ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Στους εργαζόμενους ο λόγος

Με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, συνδικαλιστές συζητάνε με τους εργαζόμενους την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρωτοβουλίες αναπτύσσουν και αρκετά σωματεία

Στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος που πριν λίγο καιρό στοίχισε τη ζωή σε έναν συνάδελφό τους, οι εργάτες στην κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα συμμετείχαν μαζικά χτες στην απολογιστική συνέλευση του εκεί παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, αλλά και η υπόθεση του ευρύτερου συντονισμού της δράσης των εργαζομένων για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέλευση, ενώ λίγο πριν αυτή αρχίσει οργισμένοι οι εργάτες μας έδειχναν συναδέλφους τους να σκαρφαλώνουν σε σκαλωσιές, δεκάδες μέτρα από το έδαφος, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο!

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα τη συνέλευση ήταν η μη τήρηση των συμβάσεων εργασίας, η παραβίαση του 5ήμερου, οι δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, η μη επικόλληση των ενσήμων ανάλογα με το μισθό, αλλά και η τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κ. Κωστόπουλος,κάνοντας τον απολογισμό, τόνισε ότι το παράρτημα και οι εργάτες ακολούθησαν πορεία ταξικής πάλης και κατάφεραν να βάλουν μια τάξη στο απέραντο εργοτάξιο. Υπογράμμισε όμως ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν ο Γ. Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, και ο Γ. Σταυρόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

"Πρέπει όλοι σας - υπογράμμισε - να ριχτείτε στη μάχη της μαζικοποίησης του σωματείου και του συντονισμού της πάλης. Σήμερα ειδικά που γίνεται μια τεράστια επίθεση σε όλα μας τα δικαιώματα, που το κεφάλαιο επιτάσσει και η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του".

Συνέχισε καταγγέλλοντας τον "απροκάλυπτο εργοδοτικό και φιλοκυβερνητικό ρόλο των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις" και τόνισε: "Η στάση τους αυτή οδήγησε εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν την πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή την πρωτοβουλία σάς καλούμε να στηρίξετε. Να βάλετε το δικό σας λιθαράκι για να επιτευχθεί η ενότητα στη βάση, για να βάλουμε επιτέλους ένα τέρμα σ' αυτή την κατάσταση".

Κινητικότητα στον κλάδο ένδυσης

"Παρών" στην προσπάθεια αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος και της ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού του, δίνει ο κλάδος ένδυσης και μάλιστα με πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία και με διαδικασίες βάσης.

Το ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε επιτροπή συνδικαλιστών και να πάρει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που προγραμματίζεται στις αρχές Απρίλη. Για το θέμα αυτό προγραμματίζει περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια, ενώ θα θέσει το θέμα σε γενική συνέλευση που θα γίνει το Μάρτη. Ταυτόχρονα αποφάσισε να δηλώσει τη συμπαράστασή του στους αγώνες που αναπτύσσονται στο χώρο της υγείας, στο "18 ΑΝΩ", στους αγώνες των αγροτών και να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα των μαθητών.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Ιματισμού Λάρισας αποφάσισε μέσα από γενική συνέλευση των μελών του να στηρίξει το πλαίσιο στόχων και δράσης που παρουσίασε πρόσφατα η επιτροπή πρωτοβουλίας συνδικαλιστών προς αυτή την κατεύθυνση και να πάρει μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη.Ανάλογες αποφάσεις πήραν τα ΔΣ επτά ακόμα σωματείων του κλάδου: Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας, Τσαγκαράδων Πάτρας, Ιματισμού Πάτρας, εργαζομένων στην επιχείρηση "Δούρος", βυρσοδεψεργατών Πάτρας, Ιματισμού Αργους, Κλωστοϋφαντουργών Αργους.

Εργοστάσια μετάλλου

Τους εργάτες των εργοστασίων "ΑΝΚΟ", "Καζής" και "Αλστρομ AEG" επισκέφτηκαν χτες οι συνδικαλιστές Δ. Τσιουμπρής και Δ. Κυπραίος.

Οι εργάτες αποδέχτηκαν ιδιαιτέρως θετικά το γεγονός της συγκρότησης της Επιτροπής, ενώ εξέφρασαν και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν για την πραγματοποίηση των στόχων της. Μάλιστα, το ΔΣ του σωματείου της "Αλστρομ AEG" δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα καλέσει συνέλευση για να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Κοινή πεποίθηση όλων των εργατών, όπως φάνηκε από τις συζητήσεις που έγιναν, είναι ότι απαιτείται και πρέπει να επιδιωχτεί ευρύτερος συντονισμός και ανάπτυξη της πάλης από τα σωματεία για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Στην Παιδιατρική Κλινική ΠΙΚΠΑ

Τους εργαζόμενους της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΙΚΠΑ στην οδό Πειραιώς επισκέφτηκε χτες η Λέτα Μεθωνιού,μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ. Η συνδικαλίστρια κατήγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για κατάργηση του προνοιακού χαρακτήρα του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι τεράστιες ευθύνες γι' αυτό φέρει και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ.

Από την πλευρά των εργαζομένων εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, ενώ θετικά αντιμετώπισαν και την επισήμανση της συνδικαλίστριας ότι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ενίσχυση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός της δράσης των εργαζομένων.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Δουλιά και όχι ανεργία

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία",διατράνωσαν χτες το βράδυ στους δρόμους της Χαλκίδας εκατοντάδες εργαζόμενοι της Εύβοιας, που συμμετείχαν στο πανευβοϊκό συλλαλητήριο που είχε προγραμματίσει το Εργατικό Κέντρο.

Ενάντια και κόντρα στις συμβιβασμένες και συναινετικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και του τοπικού Εργατικού Κέντρου που δε θέλουν να θίξουν την κυβερνητική πολιτική και φοβούνται την αγωνιστική ανάταση και αντίσταση των εργαζομένων στην αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι του νομού με κεντρικό κορμό τους εργαζόμενους των "επικίνδυνων" επιχειρήσεων όπως ο "Κελαϊδίτης", ο "Μιμίκος", η "ΣΥΝΚΟ", η "ΕΑΣ Εύβοιας", η "ΔΑΡΙΓΚ" και τα Ναυπηγεία Αυλίδας, βροντοφώναξαν "Οχι στα μέτρα τα αντιλαϊκά" και έδωσαν υπόσχεση ότι "Αυτή η πολιτική η αντεργατική, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί".

Οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων, που βρίσκονται με το ένα πόδι στην ανεργία, έχουν ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούν. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης και προστασίας της ελληνικής παραγωγής, υποταγμένη στις εντολές των Βρυξελλών.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η πράσινη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας απέδειξε πως ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πάρει αποφασιστικά στα χέρια της την υπόθεση της σύγκρουσης και της αντίθεσης μ' αυτή την πολιτική. Η χτεσινή μαζική συγκέντρωση έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεπεράσουν τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να διεκδικήσουν ταξικά το δίκιο τους.

Η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση - δήλωσε στο "Ρ" το μέλος της διοίκησης του ΕΚΕ Κ. Πάλλης - ανέδειξε τη θέληση των εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της λιτότητας, των περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες, σε κατακτήσεις και δικαιώματά τους. Ανέδειξε, επίσης, την έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης και αντιπαράθεσης από πλευράς της πλειοψηφίας που επικαλείται το επιχείρημα ότι δήθεν οι εργαζόμενοι δε θέλουν αγώνες.

"Πιστεύουμε - καταλήγει ο συνδικαλιστής - ότι το συλλαλητήριο θα αποτελέσει αφετηρία συνέχισης και έντασης των αγώνων και δε θα είναι απλή "ντουφεκιά" για τα "μάτια του κόσμου". Ο μονόδρομος του αγώνα αποτελεί την καλύτερη ανάδειξη και διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων μας".

Η ΦΑΝΚΟ ξαναχτυπά...

Και νέο σχέδιο για κατάργηση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Για τρίτη φορά ξαναχτυπά η επιχείρηση ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή, επιχειρώντας να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ορμώμενη τόσο απ' το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφώσει ο αντεργατικός νόμος 2639/'98, όσο και απ' το κλίμα ευφορίας που προσπάθησε να δημιουργήσει ο υφυπουργός Εργασίας σπεύδοντας να συγχαρεί τις επιχειρήσεις που προωθούν "35ωρο" με ελαστικοποίηση. Ετσι, σε νέο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που παρουσίασε, επιδιώκει την εφαρμογή της διευθέτησης, ξεκινώντας από ένα τμήμα εργαζομένων.

Αρχικά η επιχείρηση κάλεσε το σωματείο να συζητήσουν για την εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου 2639/'98 για τη διευθέτηση. Οταν το σωματείο αρνήθηκε, επανήλθε με σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '99, όπου αναφερόταν ότι "συμφωνείται κατ' αρχήν η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 2639/98 και ειδικότερα του άρθρου 3 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η εταιρία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προβαίνουν σε επιμέρους συμφωνίες για τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής της διευθέτησης. Ωστόσο και αυτός ο ελιγμός έπεσε στο κενό.

Επανέρχεται λοιπόν με ένα νέο ελιγμό παραπλάνησης, αναφέροντας στο νέο σχέδιο ΣΣΕ (άρθρο 4) ότι σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής της διευθέτησης "διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης από την εταιρία όλων των παραμέτρων εκείνων που ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εργαζόμενους στην παραγωγή". Και συνεχίζει ότι "για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων κρίθηκε σκόπιμο να γίνει δοκιμαστική εφαρμογή του νόμου σε διοικητικά τμήματα και υπηρεσίες της εταιρίας"! Στο ακριβώς επόμενο άρθρο 5, κάνει λόγο για διάλογο που θα ξεκινήσει το '99 για σταδιακή μείωση του βδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες...

Αφού εξασφαλίσει να φέρει τα πάνω - κάτω στις εργασιακές σχέσεις, η επιχείρηση είναι και "γενναιόδωρη" υποσχόμενη αυξήσεις για το '99 ύψους 2%! Παράλληλα - αναφέρει - ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και πως "την 1/7/99 θα διαμορφωθούν αυξήσεις σύμφωνα με την επίδοση των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα"!

Συνεστίαση συνταξιούχων

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά πραγματοποιεί συνεστίαση την Κυριακή, 14/2, στις 9μμ στο κέντρο "Αμπελόφυλλο" "Λέλας Καραγιάννη και Σαμοθράκης 3 - Κυψέλη) και καλεί τα μέλη του να προμηθευτούν έγκαιρα τις κάρτες τους.

Σύσκεψη νέων υπαλλήλων

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6μμ, η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί όλους τους νέους εργαζόμενους του κλάδου να συζητήσουν για τα προβλήματά τους και τη δράση της Επιτροπής, στα γραφεία του Συνδέσμου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σύσκεψη εμποροϋπαλλήλων

Η ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη, στις 6μμ, στα γραφεία της παράταξης, Σόλωνος 130, με θέμα τις αρχαιρεσίες του κλάδου.

Απολογισμός δράσης

Το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Μακεδονίας καλεί τα μέλη του να παραστούν στον απολογισμό δράσης του 1998, που θα γίνει την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στις 9.30πμ, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ