ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τις δηλώσεις Σημίτη
  • Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την υποτέλεια και την υποταγή στο ΝΑΤΟ
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί στην απόσυρση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια

Οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με στρατιωτική συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στο Κόσσοβο, έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων μαζικών φορέων, αλλά και απλών ανθρώπων.

Οχι στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια και αναφέρεται στην υποτελή στάση της κυβέρνησης. Σημειώνει συγκεκριμένα:

"Τη θλιβερή υποτέλεια, τη συμμετοχή και συνενοχή της χώρας μας με την επιλογή της κυβέρνησης στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η συνάντηση - επιθεώρηση του ΓΓ του, Χ. Σολάνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Η περιοδεία του ΓΓ του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλη, όπου με ανοιχτό και κυνικό τρόπο θα επικυρωθεί η νέα του στρατηγική. Μια στρατηγική επεμβάσεων, επιθετικών ενεργειών, πολέμων. Μια στρατηγική παγκόσμιας τρομοκρατίας για τους λαούς και τα κινήματά τους. Σ' αυτή ακριβώς τη στρατηγική έδωσε γην και ύδωρ και η ελληνική κυβέρνηση στη Βοσνία και στην Αλβανία. Σ' αυτή τη στρατηγική έδωσε όρκους πίστης ο Ελληνας πρωθυπουργός με τις δηλώσεις περί "στενής συνεργασίας" Ελλάδας - ΝΑΤΟ".

Και η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ συνεχίζει: "Είναι πράγματι προκλητικό - και η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνεί με αυτό - να ονομάζεται από τον κ. Σολάνα "μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης" η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που ενιαιοποιεί το Αιγαίο, υπάγοντάς το κάτω από την αμερικανονατοϊκή διοίκηση του στρατηγείου της Νάπολης. Η δήλωση του κ. Σημίτη για συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει πως οι μέχρι τώρα δηλώσεις περί ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης αποτελούσαν υποκρισία. Εξάλλου η επέμβαση και η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή δημιουργούν κινδύνους ανάφλεξης σε ολόκληρη την περιοχή με ολέθρια αποτελέσματα".

Η ΕΕΔΥΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, "εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια. Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να ενημερώσουν το λαό για το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ, την υποταγή της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της σ' αυτόν. Να κινητοποιήσουν το λαό, να συμπαραταχτούν με όλους όσοι αγωνίζονται στα κοινωνικά μέτωπα, που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".

Καμία συμμετοχή και εμπλοκή

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωση του προς τα ΜΜΕ και τα κόμματα υπογραμμίζει: "Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και σε στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο". Και συνεχίζει: "Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού υποδηλώνουν την πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών της περιοχής. Απαιτούμε η χώρα μας να μη συμμετέχει στις πολεμικές αυτές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, που οδηγούν στην αντιπαράθεση λαών και χωρών της περιοχής, αμφισβητώντας την εθνική τους κυριαρχία και ανεξαρτησία. Απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα όλα τα ελληνικά στρατεύματα από χώρες των Βαλκανίων".

Με τη νέα δομή ουδετεροποιείται το Αιγαίο

Αντίθετος στις κυβερνητικές επιλογές σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής φέρεται και πρώην υφυπουργός Αμυνας, πτέραρχος Ν. Κουρής,με δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή του "Αθήνα 9,84", που αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι "εάν είναι τα ίδια με εκείνα που γνώριζα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό υπέρ της Ελλάδας", ενώ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι "στην ουσία ουδετεροποιείται το Αιγαίο και αποκτά δύο αφεντικά, την Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι που δε μας συμφέρει καθόλου".

Ερήμην του λαού

Tο σκηνικό επαναλαμβάνεται, όπως τον Ιούλη του 1992, που όλα τα κόμματα της Βουλής, με εξαίρεση το ΚΚΕ, επικύρωναν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σπρώχνοντας την εργατική τάξη και το λαό της χώρας στις συμπληγάδες των αδηφάγων διαθέσεων των ισχυρών μονοπωλίων. Τώρα, ερήμην του ελληνικού λαού, ξεκινά την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Το ΚΚΕ, όπως και τότε έτσι και τώρα, πρόβαλε, αγωνίστηκε και επέμεινε έως το τέλος να αποφανθεί ο ίδιος ο λαός για τη Συνθήκη με δημοψήφισμα. Το αίτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο συσπείρωσε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις (πάνω από 100 χιλιάδες υπογραφές κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, η Επιτροπή για το Δημοψήφισμα), όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικό στέλεχος και ως "οχλοκρατία".

Να, λοιπόν, που για ένα θεμελιακό ζήτημα που αφορά τις τύχες και την προοπτική των απλών ανθρώπων του μόχθου, την ίδια τους τη ζωή, που πάει από το κακό στο χειρότερο ελέω της πολιτικής για την προσαρμογή της Ελλάδας στην ΕΕ των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών, που ενισχύει τον πλούτο των λίγων και αυξάνει τη φτώχεια των πολλών, απαγορεύουν σ' αυτούς τους πολλούς να αποφασίσουν. Κάτι χειρότερο. Αφήνουν το λαό στο σκοτάδι σε σχέση με το τι εξυφαίνουν εις βάρος του με τις Συνθήκες και την πολιτική που εφαρμόζουν, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τους. Ετσι για τους πολιτικούς εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας ο διαβόητος "εθνικός στόχος", όπως ονομάζουν την πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ, γίνεται αντικείμενο και υπόθεση απόφασης εντός των στενών ορίων του αστικού Κοινοβουλίου, μακριά και έξω από το λαό, τη συμμετοχή του οποίου γενικώς απεχθάνονται. Είναι και αυτό ένα ακόμη δείγμα του περιεχομένου και της ταξικής ουσίας της αστικής δημοκρατίας, τα ιερά και τα όσια της οποίας απαιτούν το λαό φιμωμένο, παθητικό θεατή των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και υποταγμένο στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, στην καθολική επίθεση που γίνεται στα δικαιώματά του.

Η τακτική της μη ενημέρωσης για το περιεχόμενο της Συνθήκης, και η σπουδή της επικύρωσης από τη Βουλή, είναι σκόπιμη. Οι τραγικές συνέπειες στα εργασιακά, ασφαλιστικά, άλλα κοινωνικά δικαιώματα του λαού, στις ατομικές του ελευθερίες, αλλά και στην απεμπόληση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποκαλύπτουν και την αντιδραστικότητα της Συνθήκης. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα δημιουργούσε προϋποθέσεις να εκφραστεί ακόμη πιο αποφασιστικά, πιο ώριμα όχι μόνο η δυσαρέσκεια, αλλά και η αμφισβήτηση κατά της Συνθήκης και της ΕΕ. Αυτός είναι ο φόβος τους, η μαζική έκφραση της λαϊκής αντίθεσης τόσο στη Συνθήκη, όσο και στην ίδια την ΕΕ.

Για το λαό η συσπείρωσή του γύρω από την πολιτική που, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, εναντιώνεται έως τη ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, άρα και την ΕΕ, το δικό του μέτωπο πάλης είναι μονόδρομος. Εχει όμως τη δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του και στις εκλογές του Ιούνη, καταδικάζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που λένε "ναι" στην αντιδραστική Συνθήκη ή αυτά που παραπλανούν με το λευκό ή το "παρών". Και ο τρόπος είναι ένας: ο συνεχής ταξικός, παλλαϊκός αγώνας και η υπερψήφιση του συνδυασμού που θα στηρίζει το ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,είναι προσκαλεσμένη της εκπομπής "Εβδομη μέρα", που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος στη ΝΕΤ, αύριο, Κυριακή, 7.2.99, στις 12 το μεσημέρι.

ΚΚΕ
Η επίσημη Ελλάδα θύτης των λαών

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

"Η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον γγ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, επιβεβαίωσε αυτό που το ΚΚΕ υπογραμμίζει εδώ και χρόνια: Την ολόπλευρη συμμετοχή της Ελλάδας στους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ κατά των λαών και των χωρών, που εκδηλώνουν αντιστάσεις στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και των επεμβάσεων.

Η δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος στη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, και μάλιστα, αν χρειαστεί, και δίχως απόφαση του ΟΗΕ, καθώς και η διθυραμβική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που θα επικυρωθεί σε λίγους μήνες, αποδεικνύει ότι η επίσημη Ελλάδα είναι θύτης των λαών.

Οσο για την αισιοδοξία που εξέφρασαν Σημίτης - Σολάνα για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη: Η προώθηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ αποτελεί "εγγύηση" ότι θα προωθηθεί και η ΝΑΤΟποίηση - διχοτόμηση του Αιγαίου.

Αυτή είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Ενας μοχλός στήριξης και ενδυνάμωσης της πολιτικής των επεμβάσεων και πολεμικών επιχειρήσεων κατά των λαών.

Για να μείνει η Ελλάδα έξω από τις πυρκαγιές που ανάβει ο ιμπεριαλισμός, για να υπάρχει αποτελεσματική υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να στηριχτούν στις δυνάμεις τους και στη διεθνή αλληλεγγύη των λαών, εναντίον των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ