ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο αμερικανικό σχέδιο στο τραπέζι;

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Για νέο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό έκανε λόγο χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αβρούπα", το σχέδιο προωθεί τη "λύση" του Κυπριακού στη βάση της συνομοσπονδίας, όπου οι δύο πλευρές θα έχουν και αριθμό καντονιών. Προνοεί, επίσης, παραχώρηση εδάφους στους Τουρκοκυπρίους, σε ποσοστό 27,9%, ενώ το Βαρώσι παραμένει στους Ελληνοκυπρίους.

Τα τουρκοκυπριακά καντόνια στο ελληνοκυπριακό έδαφος θα είναι αυτά των Βατυλής,Σίντα και Λουρουτζίνας,ενώ τα καντόνια υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, το Σάββατο, στα Κατεχόμενα, είχε σχέση με το αμερικανικό σχέδιο. Η εφημερίδα, εξάλλου, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά βλέπει με "καλό μάτι" το σχέδιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης,σχολιάζοντας το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα είπε ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει για ύπαρξη νέου σχεδίου των Αμερικανών για λύση του Κυπριακού.

Επίσης άλλη μια τουρκοκυπριακή εφημερίδα, η ΟΡΓΑΜ, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάτω από τον τίτλο "Το μάτι του ΝΑΤΟ στραμμένο προς την Κύπρο" γράφει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν στρατιωτική δύναμη στην Κύπρο, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και την άσκηση της γεωπολιτικής τους πολιτικής, καθώς και για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή".

Εξάλλου η "Χαραυγή" σε προχτεσινό δημοσίευμά της και επικαλούμενη έγκυρες πηγές γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποβλέπουν στη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κύπρο αμερικανικών στρατευμάτων, στα οποία θα αναθέτει το καθήκον της διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας σ' ολόκληρη την Κύπρο.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού συντονιστή στο Κυπριακό, Τόμας Μίλερ,για εμπλοκή του Προέδρου Κλίντον και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο Κυπριακό, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο. Σ' ό,τι αφορά τη δήλωση Μίλερ, είπε, είναι ευχή όλων, σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής του επιπέδου του Προέδρου Κλίντον και του πρωθυπουργού Μπλερ να εμπλακούν στο Κυπριακό με πρωταγωνιστικό και σοβαρό λόγο, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, προς υποβοήθηση του έργου του Γενικού Γραμματέα.

Στη Ρωσία για τους "S-300"

Σχετικά με τις διαδικασίες εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300" στην Κρήτη, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία για να συζητήσει με την εταιρία κατασκευής τους τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εγκατάσταση στην Κρήτη. "Πρέπει, είπε, να θεωρείται δεδομένη η εγκατάσταση των πυραύλων αυτών στην Ανατολική Κρήτη". Και επισήμανε: "Η Ελλάδα θα έχει τον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος και βεβαίως θα αναλάβει τη δαπάνη, τα λειτουργικά έξοδα για το οπλικό σύστημα. Οι δύο κυβερνήσεις θα έχουν απόλυτη συνεννόηση και από κοινού θα αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί αυτό το οπλικό σύστημα".

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει

Ασφυκτικές πιέσεις να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος ασκούνται όλο και πιο έντονα πάνω στον Δ. Αβραμόπουλο, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τους "δισταγμούς" του και να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το "κρίσιμο βήμα".

Στο πλαίσιο αυτό δε λείπουν και οι "απειλές", που ελάχιστα συγκαλυμμένα, εκτοξεύονται μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ότι αν δεν προχωρήσει τώρα, τότε οδηγείται στην "αναξιοπιστία" και "απαξίωση".

Στη Ρηγίλλης οι γνώμες διχάζονται σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι ο δήμαρχος στη δημιουργία κόμματος, ενώ επίσημα τηρείται η τακτική της σιωπής και της αποφυγής σχολίων. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα κάνει την επόμενη κίνηση και αναμένει την εξαγγελία για την ίδρυση κόμματος για να περάσει στην αντεπίθεση. Αλλα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο δήμαρχος δε θα προχωρήσει, καθώς έχει να αντιμετωπίσει "ανυπέρβλητες" δυσκολίες στην οργανωτική συγκρότηση και στελέχωση του νέου κόμματος, καθώς και τη συσπείρωση της βάσης της ΝΔ.

Από την πλευρά της πλατείας Κοτζιά επιμένουν στις γνωστές "αμφίσημες" δηλώσεις τους, χωρίς ωστόσο να διαψεύδουν την ίδρυση νέου κόμματος. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με συνεργάτες του, περιμένει τις επόμενες μέρες τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για να προσδιορίσει την τακτική του, ενώ μελετά τις αντιδράσεις του "πολιτικού συστήματος".

Χαρακτηριστικά των πιέσεων που ασκούνται στον Δ. Αβραμόπουλο είναι δύο δημοσιεύματα εφημερίδων. Η "Εξουσία", που παρουσιάζει ως τελειωμένη υπόθεση τη μη κάθοδο Αβραμόπουλου στις ευρωεκλογές, στο χθεσινό κύριο άρθρο της επισημαίνει: "Η αναδίπλωση του Δ. Αβραμόπουλου αύξησε το πλεόνασμα αναξιοπιστίας και σοβαρότητας που κατατρύχει την πολιτική ζωή, καθώς ο δήμαρχος αυτοπροσδιορίστηκε ως λύση αξιοπιστίας και σοβαρότητας, την οποία δυστυχώς και κατατρόπωσε πριν καν αποπειραθεί να την πιστοποιήσει με τη δημιουργία κόμματος".

Τα "Νέα" σε σχόλιό τους, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: "Η πόκα με τις συνεχείς μπλόφες που παίζεται μεταξύ Ρηγίλλης και πλατείας Κοτζιά, στο τέλος μπορεί να μην αναδείξει νικητή, αλλά δύο θύματα: Τον Δ. Αβραμόπουλο να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα του από την τακτική της μισής αλήθειας, των διφορούμενων τοποθετήσεων που συνοδεύονται όμως με συνεχείς ηγετικές εμφανίσεις. Ο δήμαρχος παίζει με τη φωτιά, η οποία στην περίπτωσή του είναι η δημοσιότητα και δείχνει να μην το αντιλαμβάνεται. Αν συνεχίσει το ίδιο τροπάρι της δήθεν κλειστής τράπουλας, όταν έρθει η ώρα να την ανοίξει, ίσως λίγοι θα θέλουν να δουν τα χαρτιά".

"Κοινή αγωνία" Πάγκαλου - Γιοβάνοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Η "ρύθμιση" του προβλήματος στο Κόσσοβο, καθώς βρίσκεται στην "κορυφή" της ατζέντας της διπλωματίας των "μεγάλων δυνάμεων", ήταν φυσικό να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας χτες, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Για την ακρίβεια, ο Ελληνας υπουργός άκουσε τις απόψεις του Βελιγραδίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση των "δυτικών" δυνάμεων και των μεθοδεύσεων που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και την εξασφάλιση αυτοδιάθεσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, Πάγκαλου και Γιοβάνοβιτς, αποτυπώθηκε η κοινή αγωνία τους για μη ενδεχόμενη ανατροπή του σημερινού συνοριακού καθεστώτος.

Στις δηλώσεις τους, και οι δύο υπογράμμισαν πως η όποια λύση για το Κόσσοβο πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, μέσα από συζητήσεις. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός, όταν δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της, στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιοβάνοβιτς σημείωσε, επίσης, ότι οι απειλές για χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων που δέχεται το Βελιγράδι υποθάλπουν τις αποσχιστικές τάσεις στο Κόσσοβο και τορπιλίζουν τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Ο Θ. Πάγκαλος συνόψισε την ελληνική θέση, λέγοντας πως η λύση στο Κοσσυφοπέδιο έχει τρεις προϋποθέσεις: Πρώτη, ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεύτερη, τα σύνορα να παραμείνουν αμετάβλητα και, τρίτη, να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις στρατιωτικές για την επιβολή λύσης. Ο Ελληνας υπουργός, πάντως, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μέρος σε μια αποστολή δυνάμεων, εφόσον συμφωνήσει το Βελιγράδι, για τη διασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, στην οποία θα καταλήξουν τα δύο μέρη. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θα ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές του στο Βελιγράδι με τη συνάντηση που θα έχει με τον Σλ. Μιλόσεβιτς. Η περιοδεία του Ελληνα υπουργού στην περιοχή θα ολοκληρωθεί σήμερα με την επίσκεψή του το απόγευμα, στο Μαυροβούνιο.

Κάλεσμα... "αυτοχειριασμού"

Η Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής. Το ΠΑΣΟΚ, λέει, πρέπει "να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές". Ο ελληνικός λαός, δε, έχει διπλή υποχρέωση να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, διότι έτσι "θα επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας". Δεύτερο και σπουδαιότερο, οι Ελληνες ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, διότι το ΠΑΣΟΚ "κέρδισε όλες τις μάχες για τα εθνικά συμφέροντα μέσα στα κοινοτικά όργανα"... Ευτυχώς που τα Ιμια είναι ακατοίκητα. Εάν υπήρχαν εκεί κάτοικοι - ψηφοφόροι, μάλλον θα είχαν διαφορετική άποψη για τις... μάχες που κέρδισε η κυβέρνηση, τόσο εντός όσο και εκτός κοινοτικών οργάνων. Βεβαίως, η Εκλογική Επιτροπή του κόμματος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει ενωμένο την εκλογική μάχη. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις χτες στα δημοσιογραφικά θεωρεία έφτασε ένα ακόμα πακέτο με ενστάσεις διαφόρων νομαρχιακών επιτροπών που συνεχίζουν να καταγγέλλουν τους "εκσυγχρονιστές" για εγγραφές "νέων μελών - μαϊμού" - με στόχο τη νόθευση του συνεδρίου, όπως καταγγέλλουν - τότε πράγματι οι εσωκομματικές εκκλήσεις για "ενότητα" είναι αναγκαίες...

***

Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιχειρούν να προσδώσουν καθαρά δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της ακολουθούμενης πολιτικής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αυτός είναι από μόνος του αρκετός λόγος, ώστε τα λαϊκά στρώματα, τον Ιούνη, να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και όλες τις εκδοχές του ευρω-"μονόδρομου". Οι αγρότες, για παράδειγμα, όπως εξήγησε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δε δύνανται να ικανοποιηθούν στα αιτήματά τους, επειδή οι οποίες λύσεις δοθούν, πρέπει "να εναρμονίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και την ΕΕ". Και προφανώς αυτά που ζητούν οι ξωμάχοι... δεν εναρμονίζονται με την ΕΕ. Παράλληλα, καμία διάθεση δε θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι να υπερψηφίσουν μια πολιτική, η οποία κατέστησε την Ελλάδα και τους Ελληνες "οχτώ φορές φτωχότερους από το 1981 (σσ: από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ δηλαδή) μέχρι σήμερα"! Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Ο κ. Σημίτης... ομολόγησε τη φτώχεια που παράγει η πολιτική του κόμματός του, κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση.

***

Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά "καλά" από όσα παρέχει η κυβερνητική πολιτική σε μια σειρά κοινωνικά στρώματα, από τα οποία η κυβέρνηση ζητά με αυθάδεια να την επιδοκιμάσουν κιόλας στις εκλογές. Εκείνο που έχει σημασία να τονιστεί είναι το αυτονόητο: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι κάθε ψήφο που θα λάβει στις ευρωεκλογές, θα τη στρέψει την επομένη των εκλογών εναντίον εκείνων των ίδιων που θα την ψηφίσουν! Δεν είναι καλύτερο να μη "συναινέσει" ο ελληνικός λαός στα κηρύγματα που ζητούν τον... αυτοχειριασμό του;

Ν. Μπ.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή (19 - 22 Φλεβάρη) σε Εδεσσα - Νάουσα. Πληροφορίες - συμμετοχή: 88.10.046, 88.10.074.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Η συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα, Τετάρτη 10 του Φλεβάρη, στις 9.45 το βράδυ, τη συνέντευξη που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο, στα πλαίσια της εκπομπής "7η Μέρα" της ΝΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ