Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΦΑΝΚΟ ξαναχτυπά...

Και νέο σχέδιο για κατάργηση του 8ωρου και διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Για τρίτη φορά ξαναχτυπά η επιχείρηση ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή, επιχειρώντας να καταργήσει το 8ωρο και να επιβάλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ορμώμενη τόσο απ' το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφώσει ο αντεργατικός νόμος 2639/'98, όσο και απ' το κλίμα ευφορίας που προσπάθησε να δημιουργήσει ο υφυπουργός Εργασίας σπεύδοντας να συγχαρεί τις επιχειρήσεις που προωθούν "35ωρο" με ελαστικοποίηση. Ετσι, σε νέο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που παρουσίασε, επιδιώκει την εφαρμογή της διευθέτησης, ξεκινώντας από ένα τμήμα εργαζομένων.

Αρχικά η επιχείρηση κάλεσε το σωματείο να συζητήσουν για την εφαρμογή του άρθρου 3 του νόμου 2639/'98 για τη διευθέτηση. Οταν το σωματείο αρνήθηκε, επανήλθε με σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '99, όπου αναφερόταν ότι "συμφωνείται κατ' αρχήν η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 2639/98 και ειδικότερα του άρθρου 3 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η εταιρία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προβαίνουν σε επιμέρους συμφωνίες για τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής της διευθέτησης. Ωστόσο και αυτός ο ελιγμός έπεσε στο κενό.

Επανέρχεται λοιπόν με ένα νέο ελιγμό παραπλάνησης, αναφέροντας στο νέο σχέδιο ΣΣΕ (άρθρο 4) ότι σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής της διευθέτησης "διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω μελέτης και ανάλυσης από την εταιρία όλων των παραμέτρων εκείνων που ενδέχεται να επηρεάσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μορφών απασχόλησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους εργαζόμενους στην παραγωγή". Και συνεχίζει ότι "για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων κρίθηκε σκόπιμο να γίνει δοκιμαστική εφαρμογή του νόμου σε διοικητικά τμήματα και υπηρεσίες της εταιρίας"! Στο ακριβώς επόμενο άρθρο 5, κάνει λόγο για διάλογο που θα ξεκινήσει το '99 για σταδιακή μείωση του βδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες...

Αφού εξασφαλίσει να φέρει τα πάνω - κάτω στις εργασιακές σχέσεις, η επιχείρηση είναι και "γενναιόδωρη" υποσχόμενη αυξήσεις για το '99 ύψους 2%! Παράλληλα - αναφέρει - ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και πως "την 1/7/99 θα διαμορφωθούν αυξήσεις σύμφωνα με την επίδοση των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ