Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Επ' αόριστον αποχή απ' τις εφημερίες στη Θεσσαλονίκη, το Λαϊκό και το ΚΑΤ

Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι η επόμενη βδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων για τις εφημερίες του 1998, καθώς και τη σύνταξη ασφαλών προγραμμάτων για το 1999.

Μετά την αναστάτωση του περασμένου καλοκαιριού ήταν σχεδόν βέβαιο ότι και το 1999 θα άρχιζε με κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς ο προϋπολογισμός του 1999 προέβλεπε το ίδιο κονδύλι (64 δισ. δραχμές το 1998) και για τις εφημερίες του 1999.

Ο ίδιος ο υπουργός Λ. Παπαδήμας στις 27.1.1999 παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια αυτά δε φτάνουν - όταν μάλιστα με αυτά θα καλυφθεί και η εξέλιξη των γιατρών - και ότι θα υπάρξει κάποια προσαύξηση. Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιμονή της κυβέρνησης στη λογική των περικοπών, που οδηγούν σε αρνητικά εκκαθαριστικά τους γιατρούς για την περίοδο που έγινε εκκαθάριση, ενώ δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες του τελευταίου τριμήνου.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν προχώρησαν ούτε στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα προγράμματα των εφημεριών, ενώ έστειλε εγκύκλιο(28.12.1998) με την οποία ορίζει ότι θα εφαρμόζονται προγράμματα εφημεριών στα ποσά του 1998! Δηλαδή, βάζει στα νοσοκομεία την ίδια οικονομική δουλιά και τα αφήνει ακάλυπτα στις εφημερίες τουλάχιστον μια βδομάδα.

Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν η κατάθεση - και ταυτόχρονη απόσυρση - μιας τροπολογίας, η οποία προέβλεπε την καθιέρωση της ενδιάμεσης ή μεικτής εφημερίας όπως έλεγε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Δηλαδή από όλες τις προτάσεις της Επιτροπής η κυβέρνηση υιοθέτησε μόνο εκείνη που - από μόνη της - θα οδηγούσε σε περαιτέρω προβλήματα καθώς δεν προβλεπόταν στις αργίες.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και το πιο πιθανό είναι να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν αύριο όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο αυτοί του ΕΣΥ αλλά και οι πανεπιστημιακοί. Αύριο, ώρα 2.30 μ.μ., θα κάνουν συγκέντρωση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα: Οι γιατροί του ΕΣΥ αποφάσισαν αποχή από τις εφημερίες επ' αόριστον, ενώ το διδακτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε απεργία μέχρι και την Παρασκευή.

Στην Αθήνα

Αναστέλλεται από αύριο και επ' αόριστον η λειτουργία του ΚΑΤ, σύμφωνα με απόφαση των γιατρών, καθώς δεν υπάρχουν προγράμματα εφημερευόντων για τον Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο δε θα γίνεται εισαγωγή ασθενών. Σημειώνεται ότι οι γιατροί έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη.

Στο "Λαϊκό", οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποχή από τα καθήκοντά τους. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν την 1η Φλεβάρη και θα συνεχιστούν επ' αόριστον. Οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην ακολουθήσουν τα προγράμματα εφημερευόντων γιατρών που συνέταξε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου και τα κοινοποίησε στους διευθυντές των Τμημάτων την Παρασκευή. Χτες, που το Νοσοκομείο είχε γενική εφημερία αντιμετωπίστηκαν μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά.

  • Δίωρη διαμαρτυρία κάνουν κάθε πρωί από τις 20 Γενάρη οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την καταβολή πρόσθετων αμοιβών, νυχτερινών και αργιών Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ