ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δική μας η χρέωση

"Ο Υμηττός "βγαίνει" την Κυριακή!". Οι σύντροφοι στην Κομματική Οργάνωση της Αγίας Παρασκευής γνώριζαν από την Παρασκευή το βράδυ ότι ο "Κυριακάτικος Ρ" στις 24.01.1999, θα δημοσιεύσει την έρευνα για την προσπάθεια κάποιων καταπατητών να "βάλουν στο χέρι" χιλιάδες στρέμματα δάσους στον Υμηττό, δίπλα στο σημείο από το οποίο θα περνά η υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρος.

* * *

Την Κυριακή το πρωί, με τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" στο χέρι, οι σύντροφοι κάνουν εξόρμηση στην περιοχή. Ο κόσμος ανταποκρίνεται. Η δουλιά έχει αποτελέσματα. Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση. Την επόμενη μέρα άνθρωποι από όλους τους χώρους αλλά και από άλλες περιοχές, όπως στο Χολαργό, στου Παπάγου, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα: Την υπόθεση της περιφερειακής λεωφόρου που καταστρέφει εδώ και μερικά χρόνια τον Υμηττό. Τώρα αποκαλύπτεται και το "γιατί" γίνεται αυτή η καταστροφή. Μεγάλα είναι τα συμφέροντα που θέλουν να χτίσουν δίπλα στη λεωφόρο και να κερδίσουν δισεκατομμύρια από την καταστροφή. Υπάρχουν άλλωστε και πολιτικές αποφάσεις που δίνουν αυτό το περιθώριο. Και η κομπίνα των καταπατητών έρχεται και "δένει" με το σχέδιο.

* * *

Τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης φτιάχνουν φακέλους με αρκετό ενημερωτικό υλικό. Μέσα σ' αυτό υπάρχει και ο "Κυριακάτικος Ρ". Τον δίνουν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της Αγίας Παρασκευής, στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Υμηττού αλλά και σε φορείς άλλων περιοχών. Η βοήθεια του "Ρ" γίνεται αντικείμενο συζήτησης μέσα στην Επιτροπή και όχι μόνο. Τα μέλη της βοηθούν στη διακίνηση και στην πληροφόρηση. Σ' αυτή την αλυσίδα υπάρχουν αυτοί οι κρίκοι.

* * *

Την επόμενη Κυριακή στις 31.01.99, ο "Ρ" βγαίνει ξανά, αυτή τη φορά με τη συνέχεια του θέματος. Η αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου της υπόθεσης. Οι σύντροφοι ξανά στο δρόμο. Για εξόρμηση. Νέα μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο...

Τρεις μέρες μετά το δεύτερο δημοσίευμα και με αφορμή τις αποκαλύψεις, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας, παρεμβαίνει και αναθέτει έρευνα για την υπόθεση του Υμηττού.

* * *

Ο Υμηττός είναι ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο "Ρ". Θα μπορούσε να ήταν κάποιο άλλο. Αυτό που εντοπίζουμε μ' αυτό το σημείωμα είναι το πως οι κομμουνιστές λειτουργούν σαν ο βασικός κρίκος της αλυσίδας για τη διακίνηση του "θέματος" και πως με αυτό συμβάλλουν στην ενημέρωση του κόσμου, στη συσπείρωση και στον αγώνα. Αυτή η δράση με τη σειρά της χρεώνει κι εμάς για ΤΟ "θέμα" που κάθε φορά ΠΡΕΠΕΙ να αποκαλύπτει ο "Ριζοσπάστης", σαν καθημερινό χρέος των δημοσιογράφων που γράφουν στις σελίδες του.

Σ' αυτές τις σελίδες που κάποτε η αποκάλυψη και το "θέμα" δεν ήταν τόσο ανώδυνα όσο σήμερα, δεν ήταν απλά ένα "καθημερινό χρέος", αλλά το χρέος εκείνο που κόστιζε ακόμα κι αυτήν την ίδια τη ζωή, σ' αυτούς που έπαιρναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέρος στον κύκλο...

Δική μας η χρέωση...

Κ. Π.

Αντιδρούν στη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στην ιδιωτικοποίηση του Συνδέσμου, που επιχειρεί η απερχόμενη διοίκηση. Οπως αποφάσισαν ομόφωνα, ύστερα από Γενική Συνέλευση, μεθαύριο Τρίτη θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας, ενώ την Πέμπτη 11 Φλεβάρη θα γίνει 24ωρη απεργία και τη μεθεπόμενη βδομάδα 48ωρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων ότι η λειτουργία βασικών, υπό εξέλιξη, εγκαταστάσεων και προγραμμάτων (δηλαδή ανακύκλωση, μεταφόρτωση απορριμμάτων και υγειονομική ταφή) θα γίνει μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ανω Λιοσίων (ΔΕΤΕΑΛΑ)!

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε να παραχωρήσει σε κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ανω Λιοσίων, το δικαίωμα παρέμβασης στο έργο αποκατάστασης του παλαιού χώρου διάθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες συλλογής του βιοαερίου. Δηλαδή, εργασίες που είτε έχουν ήδη εκτελεστεί από τον ΕΣΔΚΝΑ είτε δημοπρατήθηκαν.

Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστές οι προθέσεις του δημάρχου Ανω Λιοσίων να αναλάβει, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης, την κατασκευή και λειτουργία μιας ακόμη σειράς εγκαταστάσεων στα διοικητικά όρια του δήμου (2ο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων)!

Ακόμα, η ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε - παρά την αντίθεση των εργαζομένων - να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ανω Λιοσίων και τη Δημοτική Επιχείρηση για την κάλυψη αναγκών προσωπικού. Κι αυτό ενώ ήδη είχε απορρίψει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την πρόταση των εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών με τακτικό προσωπικό άλλων δήμων...

Εκτός από αυτά, η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ δίνει "προίκα" 1,6 δισ. δρχ. στο Δήμο Ανω Λιοσίων. Τα παραπάνω αποτελούν απαιτήσεις του δημάρχου Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμα και όπως φαίνεται έγιναν δεκτές άνευ όρων. Φαίνεται πως ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων επιδιώκει να επιβάλει ένα δεύτερο χαράτσι σε βάρος των ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου. Να σημειωθεί ότι φέτος ο δήμος θα εισπράξει 9,5 δισ. δρχ.,μέσω του ΕΣΔΚΝΑ ως αντισταθμιστικό τέλος (τα 9 δισ. από τους ΟΤΑ και τα 500 εκατ. δρχ. από θεσμοθετημένα, ίδια έσοδα του ΕΣΔΚΝΑ).

Θάνατος αγωνιστή

Σε ηλικία 67 χρόνων έφυγε από κοντά μας από ανακοπή καρδιάς ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ.Ηταν δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ τόσο στη Γερμανία, όπου για χρόνια δούλευε εργάτης, όσο και στην πατρίδα του, τη Θεσπρωτία, όπου εγκαταστάθηκε μετά τη συνταξιοδότησή του.

Η κηδεία του Ντίνου Κατσιου έγινε στις 3 Φλεβάρη 1999 στην Ηγουμενίτσα. Αποχαιρετώντας τον νεκρό αγωνιστή ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, γραμματέας της ΝΕ Θεσπρωτίας, τόνισε: Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την απουσία σου. Υπήρξες αξιαγάπητος σύντροφος. Υπήρξες άξιος και σεμνός αγωνιστής. Υπήρξες, αυτό που λέμε, ο εργάτης του Κόμματος, φωτεινό παράδειγμα για μίμηση. Σε διέκρινε η αφοσίωση και η πίστη στα ιδανικά της τάξης σου, της εργατικής τάξης. Ακούραστος πάντα, πρόθυμος και πρώτος στα καθήκοντά σου. Χρόνια στις φάμπρικες της Γερμανίας ήξερες από πρώτο χέρι τι σημαίνει εκμετάλλευση, τι σημαίνει καπιταλισμός. Πέρασες στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης, μπήκες στον αγώνα, εντάχθηκες στις γραμμές του ΚΚΕ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του ασυμβίβαστου χαρακτήρα σου. Απόχτησες όραμα, έβαλες στόχους, ασπάστηκες τα ιδανικά της εργατικής τάξης.

Γι' αυτά τα οράματα πάλεψες ως την τελευταία στιγμή σου.

Οι σύντροφοί σου από την ΚΟ στην οποία ανήκες υποσχόμαστε να συνεχίσουμε μέχρι την πραγμάτωσή τους.

  • Στη μνήμη του Ντίνου Κατσιου τα παιδιά του Σάκης, Ρένα και Βασίλης πρόσφεραν στην ΚΟ Ηγουμενίτσας 20.000 δρχ.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (Για 7.2. Κυριακή)

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Π. ΤΣΟΒΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Ελένη Τσοβού

***

Στη μνήμη Ελλης Ερυθριάδου,Μαργαρίτας Κωτσάκη,Βαγγελιώς Ράπτη - Λογαρά,Ηλία Καρά,Πέτρου Ρούσου,Λεωνίδα Στρίγκου,Αλέκου Ψηλορείτη,Σπύρου Κωτσάκη,Γεράσιμου Στεφανάτου,Κώστα Λίτσα,Πανάγου Κούτουλα,Γιάννη Ράπτη,Νίκου Κουτρούμπα,Γεράσιμου Κουτροκόη και Κώστα Σισμανίδη, προσφέρω για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ.

Γ. Μ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα Κυριακή 7 Φλεβάρη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο του

ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΡΟΥ

στελέχους του ΚΚΕ και πρώην δημάρχου Ζεφυρίου

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Σήμερα, Κυριακή 7 Φλεβάρη, στις 12.00 το μεσημέρι, στην εκκλησία του Νεκροταφείου της Καισαριανής θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή δημοσιογράφου

ΑΡΗ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΥ

Η οικογένειά του

  • Στη μνήμη του αγαπημένου ανιψιού ΑΡΗ ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΥ και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Παγκρατίου, 100.000 δρχ.

Χρυσούλα Γκόγκογλου

***

Τελούμε επιμνημόσυνη δέηση για τους γονείς μας

ΧΡΗΣΤΟ Δ. ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΝΕΛΛΗ

στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων (Μετόχι του Πανάγιου Τάφου), Ερεχθέως 18, Πλάκα, σήμερα Κυριακή 7.2.1999 και ώρα 11.30 π.μ.

Τα τέκνα: Λιάνα Κανέλλη, Νάνσυ Κανέλλη.

Οι αδελφές, ο εγγονός, οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Ανοίγει ο κόμβος στη Δυρραχίου

Σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία ο κλάδος καθόδου προς τον Πειραιά, της ανισόπεδης γέφυρας της Λεωφόρου Κηφισού στον Κόμβο Δυρραχίου.

Από χτες πάντως το πρωί η κυκλοφορία στο σημείο αυτό των αυτοκινήτων θύμιζε "κόλαση", καθώς συνεργεία των εργολάβων εκτελούσαν εργασίες σύνδεσης της νέας γέφυρας Δυρραχίου με την παλιά ανισόπεδη γέφυρα του Κόμβου της Λένορμαν και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από ισόπεδες παρακαμπτηρίους.

Να σημειώσουμε ότι, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, η απόδοση στην κυκλοφορία του άλλου κλάδου της γέφυρας, δηλαδή αυτού της ανόδου προς τη Λαμία, θα γίνει τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πότε ακριβώς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 (ΠΣΔΑΕΑ),πραγματοποιεί την Τετάρτη 10 - 2 - 99 στις 12 το μεσημέρι,στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Συνεστιάσεις
  • To Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - Π. ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 9μμ,συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ" (Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 8 μμ,συνεστίαση στην ταβέρνα "ΖΕΧΡΑ" (Τέρμα Θεμιστοκλέους, Περιστέρι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ