ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαντούν με κλιμάκωση των αγώνων στην κυβερνητική κοροϊδία

"ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Αποδεικνύεται, όχι μόνο η επιμονή της κυβέρνησης στην αντιαγροτική πολιτική, αλλά και η παρελκυστική τακτική της. Συνεδρίασε χτες στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και έδωσε το "σύνθημα": Από αύριο τα τρακτέρ ξεκινούν για την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Την απάντηση στη νέα προκλητική κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, θα δώσουν οι Θεσσαλοί αγρότες με την εφόρμησή τους στην Εθνική Οδό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά τις προχτεσινές απαράδεκτες ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας, αλλά και τη χτεσινή επιστολή - απάντηση προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,με τις οποίες "προσφέρει" ένα ολοστρόγγυλο "τίποτα" στα δίκαια και ζωτικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, η τελευταία συνεδρίασε χτες στη Λάρισα - σήμερα θα συνεδριάσουν και οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές - κι έδωσε το "σύνθημα" για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από αύριο, λοιπόν, τα τρακτέρ ξεκινούν από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών για την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου θα στηθούν "μπλόκα" στη "Βιοκαρπέτ" και σε άλλα, γνωστά από τις παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, σημεία.

Η κυβέρνηση επέλεξε, για μια ακόμα φορά, την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους αγρότες κι αυτή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Η αγροτιά της Θεσσαλίας - και μαζί της ολόκληρης της Ελλάδας - δεν έχει πλέον άλλη επιλογή, παρά την ένταση του αγώνα της, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τα δημιουργεί, τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει. Αλλωστε, οι Θεσσαλοί αγρότες που, εδώ και 3 μήνες, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είχαν προειδοποιήσει σαφώς ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι "διαφορές" τους με την αντιαγροτική πολιτική θα "λυθούν" στα "μαρμαρένια αλώνια".

Από αύριο, λοιπόν, ο αγώνας της αγροτιάς κλιμακώνεται και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη...

Επανάληψη του εμπαιγμού

Εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και τα αιτήματά τους είναι πολύ συγκεκριμένα και γνωστά. Από το φθινόπωρο η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή αλλά και οι αγρότες άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έπρεπε να φτάσει το τέλος Γενάρη για να δεήσει ο υπουργός Γεωργίας - και αφού πρώτα διοργάνωσε τις φιέστες τάχα διαλόγου - να δεχτεί τελικά σε συνάντηση την ΠΑΣΕ. Ακουσε και πάλι τα γνωστά αιτήματα και ζήτησε χρόνο για να τα "μελετήσει", λέγοντας ότι θα απαντήσει στις 6 Φλεβάρη, καθώς γνώριζε την απόφαση των αγροτών της Θεσσαλίας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμούς δρόμων από την 1η Φλεβάρη. Ολη την προηγούμενη βδομάδα που πέρασε, τα ΜΜΕ - βαστάζοι της κυβέρνησης "βομβάρδιζαν" με "ειδήσεις", σύμφωνα με τις οποίες "λύνονται προβλήματα των αγροτών".Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας" της Παρασκευής: "Μέτρα στο παραπέντε των κινητοποιήσεων - "ΜΠΛΟΚΟ" στους αγρότες με 150 δισ." για να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση χτες μετά το φιάσκο βάζοντας τίτλο "Σε επιτροπές το πακέτο Ανωμερίτη για μελέτη... ΦΡΕΝΟ στα μέτρα ΓΚΑΖΙ στα τρακτέρ"!

"Οχι" σε όλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπόμνημα που παρέδωσε η ΠΑΣΕ στον υπουργό Γεωργίας περιλαμβάνονται 21 συγκεκριμένα αιτήματα. Η απάντηση: ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.Στην 27σέλιδη επιστολή - απάντηση προς την ΠΑΣΕ ο υπουργός Γεωργίας, αφού πρώτα καταναλώνει αρκετές σελίδες με "έκθεση ιδεών" περί "ανάπτυξης", "ανταγωνιστικότητας", "ανασυγκρότησης υπαίθρου" κλπ. έρχεται στα συγκεκριμένα:

  • Για το βαμβάκι απάντησε ότι στόχος είναι η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος "ελλειμματικών πληρωμών". Αρνείται την κατάργηση της συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρέμματα και την επιστροφή του ποσού της συνυπευθυνότητας, καθώς και την κάλυψη του ποσού αυτού, σε περίπτωση άρνησης της ΕΕ, από εθνικούς πόρους.
  • Για τα χρέη απέρριψε το αίτημα να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και όχι επιτόκιο μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού. Απάντησε ότι θα γίνει ρύθμιση τραπεζικού χαρακτήρα και οι τρόποι ρύθμισης τον χρεών θα εξεταστούν την ερχόμενη Τετάρτη σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ.
  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής δεν έδωσε ούτε καν κάποια δέσμευση και απάντησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διερευνηθούν όλοι οι συντελεστές κόστους μέσα στο Φλεβάρη.
  • Για δημιουργία των έργων υποδομής στη Θεσσαλία (εκτροπή Αχελώου, Σμόκοβο κ.ά.) δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που εκκρεμούν και αράδιασε μελέτες και προϋπολογισμούς χωρίς αντίκρισμα.
  • Για το Μητρώο Αγροτών απάντησε ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση των κριτηρίων για το ποιοι θα θεωρηθούν "κατά κύρια απασχόληση αγρότες" και επιβεβαίωσε, με τα όσα γράφονται σχετικά, ότι το Μητρώο Αγροτών θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Για τους νέους αγρότες αράδιασε για λόγους εντυπώσεων όλους τους νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης, που αποδεδειγμένα σε τίποτα δεν ωφελούν τους νέους αγρότες και έδωσε εντέχνως αρνητική απάντηση στο αίτημα να ελαχιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη νέων αγροτών στα κίνητρα και στα σχέδια βελτίωσης.
  • Για την κτηνοτροφία,αρνήθηκε την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων και έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις από την "Ατζέντα 2000"!
  • Για τα σιτηρά απάντησε ότι παρέμβαση του κράτους για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων σκληρού σίτου είναι ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο και αρνήθηκε την κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας.
  • Για τις δίκες έκανε αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για παραγραφή των αδικημάτων, που υποτίθεται ότι έγιναν στο διάστημα των αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995, όμως δε λέει τίποτα για το πότε θα ψηφιστεί στη Βουλή και αν θα σταματήσουν τα "αγροτοδικεία".
Τα αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς

Στις 25 Γενάρη η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας και του έδωσε ένα υπόμνημα στο οποίο εκτίθενται πολύ συγκεκριμένα τα βασικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, με την εξής υπογράμμιση: "Σας επισημαίνουμε τα πιο καίρια προβλήματα και ζητάμε να δώσετε λύσεις για να ανακουφιστούν οικονομικά οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους". Τα αιτήματα αυτά είναι:

Βαμβάκι

1. Να επιστραφεί όλο το ποσό που παρακρατήθηκε για πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους βαμβακοπαραγωγούς, για την περίοδο 1998-'99.

2. Να καλυφθούν οι απώλειες από την ισοτιμία πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.

3. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι στην υπό διαπραγμάτευση ΚΟΑ βαμβακιού θα υπερασπίσει την αύξηση του πλαφόν σε 1.500.000 τόνους σύσπορο, με όλα τα μέσα, ακόμα και με την απειθαρχία, και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

4. Να επανέλθει η προστασία των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών. α) Να μην ισχύσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όταν ξεπερνιέται το πλαφόν των 1.500.000 τόνων στη χώρα μας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και τα 40 πρώτα στρέμματα στους ετεροεπαγγελματίες, που έχουν εισόδημα κατώτερο του ορίου φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο.

β) Στην περίπτωση που αυτό δε γίνεται δεκτό από την ΕΕ, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστεί με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

5. Να καταργηθεί το πριμ ρίσκου και ποιοτικών χαρακτηριστικών που δίνεται στους εκκοκκιστές και να μεταφερθεί στους βαμβακοπαραγωγούς.

Ρύθμιση όλων των χρεών στην ΑΤΕ

1. Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων.

Τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και όχι επιτόκιο μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού.

2. Αμεση μείωση του επιτοκίου της ΑΤΕ στο 8% από 18% που είναι σήμερα.

Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

1. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στο 6% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής και 7% για προϊόντα ζωικής παραγωγής.

2. Ελεγχος στις τιμές και πάταξη της αισχροκέρδειας στα μέσα και εφόδια που παράγουν οι βιομήχανοι και διακινούν οι μεγαλέμποροι, μείωση των τιμών στα παραπάνω εφόδια που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

3. Χορήγηση πετρελαίου χωρίς δασμούς στους αγρότες.

4. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας.

α) Ολοκλήρωση των έργων κεφαλής του Αχελώου και των παράλληλων έργων (αρδευτικά και κανάλια).

β) Ολοκλήρωση του έργου Σμόκοβου (σήραγγα Λεονταρίου - Αρδευτικά).

γ) Αρδευτικά Πηνειού και αρδευτικά Κάρλας.

Μητρώο
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το μητρώο αγροτών για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Να αποκλειστούν με φορολογικές ρυθμίσεις όσοι ασκούν το αγροτικό επάγγελμα ως δεύτερο και χρησιμοποιούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πλουτισμό ή αποθεματοποίηση.
Νέοι αγρότες

Να ελαχιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη νέων αγροτών στα κίνητρα και στα σχέδια βελτίωσης.

Κτηνοτροφία
  • Να λαμβάνουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι εξισωτικές αποζημιώσεις, όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.
  • Να καταργηθεί ο περιορισμός στις επιδοτήσεις στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους αιγών και προβάτων.
  • Να συνεχιστεί η απόσυρση φέτας.
  • Να αναπληρώσει η κυβέρνηση την απώλεια εισοδήματος στους κτηνοτρόφους που μειώθηκε εξαιτίας της ισοτιμίας πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.
Σιτάρι
  • Να κάνει παρέμβαση το κράτος για την απορρόφηση των σιτηρών που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών με τιμή 55 δραχμές το κιλό. Να καταργηθούν οι ζώνες καλλιέργειας στα σιτηρά, καλαμπόκι κλπ.
Δίκες
  • Να φέρει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση για ψήφιση την τροπολογία για την παραγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων των αγροτών στις κινητοποιήσεις και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δίκες ως μέσο εκφοβισμού τους.
Να, γιατί βγαίνουν στους δρόμους

Οταν ένας αγρότης που καλλιεργεί 185 στρέμματα αποδεικνύει "με χαρτί και μολύβι" ότι δουλεύουν τέσσερα άτομα για ένα ετήσιο συνολικό εισόδημα 2,3 εκατ. δραχμών, είναι φανερό ότι οι συνάδελφοί του με μικρότερο κλήρο αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας έχουν, πάρα πολλές φορές, ισχυριστεί ότι οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν υψηλό εισόδημα και τα περνούν πολύ καλά. Επομένως - λένε - δε δικαιολογούνται να βγαίνουν κάθε χρόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους, ζητώντας συνεχώς κι άλλα από το κράτος. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, είτε οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αχόρταγοι, ή κινητοποιούνται για την εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών στόχων, είναι, δηλαδή, υποκινούμενοι. Γι' αυτό και αντιμετωπίζονται, αντί με το διάλογο που θα οδηγούσε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με τα ΜΑΤ που προκαλούν δολιοφθορές στα τρακτέρ και τα αγροτοδικεία που δικάζουν και καταδικάζουν αβέρτα, χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς.

Κατ' αρχάς και οι Θεσσαλοί, όπως όλοι οι αγρότες της χώρας μας, χρόνο με το χρόνο χάνουν από το εισόδημά τους - τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ - εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα τα 7 τελευταία χρόνια. Ολοι παραδέχονται, πλέον, ότι η πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλει περιορισμούς στις αγροτικές καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας κι άλλα μέτρα, μειώνει δραστικά το αγροτικό εισόδημα. Το ίδιο και η ανεξέλεγκτη αύξηση στα γεωργικά μέσα και εφόδια, το ίδιο και η τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας με τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού, τους τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια.

Και για να πειστεί οποιοσδήποτε για "του λόγου το αληθές" δεν έχει παρά να δει τις φουσκωμένες καρτέλες χρεών των αγροτών στην Τράπεζα και να μετρήσει τους ξεριζωμένους από τα χωράφια ξωμάχους, που παίρνουν το δρόμο για τη μετανάστευση στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Βεβαίως, την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγροτιά τη γνωρίζουν καλά και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας. Οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες τους εναντίον των Θεσσαλών αγροτών αποσκοπούν στο να απομονώσουν το αγροτικό κίνημα της Θεσσαλίας από τους άλλους αγρότες της χώρας και να στρέψουν τους άλλους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς των πόλεων εναντίον της δήθεν ευημερούσας θεσσαλικής αγροτιάς.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι "καλοπροαίρετοι", αλλά μη γνωρίζοντες, που πιστεύουν ότι πραγματικά στη Θεσσαλία οι αγρότες είναι πλούσιοι, αλλά "γκρινιάρηδες" κι αχόρταγοι, αν όχι υποκινούμενοι στις κινητοποιήσεις τους. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, σ' ένα Θεσσαλό αγρότη για να μας πει τι σοδεύει και τι κερδίζει.

"Με χαρτί και με μολύβι"

Ο Νίκος Ζαμπούκας είναι ένας νέος σε ηλικία αγρότης από τη Χαρά της Λάρισας. Καλλιεργεί, μαζί με τον πατέρα του, 185 στρέμματα: Απ' αυτά μόνο τα 15 είναι νοικιασμένα. Θεωρείται ένας από τους μεσαίους, αν όχι από τους μεγάλους, αγρότες της Θεσσαλίας, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος αγροτικός κλήρος στην περιοχή δεν ξεπερνάει τα 40-45 στρέμματα.

Ασχολείται με πολλές καλλιέργειες και θα μπορούσε να είναι πραγματικά ένας πλούσιος αγρότης, αφού και αρκετή περιουσία έχει και κατά τον καλύτερο τρόπο την αξιοποιεί.

Του ζητήσαμε, λοιπόν, να μας λογαριάσει, με λεπτομέρειες, τι ξοδεύει, τι σοδεύει και τι του μένει.

"Καλλιεργώ - μας λέει - μαζί με τον πατέρα μου 185 στρέμματα. Είχα 30 στρέμματα βαμβάκι, 13 στρέμματα τεύτλα, 25 στρέμματα βίκο (τα 15 νοικιασμένα), 8 στρέμματα κριθάρι και 99 στρέμματα σκληρό σιτάρι. Εκανα τον τελικό λογαριασμό και βρίσκω: Σόδεψα, συνολικά 6.000.000 δραχμές περίπου. Τα έξοδα έφτασαν στα 3.700.000 δρχ περίπου. Μου έμειναν - θα μου μείνουν να πω καλύτερα γιατί ακόμα δεν τιμωρήθηκα όλα τα λεφτά για το βαμβάκι, ενώ σχεδόν όλο το στάρι το έχω απούλητο - περίπου 2.300.000 δρχ. καθαρό χρονιάτικο εισόδημα. Αυτά είναι τα κέρδη μου. Να σκεφτείς, όμως, ότι εγώ έχω αρκετά στρέμματα, έχω τη δυνατότητα ακόμα να πληρώνω "ντούκου" για την αγορά των μέσων και εφοδίων και γλιτώνω πολλά, σε σχέση με άλλους που δανείζονται από την τράπεζα και τα πληρώνουν πιο ακριβά και είμαι και καλά οργανωμένος και να έχεις υπόψη σου ότι δουλεύουμε συνεχώς επί 9 και παραπάνω μήνες 4 άτομα της οικογένειας για ένα εισόδημα 2.300.000 δρχ.".

Του ζητήσαμε να γίνει πιο αναλυτικός στα έσοδα και στα έξοδα, λέγοντάς του ότι υπάρχουν "πολλοί άπιστοι Θωμάδες".

Κι άρχισε αναλυτικό λογαριασμό, κοιτώντας στα τιμολόγια.

"Απ' τα 30 στρέμματα με βαμβάκι πήρα 10 τόνους περίπου. Πούλησα σε τιμή 264 και 245 δρχ. το κιλό και πληρώθηκα καθαρά - αν βγάλεις και το 3% κρατήσεις για τον ΕΛΓΑ - 2.500.000 δρχ. Να σου δείξω τώρα και τα έξοδα γι' αυτά τα 30 στρέμματα με βαμβάκι: Οργωμα 150.000,σπόρος 150.000,σπαρτικά 50.000,σκαλίσματα 50.000,φυτοφάρμακα 200.000,λιπάσματα 200.000,πότισμα με ρεύμα 300.000,συλλεκτικά και μεταφορικά 200.000 δρχ. Σύνολο εξόδων 1.300.000 δρχ. Απ' το βαμβάκι μου έμειναν 1.200.000 δρχ. στην τσέπη.

Πάμε τώρα στα τεύτλα. Απ' τα 13 στρέμματα έβγαλα 85 τόνους περίπου και πληρώθηκα 1.000.000 δρχ. περίπου.

Τα έξοδα: Οργωμα 50.000,σπόρος και σπαρτικά 50.000,φυτοφάρμακα 60.000,λιπάσματα 60.000,σκάλισμα 120.000 (είναι πολύ ακριβά τα μεροκάματα για τα τεύτλα, γιατί τα σκαλίζουν και τ' αρδεύουν κιόλας), πότισμα 180.000,συλλεκτικά 180.000.Σύνολο εξόδων 700.000.Βγάλτα από το 1.000.000, μένουν 300.000 δρχ.

Από τα 25 στρέμματα με βίκο έβγαλα 5,5 τόνους περίπου και θα πληρωθώ περίπου 800.000 δρχ. (Ακόμα δε μας έδωσαν τις 55 δρχ. το κιλό επιδότηση). Τα έξοδα: Σπόρος 70.000,καλλιεργητικά 100.000,φυτοφάρμακα 50.000,συλλογή 150.000,νοίκι 300.000.Σύνολο εξόδων 670.000.Στην τσέπη μου 130.000 δρχ.

Από τα 8 στρέμματα με κριθάρι πήρα 3 τόνους περίπου, με το 48 δρχ. το κιλό που το πούλησα, 145.000 δρχ. Τα έξοδα: Σπόρος 10.000,φάρμακα 40.000,συλλογή 20.000.Μου έμειναν απ' το κριθάρι 75.000 δρχ.

Και από τα 99 στρέμματα με σκληρό στάρι έβγαλα 44,5 τόνους (είχα καλή παραγωγή φέτος). Το 'χω απούλητο, αλλά αν υπολογίσουμε ότι το στάρι πουλιέται 41 δρχ. το κιλό, θα σοδέψω 1.500.000 δρχ. περίπου. Τα έξοδα: Σπόρος μαζί με απολυμαντικό 150.000 δρχ.,φυτοφάρμακα 150.000,λιπάσματα 100.000,συλλογή 200.000 δρχ. Σύνολο 600.000 τα έξοδα. Θα μου μείνουν - αν το πουλήσω - 900.000 δρχ.".

Αυτός είναι ο λογαριασμός "με χαρτί και με μολύβι" που μας έκανε ο Νίκος Ζαμπούκας. Ενας από τους "πλούσιους" αγρότες της Θεσσαλίας, που δουλεύει, μαζί με την οικογένειά του, μέρα - νύχτα για την επιβίωση. Διότι ένα οικογενειακό εισόδημα 2.300.000 δρχ. το χρόνο μόνο για επιβίωση φτάνει και αν.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς επιβιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των Θεσσαλών αγροτών με 20 έως 50 στρέμματα. Η ψυχή τους το ξέρει. Γι' αυτό και βγαίνουν στους δρόμους με τα τρακτέρ. Γιατί αν δε βγουν, θ' αναγκαστούν να πάνε όλοι στη Γερμανία για να πλένουν, νύχτα - μέρα, πιάτα. Κι αν βρουν και εκεί δουλιά...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές

Αγωνιστικές αποφάσεις έχουν πάρει και οι αγρότες πολλών άλλων περιοχών της χώρας, που από αύριο μπαίνουν στο "χορό" των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα:

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στα Κύμινα σήμερα το βράδυ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η μαζική έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, για αύριο και μεθαύριο.

Βορειοκεντρική Εύβοια: Την Τρίτη

στις 11 π.μ. συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου.

Βοιωτία: Αύριο στις 6 μ.μ. γίνεται στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας σύσκεψη συλλόγων και συνεταιρισμών του νομού.

Ηλεία: Συγκέντρωση με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Φιλοθέης, έξω από την πόλη του Πύργου, αύριο στις 11 π.μ. και πορεία προς τη Νομαρχία.

Αίγιο: Παναγροτικό συλλαλητήριο αύριο στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας.

Χανιά: Συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς την Τρίτη στις 11 π.μ. και πορεία προς τη Νομαρχία.

Αρτα: Συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Λέσβος: Συλλαλητήριο στην προκυμαία της Μυτιλήνης, την Τετάρτη στις 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ