ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"18 ΑΝΩ"
Διαμαρτυρία στη Βουλή την Τρίτη

Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης "18 ΑΝΩ" προκειμένου να αποτρέψουν την απόφαση του υπουργείου Υγείας να απολύσει τους 14 θεραπευτές του προγράμματος. Ο συμβουλευτικός σταθμός της μονάδας εξακολουθεί να είναι κλειστός, ενώ την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, θεραπευτές και θεραπευόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας που εμμένει στην απόλυση των θεραπευτών. "Ασκεί απροκάλυπτα μια "πολιτική πυγμής" σε ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία. Αυτή η στάση μας έχει συγκλονίσει όπως και όλη την κοινωνία, σαν μια στάση βίας και βαρβαρότητας" υπογραμμίζουν τα μέλη της Επανένταξης και τονίζουν: "Από την άλλη μας κάνει ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά ότι τίποτα δε χαρίζεται. Ολα κατακτώνται".

Στο πλευρό των παιδιών της Επανένταξης βρίσκονται και αποθεραπευμένοι του "18 Ανω", οι οποίοι έστειλαν επιστολή προς τη Βουλή: "Εμείς, αναφέρουν στην επιστολή, που έχουμε τελειώσει το πρόγραμμα απεξάρτησης του "18 ΑΝΩ" και ζούμε τόσα χρόνια καθαροί, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει και να οδηγήσει σε κλείσιμο ένα χώρο που σημάδεψε τη ζωή μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να την οργανώσουμε με αξίες και να γίνουμε ενεργητικά άτομα μέσα στην κοινωνία, με υπεύθυνη άποψη, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εμείς λοιπόν οι πολίτες αυτού του κράτους απαιτούμε να δοθεί αμέσως λύση στο πρόβλημα της παράτασης των συμβάσεων των θεραπευτών με την άμεση ψήφιση της τροπολογίας της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για να μπει τέλος στη φαρσοκωμωδία που κάποιοι παίζουν με τις ζωές χιλιάδων σαν εμάς".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ
Η σημερινή κατάσταση στη Δημόσια Υγεία και οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η όξυνση όλων των προβλημάτων και η άθλια κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας οδήγησε πριν μια βδομάδα τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας να προχωρήσει σε υποσχέσεις και σε υποκριτική "δημόσια συγνώμη" για την υπάρχουσα αθλιότητα. Είναι υποκριτική, γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Εχει διαμορφώσει θέσεις, πολιτική, πρακτική και "φιλοσοφία" στο χώρο της Υγείας. Φιλοσοφία, που ενισχύει το νεοσυντηρητισμό και την ιδιωτικοποίηση. Η πολιτική του είναι συγκεκριμένη. Καθημερινά, συνειδητά, απαξιώνει, υποβαθμίζει και περιορίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα, εναρμονιζόμενο πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Συρρικνώνει συνεχώς τα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιωτικοποιεί τμήματα, υπηρεσίες και δραστηριότητές τους. Ενισχύει τη λογική της αγοράς και του ανταγωνισμού στην Υγεία. Η υγεία, από δικαίωμα του λαού και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα, μάλιστα, σε όλο το λαό, μετατρέπεται, με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική, χειροτερεύει την κατάσταση υγείας της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Καλλιεργεί την αντιδραστική αντίληψη ότι ο κάθε εργαζόμενος είναι ατομικά υπεύθυνος για την κατάσταση της υγείας του.

Δεν είναι μόνον το "Λαϊκό",που η άθλια κατάστασή του βρίσκεται σε επικαιρότητα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας, σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες. Αν δεν υπήρχαν οι γεμάτες αυταπάρνηση προσπάθειες, που καταβάλλουν εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, των υγειονομικών χώρων, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των Δημόσιων Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας μειώνεται συνεχώς.

Οι συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού και υπόλοιπου προσωπικού, γιατρών των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων φορέων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, χειροτερεύουν συνεχώς.

Η συναλλαγή, ο χρηματισμός, η διαφθορά παίρνουν μεγάλες διαστάσεις.

- Για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,δίδονται αόριστες υποσχέσεις. - Είναι ανύπαρκτη η Υγιεινή της Εργασίας και μετρημένοι στα δάχτυλα οι γιατροί Εργασίας.

- Η σχολιατρική υπηρεσία,οι σχολίατροι εξακολουθούν να είναι ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, ουσιαστικά, Σχολική Υγιεινή.

- Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί. Είναι αναγκαία η ανανέωση του στόλου του, η πρόσληψη προσωπικού και η εκπαίδευσή του, καθώς και η κάλυψη των οξυμένων αναγκών των δυσπρόσιτων περιοχών και ιδιαίτερα των νησιών.

Η συνολική υποβάθμιση και η συνειδητή συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας επιχειρείται σε συνθήκες εκρηκτικής διόγκωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, που πραγματοποιείται "ελεύθερα", μακριά από κάθε κρατικό έλεγχο. Ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και Διαγνωστικά Κέντρα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες υγείας, με την τεχνητή αύξηση των ιατρικών πράξεων, προκαλούν σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των ίδιων των ασθενών.

- Τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις συνεχείς αυξήσεις των νοσηλίων στα νοσοκομεία, οδηγούνται στη χρεοκοπία. Χειροτερεύουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και ασφάλισης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

- Τα Κέντρα Υγείας,όχι μόνον δε δημιουργήθηκαν, αλλά με το νέο νόμο αντικαταστάθηκαν από τα γνωστά Δίκτυα, μέσα από τα οποία αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

- Τα ιατρεία του ΙΚΑ αποτελούν το βασικό κορμό της ΠΦΥ. Παρά τη σοβαρή προσφορά και το ρόλο τους, στενάζουν από το βάρος των προβλημάτων τους.

- Ενισχύεται η λογική των υποκατάστατων στα εξαρτημένα άτομα - με την προώθηση της χρήσης μεθαδόνης - κάτι στο οποίο είναι αντίθετοι αυτοί που αγωνίζονται για την απεξάρτησή τους - ενώ την ίδια στιγμή δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις θεραπευτών της Κοινότητας απεξάρτησης "18 Ανω". Η αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων εξευτελίζει την ανθρώπινη ιδιότητα των ασθενών.

- Για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν νέες αόριστες υποσχέσεις. Υπαναχωρεί η κυβέρνηση, από προηγούμενες εξαγγελίες της. Μιλάει για μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών ΕΣΥ, από νοσοκομεία της πόλης. Μειώνονται τα κρεβάτια νοσοκομείων της για να καλυφθούν ανάγκες του νέου νοσοκομείου. Σημειώνουμε ότι είναι ΝΠΙΔ και δεν ανήκει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

- Το Νοσοκομείο στο Θριάσιο υπολειτουργεί και δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι δυνατότητές του, εξαιτίας της μη χρηματοδότησης. Ενα νοσοκομείο, που καλείται να καλύψει σημαντικές ανάγκες μιας μεγάλης και υποβαθμισμένης περιοχής. Τεράστια είναι και τα προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

- Για τις εφημερίες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δε γίνεται λόγος και, όσο για τις εφημερίες των γιατρών, ο υπουργός υποσχέθηκε λύση, έξω ακόμα και από το πόρισμα επιτροπής, που η ίδια η κυβέρνηση συγκρότησε. - Αποδιαρθρώνεται το ΠΙΚΠΑ και προωθείται η ιδιωτικοποίησή του μέσω της ανταποδοτικότητας λειτουργιών και υπηρεσιών του. Η κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από τον "εθελοντισμό" και την κίβδηλη "ελεημοσύνη" των μεγαλοαστών. Η κυβερνητική ευαισθησία εξαντλείται σε διακηρύξεις για τη, δήθεν, επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι",όπως και ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα "για τα παιδιά στο δρόμο".Ο αριθμός αυτών των παιδιών συνεχώς αυξάνεται και το δράμα τους, που αποτελεί στίγμα για κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση, συνεχίζεται.

- Οι οικονομικοί μετανάστες και σε θέματα Υγείας αντιμετωπίζονται με οικονομικά και ρατσιστικά κριτήρια.

- Ενας σημαντικός τομέας της Υγείας και της Εθνικής Οικονομίας, που ήταν μάλιστα και κερδοφόρος, ο τομέας του Φαρμάκου,έχει παραδοθεί στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

- Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας δεν έχουν αντίκρισμα, γιατί τα αντίστοιχα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώνονται συνεχώς. Οσα εξαγγέλλονται, δεν αντιμετωπίζουν στην ουσία τους τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων του. Δεν απαντούν στα συγκεκριμένα αιτήματα, που προβάλλουν και μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

- Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ουσιαστικά, στηρίζουν την άποψη ότι και η υγεία αποτελεί εμπόρευμα, άρα οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να κινούνται στη λογική της "ελεύθερης αγοράς".

- Το ΚΚΕ παλεύει για ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες. Για τον περιορισμό, με τελικό στόχο την κατάργηση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι προτάσεις του για δημόσια, ίση και δωρεάν Υγεία για όλους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά στέκονται εμπόδιο και δρουν αντίρροπα στη σημερινή καλλιεργούμενη κατάσταση ενός χυδαίου ατομικισμού, βοηθούν στην ανάπτυξη ενός μετώπου πάλης για την Υγεία.

Για ένα αποτελεσματικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα απαιτείται:

1.Εθνικός Σχεδιασμός: Μία πολιτική υγείας που θα αξιοποιεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Θα καταγράφει και θα καλύπτει τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό. Θα φροντίζει για την επάρκεια, εκπαίδευση και κατανομή του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Πολιτική, που θα κατανέμει χωροταξικά τις βασικές μονάδες, ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Σχεδιασμός με την ουσιαστική συμμετοχή μαζικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ).

2.Ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας,ώστε να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις ανάγκες του λαού, να έχει κυρίαρχη θέση έναντι του ιδιωτικού τομέα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ριζικά διαφορετικό από το σημερινό Δημόσιο Τομέα Υγείας, σύγχρονο, ικανό και αποτελεσματικό, που να παρέχει τις υπηρεσίες του ισότιμα και δωρεάν σε όλους. Ειδικότερα, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών πρέπει να είναι πολύπλευρος και να αφορά, εκτός των άλλων, και:

α).Στον τεχνολογικό εξοπλισμό,στην απόκτηση και σωστή κατανομή μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, μηχανοργάνωση, αξιοποίηση των υπαρχόντων.

β). Εκσυγχρονισμός στην εκπαίδευση όλων των επαγγελμάτων υγείας.

γ). Εκσυγχρονισμός των θεσμών, που σημαίνει εκδημοκρατισμός και ουσιαστικός κοινωνικός έλεγχος στις υπηρεσίες.

3.Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το ΚΚΕ θεωρεί καθοριστικό στοιχείο τον προσανατολισμό του υγειονομικού συστήματος πρώτα απ' όλα στην κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, στην ταχύτατη και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού, στο εργοστάσιο, στο σχολείο, στις ευπαθείς ομάδες.

Αμεσα μέτρα θα πρέπει να είναι:

α). Η λειτουργία αστικών Κέντρων Υγείας και άλλων Υγειονομικών Κέντρων.

β). Η ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας των περιφερειακών Κέντρων Υγείας.

γ). Ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, με την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και προγράμματα. Κρατική επιχορήγηση για την αναβάθμιση και των νοσοκομείων του ΙΚΑ.

δ). Εφαρμογή του θεσμού της Ιατρικής της Εργασίας σ' όλες - τις προβλεπόμενες από το νόμο - επιχειρήσεις.

4.Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και του πραγματικού ρόλου του νοσοκομείου, σαν μονάδα δεύτερης και τρίτης βαθμίδας.

Η ανυπαρξία οργανωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας επιβαρύνει τα μεγάλα νοσοκομεία και αλλοιώνει το χαρακτήρα τους, σαν δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες.

Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, η ανεπαρκής αξιοποίηση των μονάδων υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία οδηγούν τους ασθενείς στην ταλαιπωρία, στην ανασφάλεια, διοχετεύουν τεράστια ποσά των προϋπολογισμών τους στα ιδιωτικά κέντρα.

Να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση και λειτουργία των υπό κατασκευή νοσοκομείων.

Να ενισχυθούν τα τοπικά και περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς και τα πανεπιστημιακά για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών σε νομό και περιφέρεια.

Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αρση της εκχώρησης λειτουργιών των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιώτες (καθαριότητα, πλυντήρια, μαγειρεία, φύλαξη).

Αμεση κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Εκτακτη κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους.

5. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ενταχθεί σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο και να εναρμονιστεί στον εθνικό σχεδιασμό. Να αποκλειστεί κάθε συμμετοχή του στην εκπαίδευση και σε λειτουργίες εθνικής σημασίας. Να λειτουργεί με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, προδιαγραφές, κανονισμούς λειτουργίας και προστασίας εργαζομένων και ασθενών. Με ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο.

Η ατομική ιδιωτική άσκηση της Ιατρικής, ιδιαίτερα σε συνθήκες, όπως οι σημερινές, δηλαδή ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας, είναι χρήσιμη και το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των ιδιωτικών γιατρών (οικονομικά, ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά).

6. Να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων ιατρικών υλικών στη χώρα μας. Να καταργηθεί ο Νόμος για τον ΕΟΦ, ώστε να γίνει κυρίαρχο όργανο σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής, διακίνησης και χορήγησης φαρμάκων. Τα χορηγούμενα στους ασθενείς φάρμακα, να χορηγούνται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και χωρίς περιοριστικές "λίστες".

7. Η κοινωνική ασφάλιση υγείας να διατηρήσει και να ενισχύσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, να είναι ισότιμη στις παροχές και ενιαία.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδιωτική ασφάλιση, μερική ή ολική, όπως και με την αύξηση των νοσηλίων, που γονατίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και απλά αυξάνουν τα κέρδη ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιριών.

8. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ουσιαστικός και αναπόσπαστος παράγοντας αναβάθμισης του υγειονομικού συστήματος είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας από άποψη επιστημονική, επαγγελματική, συνθηκών δουλιάς και αμοιβής. Επιμένουμε στο θεσμό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών σαν μοναδική εργασιακή σχέση.

Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί οφείλουν να σημειώσουν ένα μέτωπο αντίστασης στα νοσηρά φαινόμενα συναλλαγής, αδιαφορίας, εκμετάλλευσης και να επιβάλουν με τους αγώνες τους πνεύμα εξυγίανσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερα οι κομμουνιστές υγειονομικοί στον ευαίσθητο χώρο, που εργάζονται, θα πρέπει να περάσουν σε ιδεολογική επίθεση απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τον ανθρώπινο πόνο και να υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των ασθενών για ισότιμη μεταχείριση, έχοντας υπόψη τους ότι η προβολή, πολλές φορές, αρνητικών φαινομένων στο δημόσιο χώρο της Υγείας δεν αποσκοπεί στην εξάλειψή τους, αλλά, αντίθετα, στην κατασυκοφάντηση του δημόσιου τομέα σαν τέτοιου.

- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστούν στην ουσία τους τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης και προνοιακής φροντίδας του λαού, η υγεία να μη γίνει εμπόρευμα, αλλά να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και υψηλής ποιότητας σε όλο το λαό, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των υγειονομικών, η αγωνιστική δράση των εργαζομένων μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου πάλης λαού και νεολαίας, για μια άλλη πολιτική και στο χώρο της λαϊκής Υγείας και Πρόνοιας. Ενάντια στο αποκρουστικό πρόσωπο της ασκούμενης πολιτικής, στο όνομα της ΕΕ και της ΟΝΕ.

Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία

Επ' αόριστον αποχή απ' τις εφημερίες στη Θεσσαλονίκη, το Λαϊκό και το ΚΑΤ

Χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι η επόμενη βδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων για τις εφημερίες του 1998, καθώς και τη σύνταξη ασφαλών προγραμμάτων για το 1999.

Μετά την αναστάτωση του περασμένου καλοκαιριού ήταν σχεδόν βέβαιο ότι και το 1999 θα άρχιζε με κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς ο προϋπολογισμός του 1999 προέβλεπε το ίδιο κονδύλι (64 δισ. δραχμές το 1998) και για τις εφημερίες του 1999.

Ο ίδιος ο υπουργός Λ. Παπαδήμας στις 27.1.1999 παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια αυτά δε φτάνουν - όταν μάλιστα με αυτά θα καλυφθεί και η εξέλιξη των γιατρών - και ότι θα υπάρξει κάποια προσαύξηση. Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιμονή της κυβέρνησης στη λογική των περικοπών, που οδηγούν σε αρνητικά εκκαθαριστικά τους γιατρούς για την περίοδο που έγινε εκκαθάριση, ενώ δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες του τελευταίου τριμήνου.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν προχώρησαν ούτε στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα προγράμματα των εφημεριών, ενώ έστειλε εγκύκλιο(28.12.1998) με την οποία ορίζει ότι θα εφαρμόζονται προγράμματα εφημεριών στα ποσά του 1998! Δηλαδή, βάζει στα νοσοκομεία την ίδια οικονομική δουλιά και τα αφήνει ακάλυπτα στις εφημερίες τουλάχιστον μια βδομάδα.

Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν η κατάθεση - και ταυτόχρονη απόσυρση - μιας τροπολογίας, η οποία προέβλεπε την καθιέρωση της ενδιάμεσης ή μεικτής εφημερίας όπως έλεγε το πόρισμα της Επιτροπής Ορισμού Προτύπων. Δηλαδή από όλες τις προτάσεις της Επιτροπής η κυβέρνηση υιοθέτησε μόνο εκείνη που - από μόνη της - θα οδηγούσε σε περαιτέρω προβλήματα καθώς δεν προβλεπόταν στις αργίες.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και το πιο πιθανό είναι να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν αύριο όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο αυτοί του ΕΣΥ αλλά και οι πανεπιστημιακοί. Αύριο, ώρα 2.30 μ.μ., θα κάνουν συγκέντρωση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα: Οι γιατροί του ΕΣΥ αποφάσισαν αποχή από τις εφημερίες επ' αόριστον, ενώ το διδακτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε απεργία μέχρι και την Παρασκευή.

Στην Αθήνα

Αναστέλλεται από αύριο και επ' αόριστον η λειτουργία του ΚΑΤ, σύμφωνα με απόφαση των γιατρών, καθώς δεν υπάρχουν προγράμματα εφημερευόντων για τον Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο δε θα γίνεται εισαγωγή ασθενών. Σημειώνεται ότι οι γιατροί έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη.

Στο "Λαϊκό", οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποχή από τα καθήκοντά τους. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν την 1η Φλεβάρη και θα συνεχιστούν επ' αόριστον. Οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην ακολουθήσουν τα προγράμματα εφημερευόντων γιατρών που συνέταξε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου και τα κοινοποίησε στους διευθυντές των Τμημάτων την Παρασκευή. Χτες, που το Νοσοκομείο είχε γενική εφημερία αντιμετωπίστηκαν μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά.

  • Δίωρη διαμαρτυρία κάνουν κάθε πρωί από τις 20 Γενάρη οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την καταβολή πρόσθετων αμοιβών, νυχτερινών και αργιών Νοέμβρη και Δεκέμβρη.
"ΔΙΑΒΑΣΗ"
Μουσική "απάντηση" στα ναρκωτικά

Την παρουσίαση ενός CD με παραδοσιακή μουσική, έργο των μελών της ομάδας μουσικής του βραδινού προγράμματός της, θα κάνει η "Διάβαση" τη Δευτέρα, 8 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ. στο "Πανόραμα" (Αλεξάνδρου Σούτσου 4, Κολωνάκι).

Η Βραδινή Κοινότητα, μια εκ των μονάδων της "Διάβασης" - του ανοιχτού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) - απευθύνεται σε εργαζόμενους χρήστες και σαν στόχο της έχει την ψυχική απεξάρτηση και υποστήριξή τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ενα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ατομική και ομαδική θεραπεία, θεραπεία μέσω της τέχνης, ομάδες επαγγελματικής κατάρτισης και ομάδες ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ