Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κοινή αγωνία" Πάγκαλου - Γιοβάνοβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Η "ρύθμιση" του προβλήματος στο Κόσσοβο, καθώς βρίσκεται στην "κορυφή" της ατζέντας της διπλωματίας των "μεγάλων δυνάμεων", ήταν φυσικό να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας χτες, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι.

Για την ακρίβεια, ο Ελληνας υπουργός άκουσε τις απόψεις του Βελιγραδίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση των "δυτικών" δυνάμεων και των μεθοδεύσεων που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και την εξασφάλιση αυτοδιάθεσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, Πάγκαλου και Γιοβάνοβιτς, αποτυπώθηκε η κοινή αγωνία τους για μη ενδεχόμενη ανατροπή του σημερινού συνοριακού καθεστώτος.

Στις δηλώσεις τους, και οι δύο υπογράμμισαν πως η όποια λύση για το Κόσσοβο πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, μέσα από συζητήσεις. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός υπήρξε κατηγορηματικός, όταν δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της, στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιοβάνοβιτς σημείωσε, επίσης, ότι οι απειλές για χρησιμοποίηση στρατιωτικών μέσων που δέχεται το Βελιγράδι υποθάλπουν τις αποσχιστικές τάσεις στο Κόσσοβο και τορπιλίζουν τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Ο Θ. Πάγκαλος συνόψισε την ελληνική θέση, λέγοντας πως η λύση στο Κοσσυφοπέδιο έχει τρεις προϋποθέσεις: Πρώτη, ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεύτερη, τα σύνορα να παραμείνουν αμετάβλητα και, τρίτη, να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις στρατιωτικές για την επιβολή λύσης. Ο Ελληνας υπουργός, πάντως, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μέρος σε μια αποστολή δυνάμεων, εφόσον συμφωνήσει το Βελιγράδι, για τη διασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, στην οποία θα καταλήξουν τα δύο μέρη. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θα ολοκληρώσει σήμερα τις επαφές του στο Βελιγράδι με τη συνάντηση που θα έχει με τον Σλ. Μιλόσεβιτς. Η περιοδεία του Ελληνα υπουργού στην περιοχή θα ολοκληρωθεί σήμερα με την επίσκεψή του το απόγευμα, στο Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ