Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Απαντούν με κλιμάκωση των αγώνων στην κυβερνητική κοροϊδία

"ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ" είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Αποδεικνύεται, όχι μόνο η επιμονή της κυβέρνησης στην αντιαγροτική πολιτική, αλλά και η παρελκυστική τακτική της. Συνεδρίασε χτες στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή και έδωσε το "σύνθημα": Από αύριο τα τρακτέρ ξεκινούν για την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Την απάντηση στη νέα προκλητική κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, θα δώσουν οι Θεσσαλοί αγρότες με την εφόρμησή τους στην Εθνική Οδό, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά τις προχτεσινές απαράδεκτες ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας, αλλά και τη χτεσινή επιστολή - απάντηση προς την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,με τις οποίες "προσφέρει" ένα ολοστρόγγυλο "τίποτα" στα δίκαια και ζωτικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, η τελευταία συνεδρίασε χτες στη Λάρισα - σήμερα θα συνεδριάσουν και οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές - κι έδωσε το "σύνθημα" για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από αύριο, λοιπόν, τα τρακτέρ ξεκινούν από τα χωριά και τις επαρχίες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών για την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου θα στηθούν "μπλόκα" στη "Βιοκαρπέτ" και σε άλλα, γνωστά από τις παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις, σημεία.

Η κυβέρνηση επέλεξε, για μια ακόμα φορά, την κατά μέτωπο σύγκρουση με τους αγρότες κι αυτή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Η αγροτιά της Θεσσαλίας - και μαζί της ολόκληρης της Ελλάδας - δεν έχει πλέον άλλη επιλογή, παρά την ένταση του αγώνα της, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων της και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τα δημιουργεί, τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει. Αλλωστε, οι Θεσσαλοί αγρότες που, εδώ και 3 μήνες, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είχαν προειδοποιήσει σαφώς ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, οι "διαφορές" τους με την αντιαγροτική πολιτική θα "λυθούν" στα "μαρμαρένια αλώνια".

Από αύριο, λοιπόν, ο αγώνας της αγροτιάς κλιμακώνεται και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη...

Επανάληψη του εμπαιγμού

Εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα και τα αιτήματά τους είναι πολύ συγκεκριμένα και γνωστά. Από το φθινόπωρο η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή αλλά και οι αγρότες άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έπρεπε να φτάσει το τέλος Γενάρη για να δεήσει ο υπουργός Γεωργίας - και αφού πρώτα διοργάνωσε τις φιέστες τάχα διαλόγου - να δεχτεί τελικά σε συνάντηση την ΠΑΣΕ. Ακουσε και πάλι τα γνωστά αιτήματα και ζήτησε χρόνο για να τα "μελετήσει", λέγοντας ότι θα απαντήσει στις 6 Φλεβάρη, καθώς γνώριζε την απόφαση των αγροτών της Θεσσαλίας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμούς δρόμων από την 1η Φλεβάρη. Ολη την προηγούμενη βδομάδα που πέρασε, τα ΜΜΕ - βαστάζοι της κυβέρνησης "βομβάρδιζαν" με "ειδήσεις", σύμφωνα με τις οποίες "λύνονται προβλήματα των αγροτών".Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας" της Παρασκευής: "Μέτρα στο παραπέντε των κινητοποιήσεων - "ΜΠΛΟΚΟ" στους αγρότες με 150 δισ." για να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση χτες μετά το φιάσκο βάζοντας τίτλο "Σε επιτροπές το πακέτο Ανωμερίτη για μελέτη... ΦΡΕΝΟ στα μέτρα ΓΚΑΖΙ στα τρακτέρ"!

"Οχι" σε όλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπόμνημα που παρέδωσε η ΠΑΣΕ στον υπουργό Γεωργίας περιλαμβάνονται 21 συγκεκριμένα αιτήματα. Η απάντηση: ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.Στην 27σέλιδη επιστολή - απάντηση προς την ΠΑΣΕ ο υπουργός Γεωργίας, αφού πρώτα καταναλώνει αρκετές σελίδες με "έκθεση ιδεών" περί "ανάπτυξης", "ανταγωνιστικότητας", "ανασυγκρότησης υπαίθρου" κλπ. έρχεται στα συγκεκριμένα:

  • Για το βαμβάκι απάντησε ότι στόχος είναι η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος "ελλειμματικών πληρωμών". Αρνείται την κατάργηση της συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρέμματα και την επιστροφή του ποσού της συνυπευθυνότητας, καθώς και την κάλυψη του ποσού αυτού, σε περίπτωση άρνησης της ΕΕ, από εθνικούς πόρους.
  • Για τα χρέη απέρριψε το αίτημα να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και όχι επιτόκιο μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού. Απάντησε ότι θα γίνει ρύθμιση τραπεζικού χαρακτήρα και οι τρόποι ρύθμισης τον χρεών θα εξεταστούν την ερχόμενη Τετάρτη σε σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ.
  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής δεν έδωσε ούτε καν κάποια δέσμευση και απάντησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διερευνηθούν όλοι οι συντελεστές κόστους μέσα στο Φλεβάρη.
  • Για δημιουργία των έργων υποδομής στη Θεσσαλία (εκτροπή Αχελώου, Σμόκοβο κ.ά.) δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που εκκρεμούν και αράδιασε μελέτες και προϋπολογισμούς χωρίς αντίκρισμα.
  • Για το Μητρώο Αγροτών απάντησε ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση των κριτηρίων για το ποιοι θα θεωρηθούν "κατά κύρια απασχόληση αγρότες" και επιβεβαίωσε, με τα όσα γράφονται σχετικά, ότι το Μητρώο Αγροτών θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Για τους νέους αγρότες αράδιασε για λόγους εντυπώσεων όλους τους νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης, που αποδεδειγμένα σε τίποτα δεν ωφελούν τους νέους αγρότες και έδωσε εντέχνως αρνητική απάντηση στο αίτημα να ελαχιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη νέων αγροτών στα κίνητρα και στα σχέδια βελτίωσης.
  • Για την κτηνοτροφία,αρνήθηκε την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων και έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις από την "Ατζέντα 2000"!
  • Για τα σιτηρά απάντησε ότι παρέμβαση του κράτους για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων σκληρού σίτου είναι ασυμβίβαστη με το κοινοτικό δίκαιο και αρνήθηκε την κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας.
  • Για τις δίκες έκανε αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για παραγραφή των αδικημάτων, που υποτίθεται ότι έγιναν στο διάστημα των αγροτικών κινητοποιήσεων από το 1995, όμως δε λέει τίποτα για το πότε θα ψηφιστεί στη Βουλή και αν θα σταματήσουν τα "αγροτοδικεία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ