Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
"Η κυβέρνηση χρωστά στους δημότες"

Ενας νέος δήμος, με 40 χιλιάδες κατοίκους, δεν ενισχύεται με απορριμματοφόρα. Από αυτά τα οχήματα, η κυβέρνηση στέλνει μόλις τέσσερα σε ένα νομό με 16 νέους ΟΤΑ. Δείγμα της "προίκας", που δίνει στους προερχόμενους από συνένωση δήμους, προκειμένου να καλύψουν τις νέες, αυξημένες ανάγκες των δημοτών. Η συζήτηση με το νέο δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο είναι αποκαλυπτική:

- Μια πρώτη εντύπωση από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζετε ως νέα δημοτική αρχή;

- Πέρα από όσα ταλανίζουν την ίδια την πόλη της Καρδίτσας, και στα χωριά, που συνενώθηκαν με αυτήν, είναι πολλά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι προβληματικό. Oι κοινωνικές υπηρεσίες, οι παροχές στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, είναι υποβαθμισμένες.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι αγρότες, με τεράστια προβλήματα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως δημοτική αρχή, οφείλουμε με συγκεκριμένα έργα να τους διευκολύνουμε στην εργασία τους. Ομως, δεν μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε. Με το ίδιο προσωπικό, με τα ίδια μέσα που είχε ο Δήμος Καρδίτσας πριν τις συνενώσεις, πρέπει τώρα να καλύψει μεγαλύτερες απαιτήσεις.

- Γιατί μένετε στα "ίδια";

- Ο "Καποδίστριας" νομοθετήθηκε για να εξυπηρετήσει την κατεύθυνση της κυβέρνησης να παρέχει λιγότερες υπηρεσίες, εισπράττοντας περισσότερα από τους εργαζομένους. Πολλά ακούστηκαν περί "προίκας" των νέων δήμων και χρηματοδότησης από το ΕΠΤΑ. Ομως, το ΕΠΤΑ είναι χρήματα που έτσι και αλλιώς έπαιρνε η ΤΑ. Και μετά τη συνένωση, με τα ίδια ανεπαρκή κονδύλια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα προβλήματα.

Σε συσκέψεις που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με νεοκλεγέντες αιρετούς - προκειμένου να τους "ενημερώσει" για τη λειτουργία των νέων δήμων - τόνισε απροκάλυπτα πως πέρασε η εποχή που οι δήμοι διεκδικούσαν και έπαιρναν χρήματα από την κεντρική διοίκηση. Πως τώρα έχουν ίδιους πόρους και μπορούν να καλύψουν με "αυτάρκεια" τις ανάγκες τους. Δηλαδή, φορολογήστε τους δημότες. Αναφορικά με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που διατυμπανίζουν πως θα μας δοθεί, σχετικές οι εξαγγελίες παραμένουν κενό γράμμα.

- Αυτό τι συνεπάγεται για την περιοχή σας;

- Στο Νομό Καρδίτσας λειτουργούν πλέον 20 δήμοι, εκ των οποίων οι 16 είναι νέοι. Η κυβέρνηση, λοιπόν, "εξοπλίζει" το νομό με μόλις 4 απορριμματοφόρα. Απ' αυτά, κανένα δεν κατευθύνεται στο νέο Δήμο Καρδίτσας. Και αυτός ο νέος ΟΤΑ, με τους 40 χιλιάδες κατοίκους, "ενισχύεται" από την κυβέρνηση με ένα φορτηγό και έναν εκσκαφέα! Εμείς χρειαζόμαστε, επειγόντως, μηχανήματα για την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας. Αν δε μας εξοπλίσουν, τι θα κάνουμε; Θα φορολογήσουμε τους δημότες για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να τα αγοράσουμε;

Και προσέξτε τι συμβαίνει με τα δημοτικά τέλη. Με την Καρδίτσα συνενώνεται η κοινότητα της Καρδιτσομάγουλας. Τα ανταποδοτικά τέλη στην Καρδίτσα, φέτος, ήταν 238 δρχ. το τ.μ. για τα σπίτια και 592 για τα καταστήματα. Στην κοινότητα ήταν 80 και 100 δρχ., αντίστοιχα. Στην Καρδίτσα οι δημότες πληρώνουν για το νερό 240 δρχ. το κυβικό μέτρο. Στην Καρδιτσομάγουλα πληρώνουν 40. Ανάλογες διαφορές παρατηρούνται και με τα άλλα χωριά, που συνενώνονται με την Καρδίτσα, όπως με το Ρούσσο. Εκεί, οι κάτοικοι πληρώνουν 10 δρχ. το κ.μ. για το νερό. Τι πρέπει να κάνουμε; Να αυξήσουμε τα τέλη στα χωριά, προκειμένου να ισοσκελιστούν με της Καρδίτσας και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι; Στα χωριά, όπου κατοικούν κυρίως αγρότες και συνταξιούχοι με μικρό εισόδημα;

Βέβαια, ίσως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο "Καποδίστριας" προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών δημοτικών τελών στα χωριά που συναποτελούν ένα νέο δήμο. Ομως, και αυτή η διαφοροποίηση ορίζει να γίνεται με βάση τα λειτουργικά έξοδα, για την παροχή υπηρεσιών. Επομένως, θα φεύγουν τα απορριμματοφόρα από την Καρδίτσα για τα χωριά. Η απόσταση θα είναι μεγαλύτερη, από πριν τη συνένωση κατάσταση. Αρα, περισσότερα καύσιμα. Αρα, μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα. Αρα, με βάση την κυβερνητική αντίληψη, θα πρέπει να αυξήσουμε κατακόρυφα τα τέλη στους κατοίκους των χωριών, για να τα μαζεύουμε τα απορρίμματά τους.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη να συνδεθεί με την άποψη ότι πρέπει να πληρώσει περισσότερα. Εμείς δεσμευτήκαμε, τα δημοτικά τέλη της Καρδίτσας να είναι ανάλογα των σημερινών. Οι κάτοικοι των χωριών δε θα αντιμετωπίσουν άλλη αύξηση.

- Χρειάζονται, όμως, χρήματα. Πού θα βρεθούν;

- Υπάρχει λύση. Η κυβέρνηση παρακρατά 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των δημοτών. Και κακώς οι ηγεσίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων παραβλέπουν την παρακράτηση αυτή και αποδέχονται τη λογική της κυβέρνησης για παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων. Οπως, πολύ κακώς, αιρετοί, πραγματικά κυβερνητικά φερέφωνα, ομιλούν περί "επαρκών κονδυλίων", που δήθεν έχουν δοθεί από την κεντρική διοίκηση.

Οι αιρετοί είναι που πρέπει να στραφούν στην αγωνιστική διεκδίκηση των παρακρατημένων. Να παλέψουν και να κερδίσουν τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση και όχι να συμβάλουν στην παραπέρα μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, μέσω επιβολής υπέρογκων δημοτικών τελών.

Αυτά τα χρήματα, μας τα χρωστά η κυβέρνηση. Τα έχει εισπράξει από τους φορολογούμενους, για να μας τα αποδώσει και εμείς με τη σειρά μας να τα επιστρέψουμε στους δημότες, υπό τη μορφή έργου και υπηρεσιών. Τα χρωστά στους δημότες, εφόσον δε μας τα αποδίδει. Επομένως, μαζί με τους δημότες, οφείλουμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ