Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"
Πρεμιέρα με άδειες τσέπες

Ηδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία των δήμων που προήλθαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις. Οι ΟΤΑ καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς υποδομές, πόρους και εξοπλισμό. Οι δημοτικές αρχές πιέζονται από την κυβέρνηση να χαρατσώσουν άγρια τους δημότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν κονδύλια

"Φέρνουμε την επανάσταση στη χώρα. Δίνουμε τη νέα πνοή στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης στην ΟΝΕ. Επιτέλους, ανταποκρινόμαστε στα ευρωπαϊκά πρότυπα".

Ορισμένες, μόνο, από τις φράσεις που ξεστόμισαν τα κυβερνητικά στελέχη, όταν προσπαθούσαν να πείσουν για την "αναγκαιότητα" των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την "αναγκαιότητα" επιβολής του περιβόητου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ".

Του "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.Στηρίχτηκε επί της ουσίας από τη ΝΔ,που καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο - παρά την αντίθετη άποψη κορυφαίων στελεχών της - στο πλαίσιο των γνωστών δικομματικών καβγάδων για το... πάπλωμα. Οπως στηρίχτηκε και από το ΣΥΝ,τόσο στο επίπεδο των δημάρχων που ελέγχει, όσο και στο επίπεδο των βουλευτών του, που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και διαφοροποιήθηκαν σε ανούσια σημεία του. Του νομοσχεδίου, που καταψηφίστηκε από το ΔΗΚΚΙ,το οποίο απλά διαφώνησε στα επιμέρους και δεν έθιξε το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενό του.

Νομοτελειακά, όμως, ο καιρός των μεγαλόστομων εξαγγελιών παρέρχεται και φτάνει η ώρα τα υπεσχημένα να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι τουλάχιστον ζοφερή. Οπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και όπως περιγράφεται και σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ.

* * *

Ο "Ρ" μίλησε με νεοεκλεγέντες αιρετούς από διάφορες περιοχές της χώρας, που καλούνται να λειτουργήσουν νεοσύστατους ΟΤΑ. Ολοι εκδήλωσαν την αγωνία τους για το μέλλον των πολυδιαφημισμένων από την κυβέρνηση, νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Των δήμων, που καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς καν Δημαρχεία. Χωρίς υποδομές και προσωπικό, δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης. Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, εφόσον όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι στον αέρα.

Το περιβόητο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (το πρόγραμμα χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ, που θα διαρκέσει μια πενταετία, με ενδεχόμενο να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια) παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό για τους αιρετούς. Τους αιρετούς που δε γνωρίζουν πόσα θα πάρουν και πότε θα τα πάρουν, για να προγραμματίσουν και να ξεκινήσουν την εκτέλεση έργων. Οπως, επίσης, δε γνωρίζουν πόσα από τα έργα, που ζητούν και έχουν ανάγκη οι δημότες, θα δεήσει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει. Τους αιρετούς, που καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες ανάγκες, σε μεγαλύτερη χωρική έκταση, με τα ίδια χρήματα. Αυτά που έπαιρναν και πριν από τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ".

* * *

Γιατί, όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρύψει ότι το ΕΠΤΑ περιλαμβάνει τα κονδύλια που έπαιρνε η ΤΑ και πριν την προώθηση των αναγκαστικών συνενώσεων. Δεν κατάφερε να αποκρύψει ότι απλά ανακύκλωσε τα προηγούμενα κονδύλια και τα αμπαλάρισε σε ένα φανταχτερό περιτύλιγμα, με τον πομπώδη τίτλο "ΕΠΤΑ".

Τους αιρετούς, που πιέζονται συνεχώς από το κυβερνητικό επιτελείο να επιβάλλουν, νέους, πρόσθετους, κεφαλικούς φόρους στους δημότες. Δηλαδή, να αναγκάσουν τους δημότες να ξαναπληρώσουν για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες, για τις οποίες ήδη έχουν πληρώσει στην κεντρική διοίκηση, μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Και η κυβέρνηση αντί να αποδώσει αυτά τα χρήματα στην ΤΑ, προκειμένου να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, τα παρακρατά. Και παρακρατά 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Ποσό, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες έργα που δεν έγιναν, έργα που έχουν προπληρωθεί, αλλά λείπουν από τους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ