμό κεντρικού δρόμου, καλώντας στην κινητοποίηση και μαθητές από τους όμορους δήμους. Οι μαθητές απέκλεισαν την πλατεία των Αγίων Αναργύρων, στις 12 το μεσημέρι, για μια ώρα περίπου χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, αφού οι οδηγοί έδειξαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών.

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Νίκαιας έκαναν χτες μαθητές από τα σχολεία της πόλης διατρανώνοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα.

Συναυλία στο Περιστέρι

Συναυλία συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους μαθητές θα γίνει σήμερα, στις 2 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, στο Περιστέρι.Ανάμεσα στους διοργανωτές της συναυλίας, στην οποία θα συμμετέχουν ο Μίλτος Πασχαλίδης και τα συγκροτήματα "Ενοχο Λα" και "Κινούμενα Σχέδια", είναι το Συντονιστικό των μαθητών, η Α ΕΛΜΕ Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ", η Ενωση Γονέων και τα εργατικά σωματεία της πόλης.

"Το θέμα της παιδείας, επισημαίνουν οι παραπάνω φορείς, δεν αφορά στενά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση επιβάλλει ακόμα πιο μεγάλους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, αποκλείει από την ουσιαστική μόρφωση τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διαμορφώσει το μοντέλο του μελλοντικού εργάτη. Ενός εργάτη χωρίς γνώσεις, εύκολη λεία στα χέρια των εργοδοτών". Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τονίζουν, είναι επιτακτική ανάγκη μέσα από συσπειρώσεις, συντονισμούς, να παρθούν πρωτοβουλίες και να καταδικαστούν έμπρακτα η αντεργατική, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και όσοι τη στηρίζουν.

Εντείνεται ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία

Αντιμέτωποι με ένα όργιο τρομοκράτησης βρέθηκαν χτες οι αγωνιζόμενοι μαθητές και το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα χτες εξελίχτηκε το ίδιο σκηνικό, με"αγανακτισμένους" γονείς, στελέχη της εκπαίδευσης και Αστυνομία στα σχολεία, κάνει και τον πιο καλόπιστο να πιστέψει ότι πρόκειται για καλοστημένο σχέδιο "σπασίματος" του αγώνα των μαθητών. Καθημερινά γίνεται σαφές ότι οι μαθητές δεν επιστρέφουν με τη θέλησή τους στα σχολεία, αλλά μόνο κάτω από ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται. Παρά το πρόσωπο της "συγκατάβασης" απέναντι στους μαθητές που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, οι ίδιοι οι μαθητές βλέπουν το αποκρουστικό πρόσωπο της τρομοκρατίας με τη μορφή των δήθεν "αγανακτισμένων" και της καταστολής.

Πειραιάς

Χτες το πρωί με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Φραγκιαδάκη και μετά από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής του σχολείου κατά παντός υπευθύνου, συνελήφθησαν τρεις μαθητές, μέλη του 15μελούς του Ενιαίου Πολυκλαδικού και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πειραιά! Πρόσχημα για τη σύλληψη ήταν οι φθορές που έγιναν όταν "άγνωστοι" το προηγούμενο βράδυ εισέβαλαν στο σχολικό συγκρότημα.

Οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το μεσημέρι μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά,της ΕΛΜΕ και συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων. Στη συνέχεια εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων και εργατικών σωματείων πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Φραγκιαδάκη,όπου κατήγγειλαν τις ενέργειές του που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των μαθητών και το σταμάτημα των κινητοποιήσεών τους και καταδίκασαν την πολιτική της καταστολής και του αυταρχισμού. Απαίτησαν να σταματήσει κάθε παρέμβαση σε βάρος των αγώνων των μαθητών, ενώ υπογραμμίστηκε από τους παρευρισκόμενους ότι τους υπεύθυνους για τις φθορές στα σχολεία να ψάξουν να τους βρουν στο υπουργείο Παιδείας. Εντύπωση προκάλεσε στους εκπροσώπους των φορέων η στάση του κ. Φραγκιαδάκη,ο οποίος, όπως σχολίασαν, τους αντιμετώπισε με προκλητικό τρόπο και υπερασπίστηκε επάξια την πολιτική της κυβέρνησης.

Πετρούπολη

Στο 1ο Λύκειο Πετρούπολης, αστυνομικοί συνέλαβαν τον σπουδαστή Βασ. Θεοχάρη ύστερα από υπόδειξη καθηγητών, οι οποίοι τον κατήγγειλαν ως "εξωσχολικό" όταν πήγε μαζί με άλλους φορείς να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μαθητές, που εκείνη την ώρα ήταν αντιμέτωποι με "αγανακτισμένους" γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου που είχαν καλέσει την αστυνομία. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση της αντιδημάρχου Πετρούπολης Αν. Φύτα.

Περιστέρι

Στο Περιστέρι, οι μαθητές που έκαναν μπλόκο στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, ήρθαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία που τους προειδοποίησε ότι αν δε διαλυθούν θα εφαρμοστεί η εντολή του εισαγγελέα για σύλληψή τους. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου επιδίωξαν συνάντηση με το δήμαρχο. Μετά το τέλος της κινητοποίησης, δύο από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου έλαβαν "προειδοποιήσεις" ότι την άλλη φορά θα συλληφθούν!

Γκράβα

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχονται και οι μαθητές των σχολείων στην Γκράβα, όπου καθημερινά επαναλαμβάνεται στο σκηνικό με τους "αγανακτισμένους". Χτες, πάντως στο 61ο Λύκειο, παρά τις πιέσεις, οι μαθητές έκαναν καθολική μυστική ψηφοφορία και αποφάσισαν με 170 ψήφους υπέρ, 111 κατά και 10 λευκά, συνέχιση της κατάληψης.

Κυψέλη Στην Κυψέλη χτες το πρωί, στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 30ό Γυμνάσιο και 39ο Λύκειο, σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη, ομάδα "αγανακτισμένων" γονιών, διευθυντών και υποδιευθυντών, υπακούοντας στις εντολές του υπουργείου Παιδείας για "ανοιχτά" σχολεία, έβγαλαν τις πόρτες του σχολείου και "ακύρωσαν" την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών του 30ού Γυμνασίου, για συνέχιση της κατάληψης. Παράλληλα απαγόρευσαν στο 15μελές να συγκαλέσει νέα Γενική Συνέλευση. Οι μαθητές απάντησαν με αποχή από τα μαθήματά τους.
Βριλήσια Στα Βριλήσια, λυκειάρχης σε ρόλο "τιμωρού" και "εκδικητή", ανέλαβε προσωπικά την "εξόντωση" μαθητών που πρωτοστάτησαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις, αποβάλλοντας διά παντός 6 μαθητές όχι μόνο από το 1ο Λύκειο Βριλησίων και "σχολείο του" (!), όπως το χαρακτήρισε, αλλά από όλα τα Λύκεια της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο λυκειάρχης Σγαρδέλης κάλεσε χτες στο γραφείο του, το 15μελές του σχολείου και μαθητές που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και αφού τους εξύβρισε, τους κατηγόρησε για φθορές στο γραφείο του, ενώ ακύρωσε την απόφαση που πήραν οι μαθητές, κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες και μάλιστα με μυστική ψηφοφορία, αποφασίζοντας συνέχιση της κατάληψης, με 260 ψήφους υπέρ και 100 κατά. Απαγόρευσε δε στο 15μελές να καλέσει τους μαθητές σε νέα Γενική Συνέλευση και επαναληπτική ψηφοφορία, απειλώντας τους ότι από δω και στο εξής θα βάζει απουσίες στα παιδιά που απέχουν από τα μαθήματά τους. Στις αντιδράσεις των μαθητών, ο κ. Σγαρδέλης απάντησε με την απειλή του εισαγγελέα και συλλήψεις μαθητών, ενώ εκβιάζοντας συνειδήσεις τους ζήτησε, να του "καρφώσουν" και άλλους συμμαθητές τους που συμμετείχαν στις καταλήψεις.

Αφού ο κ. Σγαρδέλης είδε ότι οι μαθητές αρνήθηκαν να παίξουν το ρόλο "του χαφιέ", εισηγήθηκε στο σύλλογο των καθηγητών την οριστική αποβολή 6 μαθητών από το σχολείο και απ' όλα τα Λύκεια των Βριλησίων και κάλεσε τους καθηγητές σε ψηφοφορία, ζητώντας παράλληλα και μείωση της διαγωγής των παιδιών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο "Ρ" με τον προϊστάμενο του Γραφείου της Δευτεροβάθμιας κ. Πεπόνη,στον οποίο και έθεσε το μείζον πρόβλημα που δημιουργεί η απαράδεκτη και εκδικητική συμπεριφορά του Λυκειάρχη σε βάρος των μαθητών, ο ίδιος ο κ. Πεπόνης έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα, τονίζοντας: "Πράγματι αυτή η εκδικητική τακτική ανοίγει νέες πληγές, την ώρα που χρειάζεται προσπάθεια απ' όλους να κλείσει το ψυχικό χάσμα που δημιούργησαν προηγούμενες απαράδεκτες συμπεριφορές από εκπαιδευτικούς και "αγανακτισμένους" - κατευθυνόμενους εναντίον των παιδιών".Ωστόσο,διευκρίνισε, ότι δεν μπορεί να μην επικυρώσει την απόφαση του συλλόγου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που, όπως είπε, "πάρθηκε κάτω από την αφόρητη κατάσταση των γεγονότων και άλλων πιέσεων"

.

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
"Διδάξατε αξιοπρέπεια, θάρρος και ήθος ελληνικό"

Με αφορμή την αποβολή 6 μαθητών του 1ου Λυκείου Βριλησσίων οι οποίοι πρωτοστάτησαν στους μαθητικούς αγώνες, ο μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος απευθύνεται στους μαθητές με επιστολή του, την οποία παραθέτουμε ολόκληρη:

"Αγαπητά παιδιά,

Ο Σεφέρης έλεγε: "Κάποιοι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή, αφήνοντάς μας μόνο την κοπριά τους..." Και είχε δίκιο.

Σαν πατέρας δύο συμμαθητών σας, αλλά και σαν καλλιτέχνης που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποτυπώσει το πρόσωπο μιας διαφορετικής Ελλάδας, από αυτήν που γνωρίζετε στα μαθητικά θρανία, ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ. Συγχαίρω όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου Λυκείου Βριλησσίων, γιατί υπερασπιζόμενοι τους συμμαθητές σας, διδάξατε αξιοπρέπεια, θάρρος και ήθος ελληνικό,που μόνο το σπίτι και η οικογένειά σας μπορεί να είναι υπερήφανοι γι' αυτό. Συγχαίρω ιδιαίτερα τα πέντε - έξι παιδιά, μεταξύ αυτών και τον γιο μου, που μπήκαν στο στόχαστρο μικρόψυχων, εμπαθών και εκδικητικών καθηγητών, ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Αντεξαν επί μια βδομάδα ψυχολογική βία, πιέσεις, απειλές, ταπεινώσεις, προκειμένου να καταδώσουν και να προδώσουν συμμαθητές τους. Σε αυτή την απεχθή πράξη πρωτοστάτησαν ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Σγαρδέλης και η υποδιευθύντριά σας κ. Ταλέλη. Μετέτρεψαν το γραφείο τους σε Ανακριτικό Τμήμα της Ασφάλειας, που εμένα μου θύμισε την περιβόητη ΕΑΤ - ΕΣΑ της Δικτατορίας, και στη συνέχεια έσυραν την ολομέλεια των καθηγητών σε διαδικασίες Στρατοδικείου.

Μετά τη φαλκιδευμένη ακύρωση των τελευταίων εκλογών σας, από τον Διευθυντή, στο σχολείο σας διαδραματίστηκαν γεγονότα ντροπής.Εκμεταλλευόμενοι οι εν λόγω κύριοι, μια ασήμαντη πράξη θυμού των συμμαθητών σας που είχε σχέση με το παραπάνω, παρ' όλο που τα ίδια τα παιδιά ομολόγησαν το περιστατικό, αυτοί κοίταξαν να τα εξοντώσουν.Περισσότερο όμως ήθελαν να προλάβουν επόμενες εξεγέρσεις σας, να τρομοκρατήσουν τη διαφορετική άποψη, τον ενθουσιασμό σας, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα νυσταλέο κοιτώνα απομάχων.

Λυπάμαι παιδιά, που σε τόσο τρυφερή ηλικία γνωρίζετε την αποκρουστική πλευρά αυτής της ξεπεσμένης Ελλάδας: Των μικρών, των ασήμαντων και των βολεμένων.

Εγώ όμως σας λέω ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, και αυτή σας ανήκει.

Κρατήστε τους αγώνες σας, τα οράματά σας και φέρτε τη φαντασία της δικής σας εξουσίας στη ζωή.

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ".

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συμμετέχουν στο αυριανό πανελλαδικό συλλαλητήριο

Τη στάση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα ακόμα πιο αδιάλλακτος, καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας για αύριο, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού. Επιπλέον, καλεί τις ΕΛΜΕ της χώρας να κηρύξουν στάσεις εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις τελευταίες του απογευματινού, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των καθηγητών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους μαθητές. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές του Λεκανοπεδίου, καθώς και τους καθηγητές όλης της χώρας να συμμετάσχουν.

"Απέναντι σε μια ανερμάτιστη κυβερνητική πολιτική πυγμής, που αγνοεί την πραγματικότητα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, που δε βλέπει άλλη "διέξοδο", πέρα από την ωμή καταστολή, απέναντι σε μια επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες αυταρχική κυβερνητική τακτική μια μόνο διέξοδος υπάρχει: η ανάπτυξη και ένταση της κοινής συντονισμένης δράσης του εκπαιδευτικού κινήματος στο πλάι των μαθητών μας για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ως προϋπόθεση για κάθε εκπαιδευτικό μετασχηματισμό", αναφέρει η ΟΛΜΕ. Καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου Παιδείας, που, "ενώ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πραγματοποίηση των εξετάσεων της Β Λυκείου, στην τελευταία φάση των συζητήσεων έκλεισε ο ίδιος το θέμα, με τη δήλωση του ότι "η κυβέρνηση εμμένει στην πραγματοποίηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Β Λυκείου και δε μετακινείται από αυτή τη θέση"". Η ΟΛΜΕ εκφράζει παράλληλα τη "βαθύτατη ανησυχία" της "όχι μόνο για τον αυταρχισμό, τη βία και την κατασυκοφάντηση που εκδηλώνεται σε βάρος του μαχόμενου μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές ελευθερίες στη χώρα μας".

Οι δάσκαλοι

Με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των διδασκαλικών συλλόγων συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί στα αυριανά συλλαλητήρια, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δεν πήρε ούτε χτες απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" είχε προτείνει στο ΔΣ της ΔΟΕ με δεδομένες τις εξελίξεις στην παιδεία, τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες, την προκλητική αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας να κηρύξει το ΔΣ της ΔΟΕ 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο, 5 Φλεβάρη, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Μέχρι χτες, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δεν έπαιρνε θέση και χτες τελικά απέρριψε την πρόταση της ΔΕΕ με το αιτιολογικό ότι η ΔΟΕ δεν είναι ανάμεσα στους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου (!).

Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα θετικό για τη ΔΕΕ ότι διδασκαλικοί σύλλογοι μέσα από τις συνελεύσεις τους παίρνουν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες που εσκεμμένα και συνειδητά προσπαθούν να δημιουργούν αναχώματα στην ανάπτυξη των αγώνων στηρίζοντας με τη στάση τους την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Το έσχατο σημείο κατάπτωσης κάθε έννοιας δημοκρατίας, αλλά και ελεύθερης έκφρασης. "Γονείς" του Ζαννείου απαιτούν από τα παιδιά τους να ψηφίζουν σε κατάσταση και να βάζουν και την υπογραφή τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ