Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα

Ερώτηση από το ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργεί η αντικατάσταση των ασυρματιστών από το σύστημα GMDSS

Το οξύ πρόβλημα που προκαλεί η αντικατάσταση των ασυρματιστών στα πλοία από το νέο σύστημα GMDSS, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Στρατή Κόρακα και Νίκο Γκατζή.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: "Στις 2 Φλεβάρη έληξε η μεταβατική περίοδος αντικατάστασης του μορσικού συστήματος από το νέο σύστημα κινδύνου και ασφάλειας GMDSS. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και άλλων ανάλογων υπηρεσιών, οι "ψευδείς συναγερμοί" χαρακτηρίζουν το GMDSS και ξεπερνούν το 90% των συναγερμών επείγοντος και κινδύνου. Τα "κέντρα συντονισμού και διάσωσης" προειδοποιούν ότι "δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν άλλο ότι η κραυγή για βοήθεια είναι αληθινή"".

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του GMDSS ομολογείται ότι το 1/3 των πλοίων του παγκόσμιου στόλου δεν έχει εφοδιαστεί με τις αναγκαίες κατά το GMDSS συσκευές, ενώ παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στη χώρα μας. Οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τη σχετική απαλλαγή χωρίς να υποχρεώνονται, με ευθύνη του ΥΕΝ, να προσλαμβάνουν ασυρματιστές. Η υποδομή στήριξης του GMDSS είναι ανολοκλήρωτη, το νέο σύστημα δε δικαιολογεί το χαρακτήρα του ως "παγκόσμιο".

Η παραπάνω κατάσταση - συνεχίζει η Ερώτηση - εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Το GMDSS πάσχει από αναξιοπιστία και δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ο τομέας των επικοινωνιών του πλοίου είναι κρίσιμος και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Η αυθαίρετη ανάθεση του τομέα των επικοινωνιών στους ναυτίλους αξιωματικούς παραβιάζει τον καταμερισμό εργασίας του πλοίου, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αύξηση των "ναυτικών ατυχημάτων".Ο διωγμός των ασυρματιστών από τα πλοία αποτελεί πλήγμα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του δικαιώματος στην εργασία. Οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει, ήδη, μεγάλο αριθμό ασυρματιστών και άλλων ναυτεργατών".

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Αν προτίθεται να πάρει μέτρα και ποια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Επίσης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την απορρόφηση των ανέργων ασυρματιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ