Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Χαλκεύουν νέα δεσμά ερήμην του λαού

"Η διαδικασία για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ γίνεται ερήμην του λαού. Η κυβέρνηση προχωρά στην κύρωση με το λαό φιμωμένο, αφού αρνήθηκε πεισματικά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως ζήτησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός αν δέχεται να κυρωθεί αυτή η Συνθήκη, η οποία χαλκεύει νέα δεσμά για τη χώρα".

Με την επισήμανση αυτή άρχισε την ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που συντάχθηκαν με την κυβερνητική επιλογή, δείχνει πώς εννοούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία για την οποία υποτίθεται ότι "κόπτονται". Είναι φανερό, είπε, ότι ο λόγος που οδηγήθηκε η κυβέρνηση σε αυτήν την επιλογή είναι ο φόβος από την αντίδραση του λαού, ο οποίος ένιωσε στο πετσί του τι είναι Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος σε αυτήν καθεαυτήν τη Συνθήκη είπε ότι έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη του Μάαστριχτ, καθώς και άλλες αποφάσεις της ΕΕ όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας που αποφασίστηκε στο Αμστερνταμ και προβλέπει τη λιτότητα διαρκείας, την "Ατζέντα 2000" κ. ά. Η συνθήκη αυτή, συνέχισε, επιβεβαίωσε τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και απέδειξε ότι η ΕΕ είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό φάνηκε, είπε, και από τις αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων που εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά στην Ολλανδία, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη και συνεχίζονται έκτοτε, αλλά και από τον αριθμό των κινημάτων και των κομμάτων που αντιδρούν, τα οποία πληθαίνουν.

Η Συνθήκη αυτή, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, και οι αποφάσεις της ΕΕ διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους εκείνους που είτε συνειδητά καλλιεργούσαν αυταπάτες είτε έτρεφαν οι ίδιοι αυταπάτες και υποστήριζαν ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα οδηγούσε σε βελτίωση του Μάαστριχτ. Αυταπάτες που προβλήθηκαν ιδιαίτερα μετά από την άνοδο κεντροαριστερών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ξεκάθαροι οι στόχοι

Οι επιμέρους κατευθύνσεις της Συνθήκης, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δείχνουν ξεκάθαρα το χαρακτήρα του οικοδομήματος που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο κεφάλαιο που αφορά στη δήθεν καθιέρωση "ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης" και με πρόσχημα την αντιμετώπιση των παρενεργειών που δημιουργούν οι τέσσερις γνωστές ελευθερίες, κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων, έχουμε την οικοδόμηση νέων μηχανισμών καταστολής που θέτουν σε αμφισβήτηση και φαλκιδεύουν δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ετσι νομιμοποιείται όχι μόνο το ηλεκτρονικό φακέλωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κάθε υπόπτου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αλλά και ενισχύεται η ΕΥΡΩΠΟΛ, με την ανάπτυξη αστυνομικής δράσης στο έδαφος άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα η ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν στο "κοινοτικό κεκτημένο" θα έχει τα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα για τους λαούς της Ευρώπης. Η δε κοινή πολιτική στον τομέα του ασύλου θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς και σε ένταση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και οι αλλαγές στο σύστημα έκδοσης θα θέσουν υπό αμφισβήτηση βασικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δημιουργούνται έτσι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί καταστολής για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων και αγώνων, που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν και θα ξεσπάσουν στο μέλλον ενάντια στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και στις αντιλαϊκές επιλογές που ακολουθούνται στην ΕΕ.

Οσον αφορά τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε κράτος - μέλος της ΕΕ, που θα παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τουλάχιστον υποκριτικές είπε ο Α. Κανταρτζής. Και αυτό γιατί σήμερα η ΕΕ επιβραβεύει κράτη που ποδοπατούν αυτά τα δικαιώματα, όπως η Βουλγαρία, που με νόμο (που τελικά ακυρώθηκε από το δικαστήριο) απαγόρευε σε μέλη του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος να εργάζονται στο δημόσιο, ή η ίδια η Γερμανία, στην οποία διώκονται πολίτες της πρώην ΓΛΔ, επειδή μόνο και μόνο εφάρμοζαν νόμους του κράτους τους.

Για τις αλλαγές στην πολιτική εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας,τόνισε ότι στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατότητα επιβολής και κυριαρχίας των ισχυρότερων κρατών, κυρίως με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Με τις αλλαγές αυτές συμπλέει και η δυνατότητα της πλήρους ενσωμάτωσης της ΔΕΕ, ώστε αυτή να αποτελέσει τη σιδερένια πυγμή για την επιβολή και προώθηση των συμφερόντων των ισχυρών χωρών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα όσα αναφέρονται για την απασχόληση είναι απλά ευχολόγια, όπως είναι και οι αναφορές για τη δήθεν εξασφάλιση υψηλής προστασίας της υγείας.

Συνολική ρήξη με τις επιλογές της ΕΕ

Καταλήγοντας ο Αχ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι η θέση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που οικοδομείται, δεν έχει καμία σχέση με τον "εθνικό απομονωτισμό", όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις μας. "Αντίθετα, τόνισε, η πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, δένεται με την πάλη κατά της νέας τάξης πραγμάτων, δένεται με την επιδίωξη για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Η απάντηση του ΚΚΕ στην πολιτική της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι ο αγώνας σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για μία άλλη Ευρώπη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίζουν οι λαοί. Για μία Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας για τους εργαζόμενους, χωρίς εκμετάλλευση, που συνδέεται με βαθιές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές αλλαγές. Αυτή η Ευρώπη προϋποθέτει την πάλη των λαών ενάντια στην ΕΕ συνολικά και τη συνολική ρήξη με τις επιλογές. Το ΚΚΕ καταψηφίζει τη Συνθήκη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρόμος του κεφαλαίου ο ευρωμονόδρομος (2004-05-13 00:00:00.0)
Κόλαφος για την "Κεντροαριστερά" (1999-06-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση δεν πήρε "συγχωροχάρτι" (1999-05-30 00:00:00.0)
Γ. Παπανδρέου: ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αλλά στο... μέλλον (1999-02-04 00:00:00.0)
Ερήμην του λαού η επικύρωση (1999-01-28 00:00:00.0)
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1996-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ