Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δική μας η χρέωση

"Ο Υμηττός "βγαίνει" την Κυριακή!". Οι σύντροφοι στην Κομματική Οργάνωση της Αγίας Παρασκευής γνώριζαν από την Παρασκευή το βράδυ ότι ο "Κυριακάτικος Ρ" στις 24.01.1999, θα δημοσιεύσει την έρευνα για την προσπάθεια κάποιων καταπατητών να "βάλουν στο χέρι" χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Υμηττό, δίπλα στο σημείο από το οποίο θα περνά η υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρος.

* * *

Την Κυριακή το πρωί, με τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" στο χέρι, οι σύντροφοι κάνουν εξόρμηση στην περιοχή. Ο κόσμος ανταποκρίνεται. Η δουλιά έχει αποτελέσματα. Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση. Την επόμενη μέρα άνθρωποι από όλους τους χώρους αλλά και από άλλες περιοχές, όπως στο Χολαργό, στου Παπάγου, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα: Την υπόθεση της περιφερειακής λεωφόρου που καταστρέφει εδώ και μερικά χρόνια τον Υμηττό. Τώρα αποκαλύπτεται και το "γιατί" γίνεται αυτή η καταστροφή. Μεγάλα είναι τα συμφέροντα που θέλουν να χτίσουν δίπλα στη λεωφόρο και να κερδίσουν δισεκατομμύρια από την καταστροφή. Υπάρχουν άλλωστε και πολιτικές αποφάσεις που δίνουν αυτό το περιθώριο. Και η κομπίνα των καταπατητών έρχεται και "δένει" με το σχέδιο.

* * *

Τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης φτιάχνουν φακέλους με αρκετό ενημερωτικό υλικό. Μέσα σ' αυτό υπάρχει και ο "Κυριακάτικος Ρ". Τον δίνουν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της Αγίας Παρασκευής, στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Υμηττού αλλά και σε φορείς άλλων περιοχών. Η βοήθεια του "Ρ" γίνεται αντικείμενο συζήτησης μέσα στην Επιτροπή και όχι μόνο. Τα μέλη της βοηθούν στη διακίνηση και στην πληροφόρηση. Σ' αυτή την αλυσίδα υπάρχουν αυτοί οι κρίκοι.

* * *

Την επόμενη Κυριακή στις 31.01.99, ο "Ρ" βγαίνει ξανά, αυτή τη φορά με τη συνέχεια του θέματος. Η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου της υπόθεσης. Οι σύντροφοι ξανά στο δρόμο. Για εξόρμηση. Νέα μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο...

Τρεις μέρες μετά το δεύτερο δημοσίευμα και με αφορμή τις αποκαλύψεις, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας, παρεμβαίνει και αναθέτει έρευνα για την υπόθεση του Υμηττού.

* * *

Ο Υμηττός είναι ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο "Ρ". Θα μπορούσε να ήταν κάποιο άλλο. Αυτό που εντοπίζουμε μ' αυτό το σημείωμα είναι το πως οι κομμουνιστές λειτουργούν σαν ο βασικός κρίκος της αλυσίδας για τη διακίνηση του "θέματος" και πως με αυτό συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου, στη συσπείρωση και στον αγώνα. Αυτή η δράση με τη σειρά της χρεώνει κι εμάς για ΤΟ "θέμα" που κάθε φορά ΠΡΕΠΕΙ να αποκαλύπτει ο "Ριζοσπάστης", σαν καθημερινό χρέος των δημοσιογράφων που γράφουν στις σελίδες του.

Σ' αυτές τις σελίδες που κάποτε η αποκάλυψη και το "θέμα" δεν ήταν τόσο ανώδυνα όσο σήμερα, δεν ήταν απλά ένα "καθημερινό χρέος", αλλά το χρέος εκείνο που κόστιζε ακόμα κι αυτήν την ίδια τη ζωή, σ' αυτούς που έπαιρναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέρος στον κύκλο...

Δική μας η χρέωση...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ